Diamant certificering: Een complete gids

 1. Wat is een diamantcertificering?
 2. Waar u op moet letten bij een diamantringcertificering
 3. GIA-certificering
 4. IGI-certificering
 5. EGL-certificering
 6. GSI-certificering
 7. AGS-certificering
 8. HRD-certificering
 9. Conclusie

WAT IS DIAMANTCERTIFICERING?

Diamantcertificering (meestal van laboratoria GIA, HRD en IGI) is een document dat u ontvangt van een objectief laboratorium van een derde partij dat een diamant in al zijn kenmerken beschrijft.

Samen met elke diamant die u overweegt, moet u de labocertificering ontvangen en herzien. Dit labo-rapport of certificaat wordt afgegeven door een sorteereenheid en beschrijft verschillende elementen van de diamant, zoals Kleur, Duidelijkheid, lengte en breedte. Getrainde professionals evalueren, onderzoeken en meten de diamanten met behulp van professionele hulpmiddelen, zoals een loep of microscoop.

Elke entiteit beoordeelt en beschrijft diamanten verschillend en soms is het verschil significant. Er bestaan verschillende labo-entiteiten en het is belangrijk om te weten welke betrouwbaar en betrouwbaar zijn en welke niet.

Omdat diamantcertificaten niet gelijk zijn, zijn de prijs en de waarde van diamanten niet vergelijkbaar voor verschillende certificeringen. Zorg ervoor dat u een diamant koopt met een certificaat van een zeer gerenommeerd sorteerrecht – en dat u de diamant goed doorleest voor de aankoop.

Als u een diamant in gedachten heeft en u wilt graag een expert review over de certificering ervan, neem dan contact met ons op.

WAAR U OP MOET LETTEN BIJ EEN DIAMANTRING CERTIFICERING

Consistentie staat voorop

Als het aankomt op het vergelijken van labo’s, is het belangrijker om te letten op consistentie dan op strengheid van de sortering.

Bijvoorbeeld, de GIA zal een diamant niet op dezelfde manier classificeren als de IGI een diamant beoordeelt. De betrouwbaarheid van de kleur- en helderheidsgraden – en in sommige gevallen de snijdgraden – is slechts zo goed als de reputatie van het certificeringslaboratorium. Maar als het ene labo consequent een enkele Clarity grade hoger geeft dan een ander labo, is dat labo zeker niet minder “authentiek”.

Om het belang van deze kwestie te benadrukken, neem Kleurgradaties als voorbeeld. We raden aan om te plakken met een H-kleur of beter bij het plaatsen van een diamant in een zetting als deze. U denkt misschien dat u een staal hebt gevonden met een H-kleurige diamant met een IGI-certificaat. Maar als je het eenmaal thuis hebt, besef je dat de diamant een gele tint heeft. Dit komt omdat de diamant echt een I color-by GIA certificering is en de IGI biedt gewoon een zwak certificaat.

In plaats van eenvoudigweg de cijfers tussen de certificeringen te vergelijken, moet worden gezocht naar consistentie binnen de beoordelingsbeslissingen van de entiteit.

Diamantindeling is subjectief

Alle diamantklasseringen zijn subjectief – en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – er is geen centrale organisatie die wiskundig definieert wat een “G” kleur is of hoe een “SI1” helderheid eruit ziet.

Als het ene labo consequent de ene kleurengraad “G” noemt, terwijl een ander labo consequent dezelfde kleur “H” noemt, is dat volkomen acceptabel en redelijk, zolang ze dat consistent doen.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs wanneer een entiteit consistent is in haar beoordeling, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat de entiteit betrouwbaar en betrouwbaar is. Het kopen van een diamant met een zwak certificaat tegen een hoge prijs is niet voorzichtig – zelfs als de entiteit consequent diamanten op deze manier beoordeelt, omdat u niet de waarde krijgt voor de prijs die u betaalt.

Rekening houdend met de prijs boven de certificering

Ongeacht het certificaat dat u ontvangt, moet de prijs van de diamant zwaar geëvalueerd worden. De prijs moet de werkelijke kwaliteit, schoonheid en snit van de diamant weerspiegelen – zowel op het certificaat als met het blote oog.

Als u niet zeker weet of een diamant goed of te hoog geprijsd is, zorg er dan voor dat u een diamant expert de diamant laat beoordelen voordat u hem koopt. Voor vragen over diamantprijzen en certificeringen, neem contact met ons op.

Verschillende certificeringslaboratoria geven verschillende resultaten

Elk laboratorium heeft zijn eigenaardigheden. Sommige zijn losser in het sorteren van kleur, terwijl andere losser zijn met de beoordeling Clarity. Sommige labo’s zullen altijd specifieke kleurengamma’s upgraden, terwijl andere de voorkeur geven aan specifieke arrangementen van insluitsels.

Slimme diamantbedrijven gebruiken deze kennis – verkregen door elke maand duizenden diamanten naar verschillende laboratoria te sturen – om hun resultaten te maximaliseren. Als u weet welke laboratoria betrouwbaar en consistent zijn, kunt u voorkomen dat u een diamant koopt die veel minder waard is dan wat het certificaat zegt waar te zijn.

Als u vragen heeft over de verschillen tussen diamant certificatielaboratoria, neem dan contact met ons op.

GIA-CERTIFICERING

Het GIA (Gemological Institute of America) is de meest gerespecteerde en gerenommeerde diamantbeoordelingsinstantie. Ze zijn ongelooflijk consistent en zorgen voor de grootste gemoedsrust bij de aankoop van een diamant.

GIA heeft geen financieel belang in de verkoop van de diamant en evalueert diamanten op verschillende kwaliteiten en elementen, waaronder:

 • Beoordelingsdatum van Diamond
 • Metingen (in millimeters)
 • Slijpvorm en diamantvorm
 • Karaatgewicht
 • Tabel %
 • Diepte %
 • Culet grootte
 • Symmetrie
 • Verhoudingsdiagram
 • Pools cijfer
 • Gordeldikte
 • Snijkwaliteit (uitstekend, zeer goed, goed, goed, slecht)
 • Kleurkwaliteit (variërend van D tot J)
 • Duidelijkheidsgraad (IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, VS2, SI1, SI2)
 • Diamantperceel met alle vlekken en insluitsels
 • Fluorescentiegraad
 • Laserinscriptie (indien van toepassing)
 • Veiligheidskenmerken
 • 1. Algemene opmerkingen

GIA heeft een reputatie op het gebied van kleur en helderheid, de meest subjectieve weegschalen, meer rigoureus. Vanwege de hoge reputatie, bewezen consistentie en geschiedenis van GIA, raden wij aan om alleen diamanten te kopen met een GIA-certificaat.

Wij raden deze diamantverkopers aan die hun diamanten voorzien van GIA-certificaten:

 • Brian Gavin Diamonds: meer dan 20 jaar ervaring, toegewijd aan het aanbieden van de beste geslepen diamanten. Zij bieden een collectie genaamd “Brian Gavin Signature” Hearts & Arrows, met super ideale snitten.
 • James Allen: meer dan 18 jaar ervaring, gericht op klanttevredenheid. Ze hebben de meest high tech diamantbeelden in de industrie, waardoor het gemakkelijk is om diamanten nauwkeurig te zoeken en te beoordelen.
 • Blue Nile: 17+ jaar ervaring, met een uitstekende diamantkwaliteit en een scala aan goed vervaardigde zettingen.

Als u hulp nodig heeft bij het kiezen van een GIA diamantverkoper, neem dan contact met ons op.

IGI-CERTIFICERING

Het IGI (International Gemological Institute) begon als het arbeiderspaard van de diamanthandel.

Zij waren het meest populaire edelsteenlaboratorium voor grote sieradenketens in de Verenigde Staten en Canada, zoals Kay, Zales en anderen.

IGI is als een fabriek: ze werken snel en hun prijzen zijn iets beter dan die van de GIA, wat de diamantverkopers aanspreekt, maar niet noodzakelijkerwijs de eindconsument.

Terwijl IGI zichzelf als top-of-the-line laboratorium factureert, is dit helaas niet het geval. Uit uitgebreide ervaring in de diamantindustrie hebben we voortdurend gezien dat hun sortering laks en minder consistent is dan de standaard dragers in de industrie, zoals GIA.

Zelfs de grootste juwelenverzekeraar schrijft:

“De meest betrouwbare diamant certificaten (ook wel diamantrapporten genoemd) komen van het Gemological Institute of America (GIA). Dit is de meest gerespecteerde laboratoria, bekend om hun nauwkeurigheid en professionaliteit. Deze rapporten zijn geen taxaties en zijn niet voorzien van taxaties. Certificaten uit andere bronnen zijn vaak twijfelachtig en moeten door verzekeraars niet worden vertrouwd.

Ook Dateline heeft in 2005 ernstige vragen gesteld over de integriteit van IGI met betrekking tot hun beoordelingswaarden.

Wij raden aan om alleen een GIA gecertificeerde diamant te kopen.

Het kopen van een diamant met een onafhankelijk certificaat moet u gemoedsrust geven, wetende dat uw diamant gelijkwaardig is aan de kwaliteit en waarde die wordt geclaimd. Met onze jarenlange expertise geloven wij niet dat IGI-certificaten deze zekerheid bieden.

Om verder te leren hoe IGI cijfers, stuurden we vier diamanten naar verschillende lab entiteiten, waaronder de IGI, EGL, GSI, en HRD voor een Clarity en Color grading. Omdat deze twee categorieën het meest subjectief zijn, wisten we dat ze ons veel zouden vertellen over hoe IGI diamanten beoordeelt.

IGI
Diamant Kleur Duidelijkheid
1 G SI1
2 F SI2
3 F SI1
4 H SI1

EGL-CERTIFICERING

De EGL (European Gemological Laboratory) blaast hun kwaliteitsclaims enorm en inconsequent op. Wanneer u een EGL gecertificeerde diamant overweegt, denkt u misschien dat u een betere deal krijgt. In werkelijkheid is de prijs voor een inferieur product sterk opgeblazen.

Helaas hebben we veel klanten een EGL-gecertificeerde diamant zien kopen in de veronderstelling dat ze veel hebben gevonden, om vervolgens te beseffen dat ze voor een verkooptruc zijn gevallen. We hadden graag gezien dat ze eerder op de contactknop hadden gedrukt, zodat we hen konden helpen bij het doen van een goed geïnformeerde aankoop.

Als voorbeeld van een van deze verkooptrucs vonden we een EGL-gecertificeerde 1.00 karaat H VS1 ideale korting online voor $4.450,-. Op het eerste gezicht lijkt het een ongelooflijke deal. In werkelijkheid, echter, wanneer EGL beweert dat het een H VS1 is, 50% van de tijd is het eigenlijk een J SI1 en 50% van de tijd is het een J SI2 of K SI1: niet een H VS1.

Zoeken naar een GIA-gecertificeerde diamant met twee of drie kleurgraden lager of één of twee Clarity gradaties lager zorgt ervoor dat u een diamant van hogere kwaliteit koopt voor een goedkopere prijs.

Het komt erop neer: koop GEEN EGL-gecertificeerde diamant. Hoe “goedkoop” het je ook lijkt in vergelijking met GIA-gecertificeerde diamanten, het is allemaal een spel.

Elke EGL-gecertificeerde steen op de markt is per definitie duurder dan de identieke steen die door de GIA is gecertificeerd.

Als bewijs, stuurden we in dezelfde vier diamanten naar EGL om kleur en helderheid gradaties te ontvangen – de meest subjectieve schalen.

Het is duidelijk dat de EGL de diamanten hoger sorteerde dan de andere laboratoria. Een EGL-grade diamant met een Clarity of VS2, bijvoorbeeld, is niet vergelijkbaar met een VS2 van de GIA. Om deze reden is de prijs en de waarde van een EGL-diamant onvergelijkbaar en ongelijkwaardig aan een door GIA gecertificeerde diamant.

Bovendien boden de twee EGL-laboratoria die deze diamanten beoordeelden, verschillende resultaten. De inconsistentie tussen de laboratoria maakt het moeilijk om de sortering te vertrouwen en de werkelijke kwaliteit en waarde van een EGL diamant te verifiëren.

EGL
EGL EGL Israël
Diamant Kleur Duidelijkheid Kleur Duidelijkheid
1 H SI1 H SI1
2 G SI1 F VS2
3 E SI1 F SI1
4 G VS2 F VS2

GSI-CERTIFICERING

De GSI (Gemological Science International) is een nieuwe sorteringsentiteit die nog maar een paar jaar bestaat. Helaas zijn ze niet met frisse ideeën of innovatieve technologie naar de industrie gekomen. Zij bouwden hun bedrijf op door een beroep te doen op de grote winkelketens in de Verenigde Staten zoals Jared The Galleria of Jewelry, Kayand Zales.

Het scoren van die grote bedrijven betekent miljoenen dollars in het bedrijfsleven. Het Capital Forum beweert dat GSI de activiteiten van Sterling (moedermaatschappij van Kay, Jared en Zales) wegnam van IGI door een laboratorium in de straat van het hoofdkantoor te openen om het gemakkelijker te maken om samen te werken en hun prijzen aanzienlijk te onderbieden.

We hebben vastgesteld dat de GSI-beoordeling niet alleen losser is dan de gouden standaarden (GIA), maar ook zwakker dan het volgende niveau (IGI en HRD). GSI handhaaft ook geen consistente gradaties, bijvoorbeeld om te proberen de gradaties aan te passen aan 1 of 2 kwaliteiten en de waarde te berekenen.

Om deze redenen raden wij af om een diamant te kopen met een GSI-certificaat. Wij moedigen ten zeerste aan om alleen diamanten te kopen die een GIA-certificaat hebben. Op die manier weet je eigenlijk wat je krijgt en kun je appels met appels vergelijken. Retailers gebruiken geen onnauwkeurige certificaten zoals GSI om de consument een betere deal te geven; ze doen het om meer geld te verdienen aan die consumenten.

Om aan te tonen hoe GSI diamanten rangschikt in vergelijking met andere laboratoria, stuurden we vier stenen naar GSI, IGI, HRD, EGL en GIA. Voor de Kleuren- en Duidelijkheidscategorieën – de twee meest subjectieve categorieën – ontvingen we duidelijk verschillende resultaten.

GSI sorteerde sommige diamanten hoger dan de GIA en sommige lager, waardoor het moeilijk is om de consistentie van een GSI sortering te bepalen. Wanneer u op zoek bent naar een diamant, is het van cruciaal belang om een diamant te kiezen die gecertificeerd is door een betrouwbare, consistente entiteit, zoals de GIA, zodat u weet dat wat u koopt overeenkomt met de werkelijke waarde van de steen.

GSI
Diamant Kleur Duidelijkheid
1 I SI2
2 H SI2
3 G SI2
4 H SI1

AGS-CERTIFICERING

De AGS (American Gem Society) is er trots op het originele labo te zijn om diamantgeslepen kwaliteiten te leveren. Lang voordat de GIA een paar jaar geleden hun snijkwaliteit introduceerde, biedt de AGS zijn unieke snijkwaliteitsschaal aan van 0 tot 9 (waarbij 0 “ideaal” wordt genoemd).

In die tijd had de AGS het monopolie op de “ideale slijpmarkt” (met topverkopers zoals Brian Gavin Diamonds). Een diamant kan niet “ideaal” genoemd worden, tenzij het een AGS certificaat heeft dat dit claimt. Nu de GIA is toegetreden tot de cut grade game, is hun aandeel in deze markt echter aanzienlijk gedaald.

De AGS probeert zichzelf over het algemeen te factureren als een beetje fantasierijker en verfijnder dan de GIA. In werkelijkheid is er nauwelijks iets om de twee te onderscheiden, behalve het feit dat de AGS over het algemeen iets losser scoort dan de GIA.

De meeste grote diamantbedrijven herkennen dit en nemen diamanten die niet de beoogde graad met GIA krijgen en sturen ze naar AGS om een upgrade in helderheid en kleur te ontvangen. Meestal lukt dat in die omstandigheden.

In tegenstelling tot de EGL bestaat er echter niet veel marktbrede consensus over dit feit, zodat diamanten die door de AGS zijn gecertificeerd, over het algemeen tegen vergelijkbare prijzen worden verkocht als hun GIA-equivalenten. We schatten dat de AGS gemiddeld een halve graad boven die van de GIA in kleur en helderheid selecteert. Daarom raden we onze klanten nog steeds om met GIA certificaten te blijven werken

Als u meer vragen heeft over de betrouwbaarheid van een AGS gecertificeerde diamant, neem dan contact met ons op.

HRD-CERTIFICERING

HRD (Hoge Raad voor Diamant) is een in Europa gevestigde diamantbeoordelingsorganisatie. HRD wordt in de Verenigde Staten niet algemeen beschouwd als een legitiem alternatief, maar beweert nog steeds de autoriteit te zijn voor de diamantclassificatie in de wereld.

In de loop der jaren hebben we een ongelooflijke inconsistentie met de HRD-classificatie ervaren. Ze hebben meestal een gemiddelde van ongeveer 1 Kleur- en/of Duidelijkheidsgraden boven de GIA-klassen. HRD-gesorteerde diamanten zijn soms iets hoger geprijsd dan equivalente diamanten die door de GIA zijn gesorteerd.

Om een vergelijking te kunnen maken tussen HRD en andere labo’s, stuurden we vier stenen naar verschillende labo-entiteiten. In de onderstaande grafiek ziet u in de categorieën Kleur en Duidelijkheid dezelfde vier diamanten beter dan de GIA in de categorieën Kleur en Duidelijkheid: twee zeer subjectieve kwaliteiten.

Het duidelijke verschil tussen de sortering toont aan dat het niet verstandig is om appels te vergelijken met appels onder laboratoriumentiteiten. Simpel gezegd, een F Color grading gegeven door HRD betekent niet hetzelfde als een GIA F Color diamant. De prijs die u betaalt voor een HRD diamant zal vergelijkbaar zijn met de waarde en kwaliteit van een GIA diamant, zelfs als het een graad hoger is.

HRD
Diamant Kleur Duidelijkheid
1 G SI1
2 F SI1
3 G SI2
4 G SI1

Als u een HRD gecertificeerde diamant overweegt, raden wij u dit zeker aan. Wij raden u aan om alleen diamanten aan te schaffen met een GIA- of HRD-certificaat.