Champagne diamanten: Wat u eigenlijk moet weten

Bottom Line Aanbeveling:

Champagne diamanten zijn een prachtige keuze als u een unieke, prachtig gekleurde steen wenst. De bruine en gele tint biedt een verlovingsring een duidelijke en aantrekkelijke uitstraling. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan een donkere steen zoals deze chique donkeroranjebruine diamant, genieten anderen van een lichtere tint, zoals deze chique lichtbruine steen.

WAT IS EEN CHAMPAGNE DIAMANT?

Champagne diamanten zijn gekleurde diamanten die van nature bruin zijn met een gele tint. Ze variëren in tinten van lichtbruin tot donkerder tinten die lijken op de kleur van champagne.

Klik hier voor meer details

Deze fancy bruine diamanten, net als andere gekleurde diamanten, zorgen voor prachtige verlovingsringen en andere champagne diamanten sieraden. Hun in het oog springende kleur versterkt unieke stukken die veel persoonlijkheid bieden. Deze diamanten krijgen hun kleur door sporen van andere elementen in de kristalstructuur. Champagne diamanten bevatten kleine hoeveelheden stikstof die tijdens de diamantvorming gevangen zitten. Hoe hoger het stikstofgehalte, hoe dieper de intensiteit van de bruine kleur.

Sommige champagne diamanten worden cognac diamanten of chocolade diamanten genoemd. Terwijl kleurloze diamanten meestal hun waarde verliezen met een verhoogde tint, worden champagne stenen gezocht voor hun mooie, natuurlijke kleurstelling.

WAAR KOMEN CHAMPAGNE DIAMANTEN VANDAAN?

Champagne diamanten worden gevormd en gedolven in verschillende delen van de wereld, waaronder Australië, Siberië en Afrika. De grootste champagne diamantmijn is de Argyle Diamond Mine in West-Australië, waar ook andere gekleurde diamanten worden gewonnen, waaronder roze diamanten.

In de loop van miljarden jaren worden champagnediamanten gevormd met sporen van stikstof in het kristal, waardoor hun kenmerkende kleur ontstaat. De compressie en warmte die hierbij komt kijken, dragen ook bij aan de vorming van deze unieke edelstenen.

Net als witte diamanten staan champagne diamanten op de Mohs-schaal van Hardheid, waardoor ze de meest duurzame stenen ter wereld zijn. Champagne diamanten sieraden, dus, is ongelooflijk veerkrachtig en geweldig voor dagelijks gebruik.

HOE ZELDZAAM IS EEN CHAMPAGNE DIAMANT?

U kunt zich afvragen of een gekleurde diamant, in het bijzonder een champagne, zeldzamer en duurder is dan een witte, kleurloze diamant. In het algemeen zijn champagne gekleurde diamanten minder zeldzaam dan kleurloze diamanten en andere fancy gekleurde diamanten. Daarom zijn de prijzen van champagne diamanten aanzienlijk lager dan deze diamanten.

Populaire fancy diamanten, zoals de gele kanariediamant, zijn duurder dan bruine en champagne diamanten. De prijs van een champagnesteen is afhankelijk van het karaatgewicht, de intensiteit van de kleur en de helderheid. Deze geelbruine 1 karaats diamant kost bijvoorbeeld 4.110 dollar, terwijl deze donkerder bruine 1.38 karaats Princess Cut stone 5.070 dollar kost.

Edele champagne diamanten zonder boventonen zijn zeldzamer dan die met secundaire tinten. Bijvoorbeeld, een beroemde 69,93 karaat champagne diamant genaamd de Golden Pelican wordt geschat op $ 3 miljoen dollar. Het Gouden Jubileum, een andere beroemde champagne diamant die in 1997 aan de koning van Thailand werd geschonken, weegt 545,67 karaat en heeft een geschatte waarde van 5-12 miljoen dollar.

Als champagne gekleurde diamanten blijven toenemen in populariteit, hun prijzen ook toenemen. Er blijft echter een ruime keuze aan champagne diamanten beschikbaar tegen redelijke en concurrerende prijzen.

Net als andere fancy diamanten, de prijs van een champagne diamant scharniert voornamelijk op zijn kleurintensiteit, karaatgewicht en geslepen kwaliteit. In het algemeen geldt echter dat hoe dieper de kleur, hoe hoger het prijskaartje.

WAT TE ZOEKEN IN EEN CHAMPAGNE DIAMANT

De schoonheid en waarde van champagne diamanten varieert sterk, net als bij kleurloze diamanten. De belangrijkste kenmerken waar u rekening mee moet houden zijn de kleur, snit, helderheid, karaatgewicht en vorm.

Wij raden aan om een champagne diamant te kiezen die wordt geleverd met een edelsteencertificaat van de GIA of AGS, zodat u de eigenschappen en kwaliteiten van de steen in het laboratorium kunt controleren.

Edele donker oranje oranje bruine diamant smaragdgroene side stone ring hier

Kleur

Zoals bij alle fancy diamanten geven de intensiteit en kleurschakering aan hoe mooi en duur een steen is. Champagne diamanten variëren in kleur van licht tot donkerbruin en hebben vaak een secundaire tint zoals oranje of geel.  Terwijl de kleurvoorkeur is gebaseerd op de individuele drager, hoe rijker de tint, hoe zeldzamer en duurder de steen is.

Bij het sorteren van champagne-diamanten kijken gemologen naar drie belangrijke factoren:

 • Tint: Geeft de zichtbare kleur van de steen aan
 • Toon: Beschrijft de duisternis van de kleur
 • Verzadiging: Legt de intensiteit van de kleur uit

Rekening houdend met deze drie kenmerken, worden champagne diamanten gesorteerd op kleurkwaliteit. De Argyle Mine heeft een eigen sorteersysteem voor champagnestenen, terwijl de GIA en AGS een andere schaal gebruiken.

Hier is de Argyle Mine sorteerschaal voor champagne diamanten:

 • Lichte Champagne: C1-C2
 • Medium Champagne: C3-C4
 • Donkere Champagne: C5-C6
 • Cognac: C7

Als uw diamant wordt gesorteerd door de GIA (die wij aanbevelen), zal de schaal er anders uitzien. De GIA gebruikt het woord “champagne” niet op een beoordelingsrapport. De kleur kan worden omschreven als bruin, fancy donkerbruin, fancy geelbruin of een soortgelijke uitdrukking.

Als u kiest voor een diamant op de lichtere kant van de schaal met een gele tint, kunt u de volgende kleurgradaties van de GIA zien:

 • N-V: Zeer lichtgeel of lichtgeel
 • W-Z: Lichtgeel

Omdat het moeilijk kan zijn om de kwaliteit van een champagne diamant te beoordelen, raden wij u aan om onze experts te benaderen voor een second opinion. Het is beter om een slechte aankoop te vangen voordat het te laat is.

Gesneden

De slijpvorm van een diamant heeft invloed op hoeveel glans en vuur de steen afgeeft. Met andere woorden, het beïnvloedt hoe sprankelend de diamant is. Hoe beter de snit, hoe mooier en, typisch, hoe hoger de prijs.

Bekijk hier de details

Met champagnekleurige stenen zijn er geen gestandaardiseerde slijpmogelijkheden zoals bij kleurloze diamanten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een “ideale” slijpvorm met een witte diamant, maar niet met een champagne. Uiteindelijk is het aan de diamantslijper om de individuele diamant te maximaliseren voor zijn unieke combinatie van kleur, helderheid en schittering.

In donkere champagnegronden speelt schittering minder een rol, omdat witte lichtreflectie minder zichtbaar is. Bij deze diamanten is het belangrijk om te bedenken hoe de slijpvorm de kleurintensiteit beïnvloedt. Als de slijpvorm de diamant rijker doet lijken in tint, dan is het een meer wenselijke slijpvorm. Aan de andere kant kan een slecht geslepen champagne-diamant ongelijkmatig van kleur zijn of geen schittering of schittering vertonen, waardoor de steen uiteindelijk dof en levenloos wordt.

Helderheid

De helderheid van een diamant geeft aan hoe duidelijk het is van vlekken en insluitsels. Hoe minder gebreken, hoe mooier en waardevoller de steen is. Bij de beoordeling van de helderheid raden wij aan om op zoek te gaan naar een oogschone diamant. Met andere woorden, met het blote oog mogen vlekken en insluitsels niet waarneembaar zijn.

Net als kleurloze diamanten worden champagne diamanten op de volgende schaal gesorteerd:

Klik hier voor meer informatie over deze 1.04ct Pear Shape

 • Intern vlekkeloos (IF)
 • Zeer kleine insluitingen (VVS1 en VVS2)
 • Zeer kleine insluitsels (VS1 & VS2)
 • Kleine inclusies (SI1 & SI2)
 • Opnames (I1 & I2)

Het is vaak moeilijk om een champagne diamant te vinden aan de onderkant van deze schaal. Veel champagne diamanten hebben een zuiverheidsgraad in het bereik van SI1-I2. U kunt echter wel enkele redelijk geprijsde champagne diamanten vinden in het VS (Very Small Inclusions) assortiment.

Dus terwijl het moeilijk is om een champagne diamant te vinden zonder onvolkomenheden, wil je toch streven naar een diamant die geen opvallende of afleidende insluitsels en vlekken heeft.

Karaat

De karaat van een diamant verwijst naar zijn gewicht. Een 1 karaat diamant is gelijk aan 200 milligram of 0,2 gram. Voor perspectief weegt een 1 karaatsdiamant ongeveer hetzelfde gewicht als een kwart van een rozijn.

Bij het kiezen van een champagne diamant, raden wij u aan om meer van uw budget uit te geven op het gebied van kleur en slijpvorm. Deze kwaliteiten hebben een grotere invloed op de schoonheid van champagne-diamanten dan welke andere eigenschap dan ook.

Een zwaarder of groter uitziende steen is niet per se mooier. Het is bijvoorbeeld beter om een exquise 1.47 karaat champagne diamant te kopen dan een levenloze 3.09 karaat champagne steen.

Vorm

Diamanten kunnen in verschillende vormen worden geslepen. Welke vorm uw voorkeur heeft, is geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Het belangrijkste is dat u een vorm kiest die past bij de stijl en persoonlijkheid van de drager. Champagne diamanten zijn te vinden in alles van smaragdgroene en ovale vormen tot ronde en kussensneden.