Diamantvormen

Het kennen van de basisinformatie over diamantvormen zal u helpen om de perfecte diamant voor u of een geliefde te selecteren. Elke vorm biedt een duidelijke set van herkenbare verschillen die de kosten, kwaliteit en aantrekkingskracht bepalen.

Onze Diamond Shapes Guide helpt u uw budget te maximaliseren met uw gewenste smaak en stijl. Met deze notities in gedachten, kunt u een diamant kiezen die nog jaren zal worden gekoesterd en bewonderd.

Selecteer hieronder een stijl om meer te weten te komen over elke diamantvorm.


Rond


Prinses


Smaragd


Kussen


Asscher


Peer


Ovaal


Hart


Stralend


markiezin


Baguette


Triljoen

Opmerking: De verhouding lengte/breedte wordt gemeten door de lengte van de diamant te delen door de breedte. Als een diamant bijvoorbeeld een lengte van 5 mm en een breedte van 3 mm heeft, is de verhouding lengte/breedte 1,67.

De lengte-breedteverhouding geeft aan hoe evenredig de diamant is, samen met de beoogde vorm (d.w.z. vierkant vs. rechthoekig).

DE 12 MEEST VOORKOMENDE DIAMANTVORMEN

Ronde briljant geslepen diamanten

ronde diamant

Als toonaangevende diamantvorm in termen van populariteit vertegenwoordigt de Round Brilliant Cut meer dan twee derde van de verkochte diamanten.

In 1919 publiceerde Marcel Tolkowsky, “Diamond Design: Een studie van de reflectie en reflectie van licht in diamant”, waarin de ideale hoeken voor een diamant worden uitgelegd om het hoogste niveau van schittering en vuur te produceren. Zijn werk heeft de populariteit van de Round Brilliant Cut een enorme vlucht genomen, die tot op de dag van vandaag consistent is.

De verfijnde vorm van de Round Brilliant zorgt voor een maximale reflectie van het licht en draagt bij aan de ongelooflijke schittering ervan. De ronde Brilliant Cuts hebben 58 facetten (inclusief de culet).

Verhouding lengte/breedte: Voor de meest esthetische diamanten, kies een lengte/breedte verhouding van 1,0-1,03.

Kopen tip: De slijpkwaliteit van een Round Brilliant heeft een aanzienlijke invloed op de schoonheid van de diamant en is misschien wel het belangrijkste element bij het selecteren van een diamant. Naast het beoordelen van beoordelingen of GIA-rapporten, bekijk de diamant uit de eerste hand of vraag de hulp van een expert. Sommige dure diamanten met een hogere beoordeling kunnen meer opvallende insluitsels hebben dan bepaalde minder dure diamanten.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden. Ondanks het feit dat het de hogere kleurgradatie is, is deze diamant volledig dof door zijn slijpvorm. Vergelijk het met deze prachtige diamant, dag en nacht.

Sterke punten: De Round Brilliant Cut is om vele redenen populair, onder andere omdat het een uitzonderlijke schittering en een klassieke, tijdloze look biedt. Ronde briljant geslepen diamanten zijn prachtige keuzes voor verlovingsringen, halskettingen en andere fijne stukken.

Steekproefkosten (gebaseerd op een 1,02 karaat met een Excellent Cut, J Color en een SI1 Clarity): $4.191 (via Blue Nile).
Steekproefkosten (gebaseerd op een 1,07 karaat met een ideale snit, H-kleur en een SI2 helderheid): $4.475 (via Blue Nile).

Prinses geslepen diamanten

prinses diamant

Deze fancy cut vorm is de tweede in diamant populariteit na de Round Brilliant Cut. Het is gemaakt van de omgekeerde piramide van de ruwe diamantsteen. Traditioneel vierkant, de Princess Cut bereikt een grotere schittering en vuur dan andere diamanten in dezelfde vorm. Rechthoekige Princess Cuts zijn ook verkrijgbaar.

Verhouding lengte/breedte: Zoals opgemerkt bij Asscher Cuts, biedt een lengte/breedteverhouding van 1,0-1,05 een vierkante vorm aan het blote oog. Voor een rechthoekige Princess Cut is 1.5-2.0 een geschikt assortiment.

Het kopen van tip: Om schade aan de hoeken te voorkomen, moet een Princess Cut Diamond worden ingesteld met tanden op alle vier de hoeken. Insluitsels worden over het algemeen verborgen door de tanden, dus het is aanvaardbaar om te kiezen voor een Princess Cut met insluitsels naar de randen toe.

Sterke punten: De Princess Cut zorgt voor een vierkante omtrek en biedt toch bijna dezelfde glans als de Round Brilliant Cut. Door de grotere opbrengst van het snijden voor een prinses is de prijs per karaat meestal veel lager dan de Round Cut.

Sample kosten (Gebaseerd op een 1.01 karaat goed gesneden, I Color en een VVS2 Clarity): $3.291 (via Blue Nile).

Emerald geslepen diamanten

Met behulp van de techniek die oorspronkelijk was ontworpen om smaragden te slijpen, komt deze diamantvorm terecht bij zijn naam. Met zijn grote tafelblad biedt de Emerald Cut Diamond een overvloed aan reflecties door zijn lange, rechte lijnen of ‘steps’. Emerald Cuts zijn prominent aanwezig in zowel vierkant als rechthoek.

Verhouding lengte/breedte: Een traditionele Emerald Cut ratio varieert van 1,30 tot 1,60, waarbij de meest populaire keuze 1,50 is.

Het kopen van tip: Vanwege de prachtige grote tafel, kunnen insluitsels meer merkbaar zijn in een Emerald Cut. Daarom adviseren wij om voor de smaragdgroene vorm een VS1 of VS2 te zoeken. Normaal gesproken heeft een SI1 een goede kans om niet zichtbaar te zijn. Maar, zoals je kunt zien in deze diamant, is dat zelden het geval in smaragdgroene slijpvormen.

Sterke punten: Het meest opvallend is dat de Emerald Cut beter is dan andere diamanten van hetzelfde karaat. Emerald Cuts zijn een premium keuze voor diegenen die een groter stuk willen zonder een enorm prijskaartje.

Steekproefkosten (Gebaseerd op een 1.01 Carat well cut, I Color en een VVS1 Clarity): $3.200 (via James Allen).

Kussen geslepen diamanten

Het Cushion Cut Diamond dankt zijn naam aan de combinatie van een vierkante vorm met afgeronde hoeken, waardoor het eruit ziet als een kussen of kussen. Door de precieze buiging en lichtspreiding van de Cushion Cut balken met vuur.

Anders dan andere diamantvormen kan de Cushion Cut in vele variaties worden ontworpen, waaronder standaard, gemodificeerd en modern.

Verhouding lengte/breedte: Kussens zijn vaak vierkant, maar kunnen ook rechthoekig zijn. Voor de vierkante vorm, houd de verhouding tussen 1.0 -1.09. Lichte rechthoeken variëren meestal van 1,15-1,25 in verhouding.

Kooptip: Als algemene richtlijn, probeer je je te houden aan kussens met een diepte onder de 70% en een tafel onder de 70%. Dit zal ervoor zorgen dat de schittering en het vuur behouden blijft gedurende de gehele diepte van de diamant.

Sterke punten: Met vele slijpopties biedt de keuze voor een kussen diamant creativiteit en personalisatie. Kussens hebben ook de luxueuze aantrekkingskracht van een klassieke mode in combinatie met modern vuur en flair.

Steekproefkosten (gebaseerd op een 1,00 karaat goed gesneden, E-kleur en een VS2 helderheid): $3.570 (via James Allen).

Asscher geslepen diamanten

asscher diamant

De Asscher Cut Diamond werd voor het eerst geproduceerd door de Gebroeders Asscher van Holland in 1902. De Asscher Cut Diamond werd in 2002 weer populair na zijn honderdste verjaardag en een kleine aanpassing van de slijptechniek.

Als een schitterend alternatief voor de Emerald Cut, biedt de Asscher Cut Diamond een kleinere tafel en meer gelaagde facetten. Briljantie wordt bereikt door lichtreflectie tussen de vierkante facetten onder de tafel. De afgeknipte hoeken van de Asscher Cut geven hem extra stijl en stabiliteit.

Verhouding lengte/breedte: Een lengte/breedte verhouding voor een vierkant Asscher moet tussen 1.0-1.05 vallen om een vierkant uiterlijk voor het blote oog te behouden.

Kopen tip: Als het gaat om kleur, Asscher Cuts maskeren niet de kleur van het ruwe materiaal van de diamant en andere slijpvormen zoals de Round Brilliant en Princess Cut. Asschers zijn geknipt voor hun helderheid en glans – dus niets is verborgen. Om deze reden raden wij aan om een minimum van een H-kleur in de Asscher Cut te kopen.

Sterke punten: Het diepe paviljoen en de precisie van de Asscher Cut zorgen voor een betoverende aantrekkingskracht. Hoewel vergelijkbaar met de Emerald Cut, heeft de Asscher de neiging om een beetje meer schittering te bieden, vanwege de hoge kroon en 58 facetten.

Steekproefkosten: (Gebaseerd op een 1.01 karaatput, I Color en een VVS1 Clarity): $3.858(via Blue Nile).

Peervormige diamant

peer diamant

Met een afgeronde kant die versmalt tot een duidelijk punt, is de Pear Shaped Diamond een elegante, tijdloze keuze. Bij aankoop van een ring wijst het puntige uiteinde naar het hart van de drager. Symmetrie is van cruciaal belang voor het uiterlijk van een Pear Shimmers Diamond, zodat deze gelijkmatig glanst.

Verhouding lengte/breedte: De klassieke lengte-breedteverhouding varieert van 1,45-1,75. Het bekijken van verschillende ratio’s geeft u een idee van uw persoonlijke voorkeur. U kunt bijvoorbeeld een bredere of smallere vorm wensen.

Kopen tip: Bij het selecteren van uw Pear Shaped Diamond, let op de ernst van de strik – het donkere gebied dat over het midden van de diamant loopt. Alle Pear Shaped Diamonds, en andere fancy langwerpige vormen, hebben meestal een strik. Bekijk de diamant of laat u door een expert bijstaan om te bepalen of de vlinderdas te prominent aanwezig is in het stuk.

Sterke punten: Een Pear Shaped Diamond zorgt voor een betoverende verlovingsring. Omdat goed geslepen perenvormen moeilijker te vinden zijn, is het een uitstekend alternatief voor traditionele slijpvormen zoals de ronde diamant. De Pear Shaped verbergt ook goed insluitsels.

Steekproefkosten (Gebaseerd op een 1.01 karaat goed gesneden, E-kleur en een SI1 Clarity): $4.210 (via James Allen).

Ovale diamanten

ovale diamant

De Oval Diamond is een uitstekende keuze voor diegenen die een unieke vorm willen dragen. De Oval Diamond heeft een soortgelijke glans en vuur als de Round Cut en is een uitstekende keuze voor diegenen die een unieke vorm willen dragen. Het langwerpige silhouet van de Oval biedt een grote verschijning in vergelijking met andere vormen van dezelfde karaat.

Verhouding lengte/breedte: Hoewel altijd afhankelijk van persoonlijke voorkeur, is de Oval Diamond vaak aantrekkelijk in een verhouding van 1,30-1,50.

Het kopen van tip: Vergelijkbaar met de Pear Shaped Cut, kijk voor de ernst van de vlinderdas in een Ovaal. De vlinderdas is het donkere gedeelte dat over het midden van de diamant loopt. Bekijk elke diamant of laat een expert je helpen om te bepalen of de strik te prominent aanwezig is in het stuk.

Sterke punten: Deze fancy lengte diamant is duurzaam omdat het geen puntige randen draagt. Ovalen hebben ook een lagere prijs dan Brilliant Round Cuts met behoud van de gebogen vorm.

Steekproefkosten (Gebaseerd op een 1,00 karaat goed gesneden, F Color en een SI1 Clarity): $4.250 (via James Allen).

Hartvormige diamant

hart diamant

Een prominent symbool van liefde, de Heart Shaped Diamond heeft een prachtig figuur dat in een ring, hanger of ander sieraad kan worden geplaatst. Hartvormige diamanten variëren in slankheid en breedte, voornamelijk geselecteerd op persoonlijke voorkeur. Een goed geslepen hartvormige diamant moet symmetrisch zijn, zodat hij er evenwichtig en vol uitziet. De punt of spleet van de diamant moet verschillend zijn.

Verhouding lengte/breedte: De ideale verhouding tussen lengte en breedte is 1,00. Hoe lager de verhouding, hoe molliger het hart eruit zal zien. Als de verhouding boven 1,10 ligt, zal het hart er meer uitgerekt uitzien (langgerekt, hoog en dun).

Kopen tip: Door zijn vorm komt de Heart Shaped Cut het beste tot zijn recht in een hogere karaat, zoals 1 of 2. Als u een kleiner karaatgewicht gebruikt, helpt een instelling met drie tanden om de omtrek van het hart te accentueren.

Sterke punten: De Hartvormige Diamant is niet alleen een teken van romantiek, maar vereist ook een hoogwaardige slijpvorm, die zijn waarde in de loop van de tijd verlengt en mogelijk verhoogt.

Steekproefkosten (gebaseerd op een 1,01 karaat goed gesneden, H Color en een VS2 Clarity): $3.920 (via James Allen).

Stralend geslepen diamanten

stralende diamant

Radiant Cut Diamonds verwierven hun populariteit in de jaren tachtig door hun verblindende glans die alleen wordt overtroffen door de Round Brilliant.

De Radiant Cut is een betoverende keuze vanwege de vele facetten in het paviljoen en de kroon. Deze kenmerken zorgen voor een hoog niveau van glans en vuur. De bijgesneden hoeken maken het ook een heerlijke match voor het combineren met afgeronde of vierkante diamanten.

Verhouding lengte/breedte: Een 1.0-1.05 is een ideaal bereik voor een vierkante snede. Rechthoekige vormen kunnen een verhouding van maximaal 2,0 hebben.

Het kopen van tip: De kleurverschillen in Radiant Cuts zijn moeilijker waar te nemen dan in andere diamantvormen. Een H Color grade is meestal voldoende in Radiants, zodat u uw budget kunt gebruiken voor andere aspecten van de snijkwaliteit.

Sterke punten: Radiants worden gevormd met vele facetten en hoeken, waardoor ze bijna lijken op gebarsten ijs. Hierdoor worden fouten en insluitsels gemakkelijk verborgen. De afgeschuinde hoeken van Radiant Cuts zorgen voor meer stabiliteit, waardoor het een verstandige keuze is voor mensen met een actieve levensstijl.

Steekproefkosten (Gebaseerd op een 1.02 karaat goed gesneden, H kleur en een VS1 helderheid): $4.109 (via Blue Nile).

Marquise Diamant

markiezin diamant

Oorspronkelijk gevraagd door koning Lodewijk XIV om de vorm van de mond van zijn minnares na te bootsen, is de markiezin Diamant al eeuwenlang een vleiende en verrukkelijke keuze.

Het smalle lichaam van de Marquise Diamond lijkt op de vorm van een langwerpig oog. De prachtige grote kroon is complementair aan de dragers, omdat de vinger er langer en slanker uitziet.

Verhouding lengte/breedte: De unieke structuur van de Marquise biedt een lengte- tot breedtebereik van 1,85 tot 2,1.

Kooptip: Vanwege de lange vorm is symmetrie belangrijk bij de keuze van een Marquise Diamond. Zorg ervoor dat de twee puntige uiteinden bijna perfect op elkaar aansluiten. Wanneer een Marquise Diamond is ingesteld, houden twee tanden de puntige uiteinden vast om chippen te voorkomen. Het is vermeldenswaard dat insluitsels in de buurt van de uiteinden van de markiezin waarschijnlijk zullen worden verborgen door deze tanden.

Sterke punten: De langgerekte figuur van de markiezin geeft het uiterlijk van een grotere steen in vergelijking met andere vormen in dezelfde karaat. Door de vingers van de drager dunner en langer te laten lijken, glanst de Marquise helder en valt hij meestal op door zijn unieke vorm.

Steekproefkosten (Gebaseerd op een 1,03 karaat goed gesneden, H Color en een VS1 Clarity): $4.730 (via James Allen).

Baguette

baguette diamant

De Baguette Diamond, met 24 parallelle facetten, heeft lange, parallelle lijnen en een opmerkelijke helderheid. Rechthoekig van vorm met trapsgewijs snijden, Baguettes zorgen voor levendige ringen in het midden en sierlijke zijstenen.

Verhouding lengte/breedte: Gebaseerd op persoonlijke voorkeur en gebruik van de Baguette Diamond, variëren de verhoudingen tussen lengte en breedte van 1,50-2,40.

Kooptip: De Baguette is meestal verkrijgbaar in kleinere maten en is een perfect accent op een andere steen of als onderdeel van een trouwring. Er kunnen meerdere Baguettes naast elkaar geplaatst worden voor een grote diamantreeks. Door de helderheid van de Baguette, zorg ervoor dat er geen merkbare insluitsels in de diamant zitten.

Sterke punten: De lange staafvorm van de Baguette biedt een uitzonderlijke grootte, zelfs bij een laag karaat. Zijn helderheid en aantrekkelijke symmetrie maken hem tot een klassieke en tijdloze diamant.

Steekproefkosten (gebaseerd op een 1.0 karaat met een zeer goede snit, G-kleur en een VS1 helderheid): $3.200.

Triljoen

Triljoen diamanten, ook wel trilliant diamanten genoemd, zijn ongelooflijk betoverend en uniek. Anders dan ronde, vierkante of rechthoekige vormen maakt de Trillion bijna altijd indruk.

triljoen diamant

Met hun rijke schittering en diepe vuur verschillen Triljoenen van populaire vormen, maar zijn ze net zo prachtig.

Verhouding lengte/breedte: De ideale lengte/breedte verhouding voor een Triljoen is 1,0-1,10.

Kooptip: Triljoenen zorgen voor opvallende middenstukken van een verlovingsring of als aanvullende zijstenen. Bij het instellen van een Trillion Diamond, zorg ervoor dat de randen worden beschermd met tanden. Als een Triljoen heeft insluitsels in de buurt van de punten, zullen ze waarschijnlijk worden verborgen door stekels of een sieraden rand.

Sterke punten: De persoonlijkheid van de Trillion is misschien wel de sterkste troef. De scherpe, unieke kenmerken zorgen voor een sprankelende look, gemaximaliseerd door de immense breedte van de Trillion. Om deze reden zien Triljoenen er groter uit dan andere diamanten van hetzelfde karaatgewicht.

Steekproefkosten (gebaseerd op een 1.0 karaat met een zeer goede snit, G-kleur en een VS1 helderheid): $5.180.

DIAMANTVORMEN VS. DIAMANT GESLEPEN – WAT IS HET VERSCHIL?

Hoewel het lijkt alsof Shape en Cut door elkaar worden gebruikt als het gaat om diamanten, zijn het heel verschillende termen.

De Vorm is een indicatie van de omtrek of de externe figuur van de diamant. Bijvoorbeeld, peervormige, ronde briljante en ronde kussen verwijzen naar de werkelijke vorm van de diamant.

De slijpvorm verwijst naar de facetten, symmetrie, afmetingen en reflecterende kwaliteiten van de diamant. Een hartvormige diamant kan bijvoorbeeld ondiep of diep, dof of briljant zijn. De hartvorm blijft behouden, terwijl de snede aanzienlijk kan verschillen. Hoe fijner de slijpvorm, hoe groter de schittering en het vuur van de diamant.

Om uw ideale diamant te vinden, selecteert u eerst de gewenste vorm. Werk vervolgens aan het vinden van die vorm in de meest aansprekende snit.

CONCLUSIE

Inzicht in de basisprincipes van elke diamantvorm stelt u in staat om uit verschillende opties te kiezen wat geschikt is voor u of uw geliefde. Voel je vrij om deze Diamond Shapes Guide te gebruiken als je diamanten zoekt op het internet of in de winkel.

Uiteindelijk is het zeer nuttig om rekening te houden met de unieke persoon, stijl en gelegenheid waarvoor u de diamant koopt. Bijvoorbeeld, als het voor een verlovingsring is, wilt u er zeker van zijn dat uw toekomstige echtgeno(o)t(e) comfortabel en enthousiast is om de diamant nog vele jaren te dragen.

Weet u nog steeds niet zeker welke diamantvorm u moet kopen? Neem contact met ons op en wij delen graag ons deskundig advies met u en helpen u zelfs bij het zoeken naar diamanten, zodat u alleen de allerbeste keuze heeft.