Kameleon Diamanten: Kleurveranderingen waar u naar moet zoeken

OORSPRONG VAN DE KLEUR VAN KAMELEONDIAMANT

Peter Kaplan zag de eerste opgenomen kameleondiamant in 1943 toen hij een verandering zag in een diamant die op een hete slijpschijf rustte. Sindsdien hebben kameleondiamanten een eigen categorie ontvangen en worden beschouwd als unieker en waardevoller dan gekleurde diamanten die niet van kleur veranderen.

Gemologen zijn er nog steeds niet zeker van wat er de oorzaak van is dat de kameleon zijn unieke kleurveranderende eigenschappen belichaamt. Hoge concentraties waterstof in de atoomstructuur kan een reden zijn, evenals de onzuiverheden van stikstof en nikkel. Toch geloven andere juweliers dat de edelstenen fosforescerende en lichtgevende eigenschappen hebben. De kleurveranderende eigenschap van de kameleondiamant staat bekend als thermochromie wanneer het reageert op hitte en fototroop wanneer het reageert op licht.

DE INTENSITEITSNIVEAUS VAN KAMELEONDIAMANT

Een van kleur veranderende diamant klinkt bizar en dat is het ook. Maar het kleurveranderende aspect zelf is niet permanent. Toch zijn kameleondiamanten de enige diamanten die de mogelijkheid hebben om hun kleur op natuurlijke wijze te laten veranderen, al is het maar tijdelijk. Bij blootstelling aan hitte of verborgen voor het licht verandert de kameleon vaak van een lichtere geelachtige tint naar een donkerder groenige tint.

Kameleondiamanten kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: Klassiek en omgekeerd.

De Classic variëteit verwijst naar de meeste kameleondiamanten. Klassiekers veranderen van een olijfgroene kleur – generiek gezien een combinatie van grijs, geel en groen – in een lichtere oranjegeelachtige tint. De duur varieert hoe lang de nieuwe kleur zichtbaar is, maar kan variëren van enkele minuten tot meer dan een uur.

Omgekeerde kameleons zijn stenen die het tegenovergestelde gedrag vertonen. Het zijn lichtere gele stenen die tijdelijk donkerder en groener kunnen worden als ze op een gesloten, donkere plek worden opgeslagen. In tegenstelling tot de klassieke kameleons wordt hun kleur niet beïnvloed door de hittebehandeling.

Om een echte kameleondiamant te vinden, moet u een paar van de belangrijkste kenmerken ervan kennen. Om te beginnen zijn kameleondiamanten niet te vinden in de typische sterkere kleurintensiteiten zoals Vivid en Intense. In plaats daarvan zijn kameleons ofwel Fancy, Fancy Deep of Fancy Dark.

Een kameleondiamant bezit zowel diamant fluorescentie als een kleurencombinatie. De kleuren omvatten altijd ten minste twee van de volgende: groen, geel, grijs en bruin.

Veel voorkomende kleurencombinaties voor kameleondiamanten zijn grijsgeel, grijsgeel, grijsgeel, grijsgroen, groengeel, bruingroen en bruingeel. Er bestaan nog vele andere combinaties; in principe kun je elke combinatie van groen, geel, grijs en bruin vinden.

DE ZELDZAAMHEID EN DE PRIJZEN VAN KAMELEONDIAMANT

Kameleondiamanten zijn niet alleen een bron van interesse voor diamantverzamelaars, ze zijn ook een wetenschappelijk raadsel. De enige manier om een kleurveranderend juweel te verkrijgen is door de aankoop van een kameleondiamant. Omdat ze vrij zeldzaam zijn, zijn ze over het algemeen meer geprijsd dan de meeste kleurloze diamanten-nog zijn ze veel betaalbaarder dan de hoger geprijsde kleur diamanten zoals roze en oranje.  

In het algemeen zijn Fancy Deep of Fancy Dark kameleons meer gewenst omdat hun kleur sterker is en het kleurveranderingseffect meestal meer uitgesproken is.

Ook, zoals het geval is met alle diamanten, gaat de prijs van kameleondiamanten drastisch omhoog met toegenomen grootte. Bij kameleons is dit fenomeen nog meer uitgesproken, omdat grote stenen van dit type uiterst zeldzaam zijn.

Als u op zoek bent naar een diamant die minder permanent is, kunt u de kameleondiamant overwegen. Terwijl de basiskleur een olijfkleur is zoals deze 1.07 karaat kussensnede, zijn er meerdere tinten.

KAMELEON DIAMANT VERLOVINGSRING INSTELLINGEN

Een kameleon diamant zorgt voor een unieke en speciale verlovingsring. Kies een zettingstijl die past bij de persoonlijkheid van de drager en optimaliseert de schoonheid van deze steen.

Stijl 1: Sierlijke halo setting

Een kameleondiamant verdient een uitbundige zetting. Laat een op maat gemaakte sierlijke halo setting ontwerpen voor uw steen.

Sierlijke halo setting voorbeeld: Kameleon Peer & Roze Diamant Decoratieve Ring

Stijl 2: Twee stenen zetting

Koppel uw kameleon diamant met een andere prachtige edelsteen om het karaatgewicht van uw ring te verhogen.

Voorbeeld van twee-steen-instelling: Roze & Groene Marquise Diamanten Ring

Stijl 3: Klassieke halo setting

Omring uw kameleon met kleinere stenen en overweeg een pavé setting voor de band.

Klassieke halo setting voorbeeld: Donkergrijs-Groenachtig Geel-Groenachtig Geel Kussen Diamant Halo Ring