Roze Diamanten tips: Vormen, schaduwen, zeldzaamheid en prijs

OORSPRONG VAN DE KLEUR VAN ROZE DIAMANT

Gemologen zijn er niet helemaal zeker van hoe de roze diamant zijn kleur krijgt. In tegenstelling tot andere stenen uit de Fancy Color Diamond familie, bevatten roze diamanten geen onzuiverheden waar ze hun kleur aan ontlenen.

Er zijn verschillende theorieën gepresenteerd over de oorsprong van de unieke tint van de diamant. Sommigen vermoeden dat de enorme druk die roze diamanten tijdens de vorming hebben ondergaan een waarschijnlijke oorzaak is, hoewel anderen denken dat het verband zou kunnen houden met een seismische schok die de moleculaire structuur van de steen beïnvloedde.

Hoewel de exacte oorzaak van de kleur van de roze diamant onbekend blijft, biedt het de wereld een prachtige steen voor verlovingsringen, armbanden en oorbellen.

NIVEAUS VAN ROZE DIAMANTINTENSITEIT

De tint van een roze diamant wordt gesorteerd op basis van zijn intensiteit en kleurkracht. Naast de hoofdkleur kunnen roze diamanten een secundaire kleur of boventoon hebben, zoals paars, bruin of oranje.

De GIA beoordeelt roze diamanten op de volgende schaal:

  • Zwak
  • Zeer licht
  • Licht
  • Edel licht
  • Edel
  • Zinvol Intensief
  • Fancy Levendig, Fancy Diep of Fancy Dark

Het evalueren van de intensiteit van een roze diamant is vrij moeilijk, omdat elke Fancy kleurengraad niet zomaar een punt op een lijn is: elke rang is een bereik op zich. We raden u aan contact op te nemen met een diamant expert om er zeker van te zijn dat u de juiste waarde voor de prijs krijgt.

U kunt ook roze diamanten tegenkomen die verwezen worden op een puntenschaal van 1-9. Bijvoorbeeld, een verkoper kan een roze diamant een “7” rangschikken op basis van zijn kleur en verzadiging. Dit is het Argyle color grading systeem. De GIA-kwaliteiten zijn echter meestal standaard.

Zoals met de meeste Fancy Color Diamonds, hoe rijker en verzadigder de kleur, hoe duurder de diamant.

ROZE DIAMANT ZELDZAAMHEID EN PRIJS

Hoewel roze diamanten over de hele wereld te vinden zijn, bevindt de grootste cache zich in de Argyle mijn in West-Australië. De prachtige edelsteen is nog steeds zeer zeldzaam, met slechts enkele exemplaren per jaar. Als gevolg van marketing inspanningen om roze diamanten te verkopen, en Ben Affleck’s voorstel aan Jennifer Lopez met een roze edelsteen in 2002, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Met uitzondering van rode diamanten zijn pinks van hoge kwaliteit de duurste natuurlijke diamantkleur op de markt vandaag de dag.

Roze diamanten schieten omhoog in waarde en prijs naarmate hun grootte en kleurintensiteit groeit. Het hebben van een duidelijk budget in gedachten voorafgaand aan het kijken naar diamanten en sieraden zal helpen bij het verfijnen van uw zoektocht. Daarnaast wilt u zelf bepalen wat voor soort kleurintensiteit u wenst. De kleur van een roze diamant samen met het karaatgewicht hebben de grootste invloed op de prijs.

Als voorbeeld, deze 0.60 karaat Flawless Fancy Light Orange-y Pink Oval Cut kost $10.900, terwijl een 0.68 karaat SI2 Clarity Fancy Purple Pink Oval Cut $51.100 kost! Zoals je kunt zien, vermenigvuldigt de sprong van Fancy Light Pink naar Fancy Pink de kosten van de steen drastisch.

De sprong naar Fancy Intense Pink van Fancy Pink is over het algemeen minder ernstig. Hier kunt u een 0,35 karaat paarsroze ronde SI2 Clarity stone voor $14.100 vergelijken met een 0,33 karaat paarsroze ronde I1 Clarity stone voor $18.250. Eveneens, is hier een 0.40 Karaat Edele Purperachtige Roze Smaragdgroene Vorm SI1 Duidelijkheidssteen voor $16.100 vs. deze 0.39 Karaat Edele Intense Purperachtige Roze Radiantfor $23.500. Dit zijn geen exacte vergelijkingen, maar gezien de extreme zeldzaamheid van deze stenen is het vaak onmogelijk om perfecte matches te vinden.

De sprong tussen Fancy Intense Pink en Fancy Vivid Pink creëert een vergelijkbaar groot prijsverschil. Deze 0,59 Carat Fancy Intense Purperroze Ronde Diamant kost $59.100, terwijl deze 0,62 Carat Fancy Vivid Purperroze Ronde Diamant is geprijsd op $260.500. In de meeste gevallen is de prijssprong van Intense naar Vivid graden ernstig.

De secundaire of wijzigende toon van de diamant kan ook invloed hebben op de prijsstelling. Als een roze diamant een paarsachtige modificator draagt, zou de diamant waarschijnlijk iets minder geprijsd zijn dan een roze steen zonder een kleurmodificator.

ROZE DIAMANTEN VERLOVINGSRING INSTELLINGEN

Door hun opvallende tint zorgen roze diamanten voor prachtige ringen. Hieronder zijn drie stijlen van roze diamanten verlovingsringen te overwegen.

Stijl 1: Drie-steensetting

Het combineren van uw roze diamant met zijstenen is een uitstekende manier om de grootte en schittering van uw ring te vergroten, vooral als uw gekleurde diamant minder dan 0,50 karaat is.

Een voorbeeld van drie stenen: Een fantasierijke Intense Oranje-y Roze Peer Diamant Ring

Stijl 2: Halo-instelling

Verfraai de kleur en grootte van uw roze diamant met een halo zetting gemaakt van kleine ronde briljanten.

Voorbeeld van een halo-instelling: Ovale, lichtroze, lichtroze diamanten halo ring

Stijl 3: Dubbele halo instelling

Door een tweede laag kleine steentjes aan je ring toe te voegen kan je roze diamant nog meer tot zijn recht komen.

Voorbeeld van een dubbele halo-instelling: Kussen Gesneden Halo Engagement Ring in 14K witgoud