VS2 helderheid: Onze expertisegids

Bottom Line Aanbeveling:

Wij raden aan om te zoeken naar een diamant met een VS1 tot SI2 Clarity grade. Een mooie VS2 of VS1 diamant ziet er identiek uit aan een Flawless gesorteerde diamant, ervan uitgaande dat al het andere gelijk is (maar toch aanzienlijk minder kost).

Naarmate het karaatgewicht toeneemt, en onvermijdelijk ook de grootte van uw diamant, kunnen vlekken en insluitsels met het blote oog beter zichtbaar worden. Voor diamanten groter dan 2.01 karaat, kan het nodig zijn om tot een VS1 of VVS2 Clarity grade te stoten voor een oogschone diamant. Bekijk alle potentiële diamanten nauwkeurig om ervoor te zorgen dat er geen vlekken of insluitsels met het blote oog waarneembaar zijn.

Voor hulp bij het evalueren van diamanten voor hun helderheid en andere belangrijke kenmerken, neem contact op met onze diamant experts.

WAT IS VS2 helderheid?

Om te begrijpen wat een VS2 diamant is, is het belangrijk om de basisprincipes van Diamond Clarity te kennen. De Clarity van een diamant verwijst naar de visuele verschijning van insluitsels en vlekken. VS2 diamanten zijn per definitie stenen die zeer licht inbegrepen zijn. Deze insluitsels zijn echter zelden met het blote oog waarneembaar.

Onzuiverheden in diamanten zijn bijna onvermijdelijk, gebaseerd op hun vormingsproces. Diamanten worden geconfronteerd met extreme hitte tot 2.200 graden Fahrenheit en zijn gevormd in de mantel van de aarde op 80-120 mijl diep. Terwijl de groei van diamant tussen één en drie miljard jaar in beslag neemt, komen alleen de zeldzaamste diamanten in perfecte staat naar voren. Meestal zijn diamanten onvolmaakt en bevatten ze verschillende gradaties van oppervlakkige vlekken en interne insluitsels.

De GIA beoordeelt duidelijkheid op de volgende schaal:

 • IF – intern vlekkeloos
 • VVS1 – Zeer kleine insluitsels 1
 • VVS2 – Zeer kleine insluitsels 2
 • VS1 – Zeer kleine insluitsels 1
 • VS2 – Zeer kleine insluitsels 2
 • SI1 – kleine insluitingen 1
 • SI2 – kleine insluitsels 2
 • I1 – Opnames 1
 • I2 – Opnames 2

VS2 Diamond insluitsels zijn bijna altijd gemakkelijk op te merken onder een vergroting van 10x (een standaard juweliersloep). In sommige gevallen is de inclusie op een moeilijk te vinden locatie. Meestal is de inclusie echter groot genoeg om onder vergroting snel te kunnen worden opgemerkt. VS2 insluitsels zijn nauwelijks met het blote oog waarneembaar, vooral bij diamanten van minder dan 2,0 karaat.

Klik hier voor details

MOET IK EEN VS2 DIAMANT KOPEN?

Onze jarenlange ervaring met diamant heeft ons laten zien dat VS1- en VS2-diamanten zowel een uitstekende schoonheid als waarde bieden. Wij raden onze lezers over het algemeen aan op zoek te gaan naar VS1 en VS2 diamanten bij het zoeken naar diamantringen en andere fijne sieraden. Maar het allerbelangrijkste is dat u op zoek wilt zijn naar een diamant die oogschoon is.

De meest voorkomende fout die mensen maken is dat ze een diamant kopen met een Clarity grade die gewoon te hoog is om te waarderen. Een oogschone VS2 diamant zal er identiek uitzien als een Flawless diamant, ervan uitgaande dat al het andere gelijk is, maar veel minder kost.

Als ander voorbeeld is deze Round Cut 0.8 Carat Diamond een VS1 helderheid met een F-kleur. Het kost 3.280 dollar. Deze Round Cut 0.8 Carat Diamond is gesorteerd op een VVS2 voor helderheid met F Color, maar kost $3.840. De VVS2 Diamond kost 17% meer dan de VS1 Diamond. Beide diamanten zijn oogschoon. Je ziet geen vlekken of insluitsels met het blote oog. Kiezen voor de VS1 Diamond geeft u hetzelfde resultaat voor zover het gaat om schoonheid, maar opnieuw kost het 17% minder.

Bekijk deze VS2 diamanten:

 • Een prachtige 1,50 karaats diamant in een pavé setting
 • A mooi, oogschoon 1.50 Karaat Diamant in een halo-instelling
 • Een briljante 0,8 karaat diamant in een solitaire ring

Elk van deze drie diamanten zijn oogschoon bij normale vergroting. Elk van deze stenen zou zorgen voor een opmerkelijke diamanten ring of hanger.

Klik hier om details te zien

Diamanten van 2,0 karaatsgewicht en groter

Naarmate u het gewicht van de karaat en onvermijdelijk de grootte van de diamant verhoogt, kunnen insluitsels met het blote oog beter zichtbaar zijn.

Sommige grotere diamanten – zelfs die met een hoge zuiverheidsgraad zoals VS2 en VS1 – zijn oogschoon. Als voorbeeld, deze 3.02 Diamant met een VS1 Clarity toont een donkere insluiting in het midden van het oppervlak van de diamant. En deze 4,05 karaat VS2 diamant bevat opvallende oppervlaktevlekken.

In deze grotere karaatgewichten opent u uw zoekopdracht voor VS2, VS1 en VVS2 diamanten. U wilt een diamant kiezen die oogschoon is, ongeacht de kwaliteit. Deze prachtige VVS2 diamant, bijvoorbeeld, is 3.01 karaat en heeft geen opvallende vlekken of insluitsels. Het is waarschijnlijk dat je ook een paar oogschone VS1 diamanten kunt vinden bij 3.0 karaat, zoals deze 3.31 karaat Round Cut.

Met diamanten die 1 of zelfs 2 karaat zijn, kunt u zich veilig voelen met een VS1- of VS2-kwaliteit. Naarmate u meer karaat gebruikt, moet u er echter zeker van zijn dat de diamant schoon is van onvolkomenheden op het niveau van het blote oog. Zonder gebruik te maken van vergrotingshulpmiddelen zou je geen insluitsels of gebreken moeten kunnen zien.

Diamanten met stappenschijven

Emerald Cuts en Asscher Cuts zijn diamantvormen met step cuts. Diamanten met trapjes zijn vierkant of rechthoekig. Ze hebben veel parallelle facetten, waardoor het gemakkelijker is om insluitsels te zien.

Voor Emerald, Asscher en Baguette diamanten is het het beste om elke potentiële diamant te bekijken met behulp van 360°-foto’s van hoge kwaliteit (zoals bij James Allen’s galerie. Afhankelijk van uw karaatgewicht kan het zijn dat u tot een VVS2 Clarity grade moet hobbelen om een oogschone diamant met stapsgewijze slijpvormen te krijgen.

Voorbeelden van ongewenste VS2 Diamanten

Opname plot uit het GIA-rapport toont een concentratie van wolken in dezelfde omgeving.

Zoals je in de bovenstaande afbeeldingen kunt zien, is een oogschone diamant niet altijd gegarandeerd met de VS2 Clarity grade. Een oogschone steen is afhankelijk van een aantal factoren: de kwaliteit van de snit (betere lichtopbrengst helpt om onvolkomenheden te verbergen), de kleur van de insluitsels en de aard van de gebreken.

Een ander voorbeeld van twijfelachtige oogschone status is deze 1.01 karaat prinses Cut. Het is gesorteerd met Very Slightly Included 2 Clarity. De inclusie kan met het blote oog zichtbaar zijn, afhankelijk van de oriëntatie van uw oog op de diamant en de lichtomstandigheden.

vs2 princess cut diamond

Princess Cut met donkere insluitsels onder tafelblad.

Het belangrijkste is dat u elke diamant goed doorleest (ongeacht de Clarity grade) om er zeker van te zijn dat er geen merkbare onvolkomenheden zijn. Als u hulp wenst bij het selecteren van een diamant, neem dan contact op met onze Clarity experts.

VERSCHIL TUSSEN VS2 EN VS1

Het is meestal vrij moeilijk om het verschil tussen VS2 en VS1 diamanten te onderscheiden, vooral die van 1.0 – 2.0 karaat.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze VS2 Diamond en dan naar deze VS1 Diamond. Merk je het verschil in helderheid op? Waarschijnlijk niet, want zelfs een diamant expert zou het moeilijk hebben om zijn Clarity gradaties uit elkaar te houden zonder gebruik te maken van vergroting. Om het verschil te kunnen opmerken, heb je een 10x vergrotingstool nodig (en waarschijnlijk zelfs een specialistische training).

In termen van hun definities zijn er enige verschillen tussen VS1 en VS2 Diamonds. Een VS1 Clarity rating betekent dat kleine insluitsels door een getrainde professional met een vergroting van minder dan 10x gemakkelijk worden gedetecteerd. Zonder gebruik te maken van vergrotingsgereedschappen zou je met je blote oog geen insluitsels of gebreken moeten kunnen zien.

VS2 Clarity betekent aan de andere kant dat insluitsels bijna altijd gemakkelijk te zien zijn bij een vergroting van 10x. In de meeste gevallen is de inclusie groot genoeg om snel te kunnen worden waargenomen onder vergroting, hoewel het soms moeilijk te herkennen is.

Terwijl VS2 diamanten meestal oogschoon zijn, bestaan er enkele uitschieters, vooral in grotere diamanten zoals 3, 4 en 5 karaats diamanten. Deze uitlopers maken het vaak nauwelijks voorbij de SI1-klasse en bevatten insluitsels die met het blote oog zichtbaar zijn. Daarom blijven we het belang benadrukken van het bekijken van uitvergrote foto’s en video’s voor elke aankoop. Het lezen van een laboratoriumrapport zal u de Clarity grade vertellen, maar het zal u niet vertellen of de diamant oogschoon is.

Omdat het verschil tussen VS1 en VS2 gering is, raden wij aan om te zoeken naar oogschone VS2 diamanten met een karaatgewicht van minder dan 2,01. U offert geen van de schoonheid op, maar u bespaart een deel van uw budget voor andere belangrijke factoren zoals snijkwaliteit. Naarmate het karaatgewicht toeneemt, kunt u overwegen om VS1-diamanten of zelfs VVS2-diamanten te gebruiken om ervoor te zorgen dat u er een krijgt die oogschoon is.

WAAR EEN VS2 OF VS1 DIAMANT TE KOPEN

Het is essentieel om elke diamant goed te bekijken om de helderheid ervan te evalueren. U moet zien of de diamant zichtbare vlekken en insluitsels met het blote oog heeft.