De ultieme gids voor de 4 C’s van diamanten

Aanbeveling:

Elk van de 4 C’s (Cut, Color, Clarity en Carat) spelen een rol in de schoonheid van een diamant, hoewel het moeilijk is om één component op zich te ontcijferen. De 4 C’s staan in hun geheel in wisselwerking met elkaar binnen elke diamant. Als algemene regel stellen we een hoge kwaliteitssnede boven alles voor, omdat dit een grote invloed heeft op de schoonheid en schittering van een diamant, terwijl het balanceren van een fijne lijn op Kleur en Helderheid om de beste knal voor uw buck te krijgen. Met de juiste snit kunnen zowel een .9 karaat rond briljant (K Color, VS2 Clarity) als een 1,5 karaat rond briljant (I Color, SI1 Clarity) prachtig zijn.

Voor hulp bij het evalueren van de kwaliteit en prijs van diamant, neem vandaag nog contact op met een van onze experts.

WAT ZIJN DE 4 C’S VAN DIAMANTEN?

De 4 C’s van een diamant vertegenwoordigen de vier belangrijkste componenten van zijn schoonheid en structuur: Snijden, kleur, helderheid en karaat. Als je naar een diamant kijkt, ziet het oog een evenwicht tussen de kenmerken en componenten ervan, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, de 4 C’s.

Elk van de C’s worden op een schaal geklasseerd en kunnen op kwaliteit worden beoordeeld. Hoewel er enige universele terminologie en standaard indeling bestaat, verschilt het per labo-entiteit. De meest consistente entiteiten – en de entiteiten die wij aanbevelen om een certificaat van de GIA en de AGS te behalen – zijn de GIA en de AGS.

Gradaties van de 4 C’s helpen bij het bepalen van de waarde van een diamant en geven de kwaliteit aan. Diamantverkopers stellen hun prijzen vaak vast op basis van sorteringsrapporten. Het kennen van de basisprincipes van deze gradaties is nuttig bij het vergelijken van twee vergelijkbare diamanten, maar het belangrijkste blijft hoe de diamant er met het blote oog uitziet – en hoe aantrekkelijk de diamant over het algemeen is. In die zin is het hebben van een basiskennis van de 4 C’s absoluut noodzakelijk als koper, zodat u kunt voorkomen dat u uw budget besteedt aan een component die onopgemerkt blijft.

CUT

Diamantgeslepen verwijst specifiek naar de kwaliteit van de hoeken, proporties, symmetrische facetten, schittering, vuur, scintillatie en afwerkingsdetails van een diamant. Deze factoren hebben een directe invloed op het vermogen van een diamant om te schitteren, samen met zijn algemene esthetische aantrekkingskracht.

De GIA-kwaliteiten Diamantgeslepen op de schaal van Ideaal, Uitstekend, Zeer Goed, Goed, Goed, Redelijk en Slecht. De Ideale en Excellente kwaliteiten, afhankelijk van de diamantvorm, betekenen proporties en hoeken gesneden voor maximale schittering en vuur.

De slijpvormen variëren aanzienlijk tussen diamanten en diamantslijpers. Soms kan een slijper streven naar een maximaal karaatgewicht, waardoor de diamant te diep of te ondiep blijft voor een optimale lichtreflectie. Andere keren kan een diamant worden geslepen om het aantal insluitsels te minimaliseren, waardoor de helderheid van de diamant wordt verbeterd, maar zonder dat er een maximale schittering optreedt. Zelfs een Ideal geslepen diamant kan een gele tint hebben die te opvallend is en afbreuk doet aan de schoonheid van de edelsteen.

Belangrijker nog is echter dat u ervoor zorgt dat Cut een centraal punt is in uw diamantselectie. Zelfs een ongerepte 2 karaats diamant zonder vlekken of kleurschakeringen kan dof zijn als hij niet uitzonderlijk goed geslepen is. Cut is de grootste indicator van schoonheid, en moet voorrang krijgen op de andere C’s. Als voorbeeld, deze 1.50 karaats Round Brilliant is goed geklasseerd voor elke “C” maar mist een levendige schittering.

Het is essentieel om op te merken dat een aanduiding van topkwaliteit, zoals Excellent, niet noodzakelijk wijst op een uitstekende diamantslijpvorm. Bijna 55% van alle diamanten die online worden verkocht zijn uitstekende slijpvormen. Sommige zijn verbluffend, terwijl andere middelmatig zijn. Een voorbeeld van een uitstekende geslepen diamant is deze 1,5 karaats ronde briljant van James Allen.

Omdat de slijpvorm zo belangrijk is voor de fundamentele schoonheid van een diamant, is het cruciaal om de slijpvorm van een diamant zorgvuldig te herzien en om het aan een expert te vragen.

KLEUR (color)

Diamant Kleur wordt gesorteerd op hoe wit of kleurloos een diamant is. De GIA beoordeelt diamanten van D tot Z, waarbij D de meest kleurloze diamant is, en Z met een opvallende bruine of gele tint.

De prijsstelling van diamanten weerspiegelt gewoonlijk deze kwaliteiten – soms aanzienlijk. In de meeste gevallen kan het blote oog het verschil tussen twee aangrenzende diamanten met kleurgradatie niet zien, hoewel het prijsverschil aanzienlijk kan zijn.

Het meest kritische aspect met Kleur is om te bepalen of het er kleurloos uitziet in relatie tot de instelling. U wilt er ook zeker van zijn dat een diamant vrij is van elke tint die witte en gekleurde lichtreflecties wegneemt of verstoort. De K-kleur in dit kussen geslepen diamant, bijvoorbeeld, leidt af van de schittering van de diamant, terwijl deze I-kleurige diamant stralend is.

Briljantheid, of sprankeling, ontstaat door de manier waarop de diamant wordt geslepen. Het is niet voordelig om een diamant te kopen die afleidt van dit belangrijke hoofdkenmerk.

Als algemene aanbeveling, bekijk elke diamant nauwkeurig en vraag de hulp van een deskundige. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat u niet betaalt voor een functie (d.w.z. te hoog van kleurkwaliteit) die onopgemerkt blijft, of om een diamant te kopen die de lichtreflectie afleidt of verstoort.

Opmerking: Bepaalde gekleurde diamanten zijn gewaardeerde stenen, zoals een fancy roze of groene diamant. Kleurschakeringen voor deze diamanten zijn duidelijk anders dan de traditionele “witte” diamanten.

Helderheid

De Clarity grade van een diamant evalueert hoe schoon een diamant is van zowel insluitsels als vlekken. Duidelijkheid wordt door de GIA beoordeeld op de volgende schaal:

 • FL (vlekkeloos)
 • IF (intern vlekkeloos)
 • VVS1 (zeer, zeer, zeer licht inbegrepen 1)
 • VVS2 (zeer, zeer, zeer licht inbegrepen 2)
 • VS1 (zeer licht inbegrepen 1)
 • VS2 (zeer licht inbegrepen 2)
 • SI1 (Iets inbegrepen 1)
 • SI2 (Iets inbegrepen 2)
 • I1 (Opnames 1)
 • I2 (Inclusief 2)

Afhankelijk van de grootte, de locatie en de duisternis van vlekken en insluitsels, kunnen deze onvolkomenheden het licht verstoren wanneer het door de diamant gaat. Wanneer dit gebeurt, wordt de schittering en schoonheid van de diamant afgestompt, waardoor de hoge kwaliteit van de slijpvorm verdwijnt.

Voor Clarity, onze primaire aanbeveling is om ervoor te zorgen dat de diamant oog schoon is, en dat insluitsels niet interfereren met lichtreflectie.

Bekijk de steen om te zien of het oog schoon is en vraag om bevestiging van een expert. Een certificaat alleen vertelt u niet hoe de vlekken van een diamant het uiterlijk en de schittering van de steen zullen beïnvloeden.

CARAT gewicht

Wanneer mensen de term “karaatgewicht” horen, denken ze vaak dat het verwijst naar de grootte van de diamant. In werkelijkheid verwijst Carat naar het gewicht van de diamant, niet hoe groot de steen is. Een 1 karaatsdiamant is gelijk aan 200 milligram, of 0,2 gram en weegt ongeveer hetzelfde als een kwart van een rozijn. Afhankelijk van de vorm van de diamant en hoe deze wordt geslepen, kunnen twee 1 karaats diamanten heel verschillend zijn in grootte.

Terwijl Carat gewicht is een element om te overwegen bij het kopen van een diamant, moet het algemene uiterlijk en schittering dragen meer belang. Bijvoorbeeld, een middelmatige 1.5 karaat diamant zal niet zo helder schijnen of zo veel aandacht trekken als een verbluffende 1.0 karaat diamant, ongeacht hoeveel meer hij weegt.

HOE DE 4 C’S SAMENWERKEN

Elk van de 4 C’s dragen bij aan de algemene schoonheid van een diamant en maken elke steen uniek. Een diamant moet echter als een organisch geheel worden gezien. Omdat het oog moeite heeft om één component op zich te onderscheiden, zoals Clarity of Color, is het belangrijk om te overwegen hoe de 4 C’s elkaar beïnvloeden.

Om een diamant te evalueren met behulp van de 4 C’s, overweeg het volgende:

 • Gesneden: Maak Cut een primaire focus tijdens uw zoektocht, want het is de “C” die de schoonheid van een diamant het gemakkelijkst beïnvloedt. Kijk voor hoge niveaus van schittering en vuur, en wees bereid om uw uitgaven te verminderen op andere gebieden zoals Clarity of Color om een uitzonderlijke Cut te verzekeren.
 • Kleur: Een diamant moet er wit of kleurloos uitzien met het blote oog. Zorg ervoor dat de kleur niet afleidt of interfereert met de reflectie van wit en gekleurd licht.
 • Duidelijkheid: Kies een diamant die oogschoon is. Gebreken en insluitsels mogen niet afleiden van de schittering of het vuur van een diamant.
 • Karaat: Bedenk wat belangrijk is voor jou en degene die je liefhebt, maar vergeet niet dat schittering en schoonheid elke keer weer boven het gewicht uitstijgen. Sta open voor het verlagen van uw karaatgewicht om er zeker van te zijn dat u een prachtige diamant koopt.

Met deze grondbeginselen in gedachten, vergeet niet dat een diamant een kostbaar geheel is, en in zijn totaliteit moet worden bekeken.

Als u niet zeker weet hoe u een diamant moet beoordelen en u wilt een uitzonderlijke diamant kopen die binnen uw budget valt, neem dan
contact op met een van onze experts voor hulp.