AGS-certificering: Alles te weten voor het kopen van een diamant

Aanbeveling:

De AGS heeft zich gevestigd als een top-tier diamant sorteerorganisatie. Als een van de meest betrouwbare en gerenommeerde labo’s, raden wij kopers aan om een AGS gecertificeerde diamant (of een GIA gecertificeerde diamant) te zoeken. Bij het kiezen van een AGS diamant, moet u er zeker van zijn dat u bij een diamantleverancier van hoge kwaliteit koopt.

GESCHIEDENIS VAN AGS

In 1934 richtte een kleine groep juweliers die kopers wilden beschermen tegen valse reclame en fraude in de diamantindustrie de American Gem Society (AGS) op. Zij waren de eerste organisatie die een diamantgeslepen sorteersysteem uitbracht toen ze dat in 1966 deden.

Vandaag de dag voorziet de AGS retailers, juweliers en particulieren van gemmologische kennis, onderzoek, consumentenbescherming en standaard indeling van diamanten. Met een duidelijke en consistente sortering is de AGS een van de meest vertrouwde labo sorteringsentiteiten ter wereld.

AGS DIAMANTEN SORTEERRAPPORT

Als een non-profit onafhankelijke sorteerentiteit heeft de AGS geen belang in de verkoop van een diamant. De AGS evalueert elke diamant op basis van zijn kwaliteiten en componenten.

Sorteringsresultaten en schaal

De 4 C’s van een diamant (Cut, Color, Clarity en Carat) vertegenwoordigen de vier belangrijkste componenten van zijn structuur en schoonheid. AGS beoordeelt elke C op een schaal om de waarde van een diamant en zijn kwaliteitsniveau te bepalen.

Gesneden

Diamantgeslepen graad geeft de kwaliteit van de hoeken, proporties, symmetrische facetten, schittering, vuur, scintillatie en afwerkingsdetails van een diamant aan.
Cut wordt door de AGS anders gesorteerd dan andere laboratoria zoals de GIA. De AGS kent een nummer toe samen met een beschrijvende woordgrading.

De AGS Cut Scale is als volgt: 0 tot 9, 0 is ideaal en 10 betekent slecht:

De Ideale en Excellente kwaliteiten, afhankelijk van de vorm, tonen proporties en hoeken gesneden voor maximale brand en schittering.

Het is belangrijk om te weten dat een topaanduiding, zoals Excellent, niet altijd wijst op een uitstekende diamant. Bijna 55% van de diamanten die online verkocht worden, worden gesorteerd als Uitstekende slijpvormen. Sommige zijn middelmatig, terwijl andere prachtig zijn zoals deze 1,5 karaat ronde briljant van James Allen.

Omdat slijpen van cruciaal belang is voor de schoonheid van een diamant, is het noodzakelijk om de kwaliteit van de slijpvorm te beoordelen en om een deskundige te vragen.

Kleur

Color grade bepaalt hoe wit of kleurloos een diamant is. AGS classificeert diamanten op de volgende kleurenschaal, van 0 tot 10 (waarbij 0 de meest kleurloze diamant is en 10 de opvallendste gele of bruine tint).

Onderstaande grafiek laat zien hoe de AGS- en GIA-kleuren elkaar overlappen. Als u twee diamanten vergelijkt, één gecertificeerd door GIA en één door AGS, dan kunt u hun kleuren met behulp van deze grafiek vergelijken.

In bijna alle gevallen is het blote oog niet in staat om twee naast elkaar in kleur gesorteerde diamanten te onderscheiden, hoewel het prijsverschil aanzienlijk kan zijn. De kleurkwaliteit van AGS helpt bij het identificeren van de kwaliteit van de kleur van de diamant, maar het is nog steeds belangrijk om te bepalen of de diamant kleurloos lijkt voor uw eigen ogen zonder vergroting.

Opmerking: Fancy Diamanten, zoals een paarse of blauwe diamant, zijn gewaardeerde edelstenen.

Hun kleurschakeringen zijn anders dan die van de traditionele “witte” diamanten.

Duidelijkheid

Vergelijkbaar met Cut en Color, AGS gradaties Duidelijkheid op een schaal van 10 punten. Clarity grade verwijst naar hoe schoon een diamant is van insluitsels en vlekken.

Voor Clarity raden wij u aan op zoek te gaan naar een diamant die oogschoon is. Als u niet zeker weet hoe u een diamant voor Clarity of een ander kenmerk moet beoordelen, neem dan contact op met een van onze experts.

Karaat

Het gewicht van een diamant, niet de grootte, is waar Carat naar verwijst. Voor perspectief is een 1 karaatsdiamant gelijk aan 200 milligram of 0,2 gram, wat betekent dat het ongeveer hetzelfde gewicht heeft als een kwart van een rozijn. Twee 1 karaats diamanten kunnen heel verschillend in grootte zijn, afhankelijk van de diamantvorm en hoe de edelsteen wordt geslepen.

De algemene schoonheid van een diamant moet meer belang hebben dan het gewicht van de karaat bij de beslissing welke diamant te kopen.

PROPORTIES

Naast de 4 C’s geeft een AGS-rapport informatie over de breedte, diepte en tafelgrootte van een diamant.

Diamantentabel Percentage

Voor de berekening van de diamantentabel % wordt de breedte van de tafel (bovenste oppervlak) gedeeld door de breedte (diameter). Als het tafelblad 3,5 mm breed is en de diamant 5 mm breed, is het tafelblad 70%.

Een ideale tafel % hangt af van de vorm van de diamant. Om te bepalen of een diamant een tafel van hoge kwaliteit heeft %, neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Diamantbreedte

De breedte van een diamant wordt gemeten als de lengte van het ene uiteinde van de gordel (de diameter op het breedste punt) tot het andere uiteinde van de gordel. Breedte is belangrijk voor het berekenen van de verhouding tussen de lengte en breedte van een diamant, die bepaalt hoe evenredig de steen is.

Diepte Percentage

De hoogte van de diamant van de culet tot de top van de tafel wordt beschouwd als de diepte %. De diepte % wordt berekend door de diepte te delen door de breedte. Deze meting wordt gerapporteerd in millimeters en percentages. Bijvoorbeeld, een diamant van 4 mm diep en 4,5 mm breed zou een dieptepercentage van 88,8% hebben.

Een lagere diepte % van twee gelijke karaat diamanten lijkt meestal groter door de grotere breedte. Een te laag dieptepercentage kan echter een donkere uitstraling creëren, omdat het licht niet goed weerkaatst wordt.

AANVULLENDE SORTERINGSINFORMATIE

Naast de 4 C’s en proporties, bevat een AGS-rapport verdere details, zoals afwerking, polish, symmetrie en fluorescentie.

Deze aspecten zijn van invloed op de schoonheid van een diamant, maar zijn niet de belangrijkste componenten om rekening mee te houden bij het nemen van een beslissing.

HOE DE AGS-CERTIFICERING VAN INVLOED IS OP DE KOSTEN

Het feit dat een diamant al dan niet een AGS-certificering heeft, maakt de edelsteen niet duurder. De AGS is een onafhankelijke sorteerentiteit en heeft geen belang in de verkoop van een diamant. Diamanten die door de AGS zijn gecertificeerd, verkopen tegen vergelijkbare prijzen als hun GIA-equivalenten. Over het algemeen is de AGS de helft van een Color and Clarity upgrade van de GIA. Een AGS-certificering is een van de beste maatregelen om ervoor te zorgen dat u een diamant koopt zoals het rapporteert.

Voordelen van AGS-certificering

  • Zeer gerespecteerde certificering
  • Biedt een consistente en betrouwbare sortering
  • Zorgt ervoor dat u de diamantkwaliteit krijgt die het certificaat vermeldt
  • Biedt zes veiligheidsmaatregelen om de authenticiteit te helpen garanderen

Nadelen van AGS-certificering

  • Iets losser dan de GIA-indeling (meestal een halve graad in kleur en helderheid)

UNIEKE RAPPORTEN EN AANVULLENDE DIENSTEN

Naast de evaluatie van diamanten biedt de AGS ook de mogelijkheid om diamanten te evalueren:

  • Educatie over sieraden en edelstenen
  • Diverse opties voor diamantverslagen
  • Laser inscriptie
  • Diamant sorteren

Wij raden ten zeerste aan op zoek te gaan naar een diamant die AGS of GIA gecertificeerd is.