Wat is het verschil tussen een diamant en een briljant?

Diamanten, symbool voor luxe en schoonheid

‘Diamonds are a girl’s best friend’. Die veel gebezigde quote, gezongen door Marilyn Monroe, is nog altijd populair. Niet zo vreemd als je bedenkt dat diamanten zo geliefd zijn. Niet alleen omdat ze prachtig zijn om te zien, maar bovendien worden ze beschouwd als kostbaar, luxueus en magisch, terwijl ze tegelijk symbool staan voor liefde en verleiding. Daarnaast worden diamanten gezien als een perfecte investering die zijn waarde nooit verliest. Dat houdt in dat je diamanten kunt dragen als bijzondere juwelen die alom bewondering oogsten, terwijl ze tegelijkertijd een veilige belegging vormen. In tegenstelling tot veel andere luxe objecten zoals dure auto’s, bont of luxe meubilair, die na verloop van tijd toch in waarde kunnen dalen. Daarom is een briljant een heel speciaal geschenk bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een geboorte of een huwelijk.

Het ontstaan van diamanten en briljanten

Diamant is een materie die miljoenen jaren geleden, diep in de binnenste gloeiendhete lagen van de aarde, is ontstaan. Het is de enige edelsteen ter wereld die uit één enkel element bestaat: koolstof. Verbrand hout, dat door samenpersing tot grafiet verworden is. Onder invloed van enorme druk en hitte (1300 tot 2000 graden Celsius) kristalliseert het tot diamant, die vervolgens in vulkanisch gesteente aan de oppervlakte komt. Zoals in Kimberley in Zuid-Afrika bijvoorbeeld, een streek, waar veel diamanten gevonden worden. De oorspronkelijke herkomst van diamant ligt echter in India, waar de eerste edelstenen werden gedolven.
Aanvankelijk behelsde het bewerken van het materiaal nauwelijks meer dan het splijten van de ruwe, onregelmatig gevormde steen, maar sinds de late middeleeuwen worden diamanten geslepen om daarmee hun verborgen schittering te onthullen. Vanaf de 14e eeuw ontstaan de eerste ‘verbeteringen’ in het slijpproces, door het vlak slijpen van de natuurlijke vorm van de diamant in de kristalfacetten van de octaëder (achtvlak). In de 15e eeuw ontwikkelt deze slijpvorm zich verder tot het tafelslijpsel, en later volgt het roosvormige slijpsel. Pas in 1919 ontwikkelt de in Antwerpen geboren Marcel Tolkowsky een nieuwe, wiskundige manier om ronde diamanten tot 58 facetten te slijpen. Met deze speciale slijpwijze, de Tolkowsky cut genoemd, ontstaat voor het eerst die bijzondere schittering van de steen, doordat deze het binnenvallende licht optimaal laat reflecteren. De latere verfijningen van dit proces worden ‘briljant-cut’ genoemd.

Het verschil tussen een diamant en een briljant

Een briljant geslepen diamant is rond gevormd en telt in totaal 58 facetten, die de oogverblindende schittering van het materiaal veroorzaken. De ruwe, onbewerkte edelsteen is van nature ongelijk en mat, en krijgt pas na bewerking zijn specifieke vorm en schitterende glans. Doordat het licht door de geslepen diamant valt en in kleine facetten breekt, verspreidt het een fantastisch kleurenspel. Deze specifieke slijpvorm, de briljant cut, toont de diamant op zijn mooist, en is tevens de meest oorspronkelijke, en nog altijd meest populaire vorm van slijpen. Alleen diamanten, die in deze specifieke vorm zijn geslepen, worden daarom briljanten genoemd. Dit verklaart meteen het verschil tussen beide: een diamant is de edelsteen, terwijl briljant voor de slijpvorm staat. Dus niet voor een aparte steensoort, zoals soms wordt verondersteld.

Kleuren en vormen

De ronde diamant, de standaard voor alle diamantvormen, is de meest gewilde vorm. Maar daarnaast zijn er diverse andere slijpwijzen, waarbij elke vorm zijn eigen unieke kenmerken bezit. Dit zijn de zogenaamde fancy vormen, zoals marquise, emerald en peer-, ovaal- of hartvorm, al naar gelang de gekozen uitvoering. Zo is de ‘marquise cut’ een manier van slijpen om een diamant optisch groter te doen lijken, terwijl andere fancy vormen iets kunnen betekenen voor de originaliteit en het design. De prinsesdiamant heeft een wat hoekige of meer vierkante vorm, waarbij de mate van hoekigheid nogal kan variëren. De peervormige diamant heeft, door het puntige beginpunt en het meer afgeronde uiteinde, het voorkomen van een flonkerende traan, wat deze slijpvorm tot een populaire keuze maakt voor diamanten oorbellen en hangers. De ovale briljant ring is vooral een goede keuze voor dames met kleine handen en fijne vingers, waardoor deze slijping vaak wordt gespot als verlovingsringen voor vips en celebrities.
Maar niet alleen de vorm bepaalt het uiterlijk van de diamant. Ook de kleur, die kan variëren van geel tot blauw, roze of rood, en de zeldzaamheid en intensiteit ervan speelt een belangrijke rol in de waarde van edelsteen. Blauwe, groene en rode exemplaren zijn zeldzaam, terwijl bruine en gele exemplaren vaker gevonden worden. Daarbij geldt: hoe intenser de kleur, hoe waardevoller de diamant. Termen als faint, light, en very light, fancy en fancy light geven een mindere kleurintensiteit aan.

Beroemde diamanten

De grootste diamant ter wereld is de Cullinan, die in 1905 in Zuid-Afrika werd gevonden. Later werd deze reusachtige diamant opgesplitst in twee aparte, grote edelstenen en 104 kleinere exemplaren. Door hun vrijwel perfecte loepzuiverheid en heldere kleur maken ze tegenwoordig deel uit van de Britse kroonjuwelen.
Andere beroemde en uiterst zeldzame diamanten zijn de Koh-I-Noor, de 45-karaat Hoop Diamant, en de Gouden Jubilee, een diamant die maar liefst 546-karaat telt.
Het Diamant Staatspark in Arkansas staat bekend als de grootste diamantmijn ter wereld, waar sinds 1906 al meer dan 70.000 diamanten zijn gedolven. Daaronder bevindt zich ook ‘Uncle Sam’ met maar liefst 40.23 karaat de grootste diamant in zijn soort, die ooit in de Verenigde Staten van Amerika gevonden werd.

Diamanten als investering

Als u overweegt diamanten te kopen als investering, dan zijn er aantal zaken waar u op dient te letten. Een van eerste vragen daarbij is of u voor losse diamanten kiest of voor stenen die tot sieraden verwerkt zijn. Bij losse edelstenen staan de kenmerken van de diamant uiteraard voorop, terwijl voor juwelen vooral de zuiverheid van de steen telt. De kwaliteit en prijs van de stenen worden voornamelijk bepaald door de zogenaamde vier C’s: – cut (slijpvorm), color (kleur), clarity (zuiverheid) en caratweight (gewicht), uitgedrukt in karaat. Daarbij staat 200 milligram voor 1 karaat (dus 5 karaat per gram). Maar grotere diamanten zijn zeldzamer dan kleinere, en daarom is één diamant van 1 karaat duurder dan 2 kleinere van elk 0.50 karaat.
Ook de loepzuiverheid, vanaf VS2 tot en met ‘loupe clean’, speelt een grote rol. Want een diamant die vrij is van onzuiverheden (loepzuiver) heeft de hoogste kwaliteit.
Bij sieraden is het vooral de uitgekiende combinatie van mooie edelmetalen, zuivere stenen, goed vakmanschap en esthetiek, die u een ideaalpakket van kwalitatief hoogstaande juwelen oplevert, terwijl bij een belegging de nadruk vooral op de hogere diamantkwaliteit ligt.

Diamanten voor de toekomst

Vandaag de dag is de rente op uw kapitaal ongewoon laag, en loopt u zelfs de kans voor rentekosten op te draaien, zoals dat soms nu al bij sommige beleggingen (zoals kortlopende staatsobligaties bijvoorbeeld) het geval is. Dus is het wellicht zinvol om eens naar andere investeringen te kijken. Zoals diamanten bijvoorbeeld. Waar roerende en onroerende goederen in waarde kunnen dalen, zal de koopsom van diamanten juist stijgen, omdat die niet negatief beïnvloed wordt door inflatie of renteverlies. Integendeel, de verwachting dat de vraag naar diamanten alleen maar zal stijgen, lijkt die stelling te staven. Want die waarde wordt bepaald door vraag en aanbod en de zeldzaamheid van de edelsteen. Dat maakt een diamant een serieuze en veilige belegging, die de eigenaar een financiële garantie biedt, die geen enkele andere belegging kan waarmaken.
Ook de groeidiamant, een systeem dat weliswaar een tikje passé lijkt, is zeker de moeite waard om eens te overwegen als veilig alternatief voor uw spaarbeleggingen. En daarnaast is het ook een buitengewoon aantrekkelijke optie als u uw kinderen iets wilt schenken, of als u voor hen wilt sparen: met een groeibriljant geeft u niet alleen een heel persoonlijk cadeau, maar bovendien kan het voor uw kind een leuke financiële start in zijn volwassen leven betekenen. Een investering in de toekomst, die zelfs in economische crisistijden zijn waarde nooit verliest.