Argyle Diamanten: Waar ze vandaan komen en wat u moet weten

OORSPRONG VAN DE KLEUR VAN ARGYLE DIAMANT

Argyle Diamonds hebben hun naam terecht: ze zijn afkomstig van de specifieke Argyle-mijn in West-Australië. Hoewel sommige diamanten van Argyle roze zijn, zijn ze niet allemaal zo zeldzaam als roze diamanten. In zekere zin is de naam Argyle een merknaam. Ze hebben zelfs hun eigen sorteringsrapport ontwikkeld voor roze diamanten en een unieke kleurenkaart voor andere Fancy diamanten.

De unieke samenstelling van Argyle diamanten wordt toegeschreven aan een vulkanische pijp die bekend staat als de Argyle pijp gemaakt van olivijn lamproiet. Door een uitbarsting interageren mineralen zoals zeoliet, mica’s, kaoliniet en klei met de diamanten tijdens hun vorming. De meeste Argyle diamanten bevatten kleine hoeveelheden stikstofonzuiverheden, maar het grootste deel van hun kleur is gebonden aan structurele defecten van het kristalrooster.

ARGYLE DIAMANT INTENSITEIT NIVEAUS

Terwijl de 4C’s (Color, Clarity, Cut en Carat) betrekking hebben op Argyle-diamanten net zo goed als op andere diamanten, heeft het Argyle-bedrijf een eigen systeem van kleurclassificatie ontwikkeld. De roze diamanten zijn verdeeld in vier categorieën: PP (Purperroze), P (Roze), Pink Rosé (PR) en PC (Roze Champagne). Vervolgens worden de diamanten gesorteerd op basis van hun kleurintensiteit. Dit varieert van 1 (de hoogste) tot 9 (de laagste).

De Argyle roze diamanten die in de mijn worden gevonden zijn meestal meer van een bubblegum-achtige roze tint met een uitstekende verschijning. Rood is echter de zeldzaamste kleur van Argyle diamant.

ARGYLE DIAMANT ZELDZAAMHEID EN PRIJZEN

De Argyle-mijn levert meer dan 90% van de roze diamanten ter wereld. Dit gezegd zijnde, bevat slechts één op de tweeënhalf miljoen ton erts die in de mijn wordt verwerkt een roze diamant. In de afgelopen jaren is de productie van roze diamant in Argyle aanzienlijk gedaald, en het lijkt erop dat de productie in die richting doorgaat.

Hoewel Argyle diamanten een duidelijke kleur hebben, is het hun prestige dat ze nog duurder maakt dan roze diamanten in het algemeen. Kleur is veruit de belangrijkste prijsfactor als het gaat om Fancy Color Diamonds en dit geldt zeker voor de Argyle mijn. Van alle beschikbare diamantkleuren is roze een van de meest zeldzame en waarschijnlijk de meest populaire.

Om de prijs en de waarde van Argyles te bepalen, is de zuiverheid van de kleur een grote component. De meeste diamanten hebben minstens één secundaire kleur, dus pure Argyle Diamanten worden beschouwd als uiterst zeldzaam en waardevol. Hoe hoger de intensiteit of sterkte van de kleur, hoe duurder de steen.

Tussen het lage aanbod, de grote vraag en de op handen zijnde sluiting van de Argyle-mijn, zullen de Argyle-diamantprijzen waarschijnlijk opwaartse druk blijven voelen. Het beperkte aanbod van Argyle en de populariteit van roze diamanten zijn echter slechts een deel van de puzzel; het bedrijf heeft er goed aan gedaan om de exclusieve en prestigieuze Argyle Tender van het bedrijf op de markt te brengen. Bijvoorbeeld, een diamantachtige 0,37 karaats Fancy Intense Pink Round zou je een paar jaar geleden minder dan $20.000 hebben gekost, terwijl het nu waarschijnlijk voor driemaal die prijs zou verkopen.

Zo duur als “gewone” roze diamanten zijn, zijn gecertificeerde Argyle roze diamanten nog duurder. Terwijl een 1 karaats fancy roze (niet een ronde) kon gaan voor ongeveer 140.000 tot 180.000 dollar, afhankelijk van de kwaliteit van de kleur – een soortgelijke Argyle steen zou gemakkelijk halen meer dan 200.000 dollar. Als voorbeeld, dit is een mooie 1.02 karaat intens roze die je 193.000 dollar kost. Vergelijk die prijs met deze 1.01 karaat intens roze Argyle die is geprijsd op 447.178 dollar. Dit is duidelijk een aanzienlijk prijsverschil.

De beslissing om een Argyle-steen aan te schaffen hangt naar onze mening af van wat uw motieven zijn. Bent u gewoon op zoek naar de beste roze diamant voor uw geld? Als dat zo is, dan is een niet-merkgebonden roze waarschijnlijk je beste weddenschap. Maar als je geïnteresseerd bent in de steen als familiestuk voor de lange termijn of een investering met prestige, kan een Argyle steen de beste keuze zijn, zeker gezien de afnemende voorraad.

ARGYLE DIAMANTEN VERLOVINGSRING INSTELLINGEN

Stijl 1: Halo-instelling

Een halo setting kan een Argyle diamant versterken door meer karaatgewicht en -grootte aan de ring toe te voegen. Kies een diamantvorm die past bij de unieke stijl van de drager.

Voorbeeld van een halo-instelling: Zin in Intense Purperroze Perenhalo Diamanten Ring

Stijl 2: Pavé-instelling

Met kleinere stenen ingebed in de band, een pavé accentueert de steen en biedt ook veel accenten.

Voorbeeld van een Pavé-instelling: Zin in Intens Roze, smaragdgroen geslepen diamant tweekleurige ring

Stijl 3: Spanningsinstelling

Laat uw Argyle diamant op zichzelf staan in een spanningssetting. De unieke zetting gebruikt druk om de diamant vast te zetten.

Voorbeeld van spanningsinstelling: Edele levendige roze ronde briljante solitaire ring