Betekenis van verguld of verzilverd

Is een vergulde of verzilverde ring van echt goud of zilver gemaakt? Deze termen worden vaak gebruikt, maar niet iedereen weet wat het betekent. Daarnaast kom je ook vaak de termen “gold plated” of “silver plated” tegen, wat betekent dit voor sieraden? En hoe komt het dat deze sieraden vaak zo goedkoop zijn?

Wat betekent verguld en verzilverd?

Bij het proces van vergulden of verzilveren wordt een materiaal omhuld met een laagje goud of zilver. In het Engels noemen we dit gold plated of silver plated. De buitenzijde is dus echt van goud of zilver, de kern is van een ander materiaal. Bij massieve sieraden wordt één materiaal gebruikt voor het volledige sieraad.

Voordelen van vergulden en verzilveren

De voornaamste reden voor dit proces is de kostprijs; door een kern van een goedkoop materiaal als basis te nemen en daar een dun laagje edelmetaal overheen te gieten krijg je een sieraad dat niet van echt te onderscheiden is. Dat is logisch omdat de buitenzijde ook daadwerkelijk goud of zilver is. Omdat zowel goud als zilver met een hoge zuiverheid vrij zacht zijn kan een harde kern voor meer stabiliteit zorgen.

Nadelen van gold plated en silver plated

Het is lastig te bepalen hoe dik de laag goud of zilver is, het is ook mogelijk dat de toplaag na verloop van tijd gaat afbladderen. Hoewel de aanschafprijs veel lager ligt dan massief goud of zilver, is er geen noemenswaardige inruilwaarde. Goud en zilver vertegenwoordigen een investering terwijl vergulde of verzilverde producten echt gebruiksartikelen zijn.

Waarom kiezen voor deze sieraden?

Wanneer je een avondje wilt stappen en bang bent jouw prachtige en dure ring te verliezen of beschadigen kunnen dit leuke accessoires zijn. Als je extravagante mode artikelen zoekt voor één seizoen bieden deze “neppers” wellicht ook een goedkope oplossing. Voor een meer permanente verlovingsring of trouwring kun je beter wat meer besteden. Vergeet niet dat echt goud en zilver zijn waarde behoudt.