Welke voor- en nadelen heeft diamanten kopen?

Diamanten behoren tot de meest populaire edelstenen ter wereld. Diamanten spreken vooral door de glans en de zuiverheid zeer tot de verbeelding. Veel sieraden bevatten dan ook diamanten die met trots gedragen kunnen worden. Diamanten zijn net als goud en zilver behoorlijk waardevast. Als je een goede diamant(en) koopt, weet je vrijwel zeker dat je je investering terug kunt verdienen met eventueel nog een meerwaarde. Er zijn wel tal van zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van diamanten. Hierbij daarom de voor- en nadelen bij het kopen van diamanten.

Voordelen

Speciaal geschenk

Diamanten worden vaak weggegeven als een geschenk voor een speciaal iemand. Meestal is dit in de vorm van een juweel. Nu is het krijgen van een diamant meestal geen dagelijkse kost, maar komt vooral voor bij speciale gelegenheden in het leven van iemand, zoals een huwelijksaanzoek of een huwelijksjubileum.

Investering

Diamanten zijn er niet alleen om als sieraad gedragen te worden. Diamanten zijn een uitstekend materiaal om in te investeren. Diamanten zullen door hun hardheid namelijk nooit vergaan en verkrijgen als snel een hogere waarde als deze aan alle vereisten voldoet. Ook zijn diamanten gemakkelijk te vervoeren en te dragen, waardoor het verhandelen van diamanten vrij gemakkelijk kan gaan. De diamantmarkt zal nooit ineens inzakken, waardoor diamanten een stabiele investering garanderen.

Losse diamanten

Het aankopen van losse diamanten heeft een aantal voordelen ten opzichte van diamanten die in juwelen zijn verwerkt. Zo zijn losse diamanten veel gemakkelijker te inspecteren en kun je gemakkelijker onjuistheden constateren dan wanneer een diamant in een juweel is verwerkt. Ook is de aanschaf van losse diamanten goedkoper. Als het juweel ook nog van een bepaald edelmetaal is gemaakt, betaal je daar ook voor. Losse diamanten maken het aantal diamanten waar je uit kunt kiezen ook groter. Bij een juwelier ben je vaak gebonden aan een sieraad, maar met losse diamanten kies je de diamanten die jij wilt.

Nadelen

Afhankelijk van advies

Wil jij diamanten kopen met certificaat, maar heb je niet veel verstand van diamanten en vind je het moeilijk om de kwaliteit te kunnen beoordelen, dan zul je moeten aankloppen bij een diamantexpert. Doordat jij zelf geen kennis over de kwaliteit van diamanten hebt, moet je dus vertrouwen op het advies van de diamantexpert. Het is vooral van belang om advies te vragen bij een gerenommeerde diamantexpert, zodat je zeker weet dat je zijn adviezen kunt vertrouwen.

De lange adem

Het investeren in diamanten is een kwestie van veel geduld. Je zult je investering nooit snel kunnen terugverdienen. Ga je wel je diamanten snel doorverkopen, houdt dan rekening met teleurstelling en dat je veel minder voor je diamanten terug krijgt dan ze eigenlijk waard zijn. Heb je diamanten aangekocht in sieraden, dan kan de opbrengt nog minder zijn bij een snelle doorverkoop of zal het lang duren voordat je je sieraden kunt verkopen, omdat dit vooral smaakgebonden is. Is het je bedoeling om snel geld te verdienen, investeer dan niet in diamanten. Er zijn dan genoeg alternatieven voorhanden.