Gekleurde diamanten: Gids voor 4 C’s, Kwaliteit, beoordeling en Prijs

INHOUDSOPGAVE

  • Roze
  • Kanarie Geel
  • Argyle
  • Rood
  • Kameleon
  • Paars
  • Oranje
  • Groen
  • Blauw
  • Zwart

INTRODUCTIE

Laten we beginnen met de basisprincipes. De meesten van jullie weten waarschijnlijk al dat er een schaal van diamantkleur is van D tot Z. D is natuurlijk volledig kleurloos, terwijl Z zwaar getint is met geel.

Maar langs die schaal van D tot Z gaat de discussie nog steeds over wat als “witte diamanten” wordt gecategoriseerd.  Een Z-kleurige diamant is een zwaar geel getinte witte diamant.

De wereld van de diamanten is echter niet beperkt tot deze schaal.  Diamanten die van deze schaal vallen worden gewoonlijk “Fancy Color Diamonds” of “Fancy Diamonds” genoemd.

Welke diamanten worden beschouwd als “Fancy Color Diamonds”?

Diamanten kunnen van deze schaal vallen omdat ze een andere tint hebben dan geel, of omdat de gele kleur in de diamant zo sterk is dat de diamant niet langer wordt beschouwd als een getinte witte diamant, maar eerder als een volwaardige gele diamant.

Diamanten kunnen in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.  De onderstaande grafiek (uit pagina 12 van “Forever Brilliant: The Aurora Collection of Colored Diamonds”) is een uitstekende grafische weergave van de verscheidenheid aan kleuren waarin diamanten te vinden zijn.

Kleurmogelijkheden in diamanten

Elk van de belangrijkste kleuren heeft een ander niveau van zeldzaamheid (en natuurlijk weerspiegelt het prijsniveau die zeldzaamheid).

Terug naar de top

NATUURLIJKE FANCY KLEUR DIAMANTEN VS. BEHANDELDE KLEURDIAMANTEN

Een belangrijk onderscheid moet hier gemaakt worden voordat we verder gaan met de introductie van fancy kleurdiamanten.  Wanneer u op zoek bent naar fancy color diamanten, is het van cruciaal belang dat u bij een gerenommeerde dealer koopt en controleert of de diamant waarin u geïnteresseerd bent een natuurlijke fancy color diamant is.

Een van de meest voorkomende labbehandelingen op diamanten is het nemen van goedkope bruingekleurde diamanten en ze te behandelen met hoge druk en hoge temperatuur om hun kleur te veranderen in een breed scala van kopieën van natuurlijke fancy diamant kleuren.

Als je deze diamanten koopt, weet dan dat ze veel goedkoper zijn dan natuurlijke fantasiekleuren, juist omdat ze zijn gemaakt van de goedkoopste van de goedkope diamanten.

Het verschil tussen natuurlijke en behandelde Edelsteenkleurige diamanten vertellen

Het is vrij gemakkelijk om het verschil te zien tussen een natuurlijke fancy kleur diamant en een behandelde gekleurde diamant.  De verzadiging van de kleur in de behandelde diamanten is zo sterk dat de meeste van hen eruitzien als halfedelstenen.

Terug naar de top

DE VIER C’S VAN FANCY KLEUR DIAMANTEN

Voorbeeld van asymmetrie in Fancy Color Diamonds

Kopers van witte diamanten wordt altijd geleerd dat de belangrijkste van de “Four Cs” is diamant geslepen kwaliteit (zoals ik op deze site).

De reden is eenvoudig – witte diamanten worden juist vanwege hun glans en vurige schittering gekoesterd en het is de geslepen kwaliteit van de diamant die, meer dan welke andere factor ook, bepaalt hoe briljant de diamant is.

Voorbeeld van slechte helderheid in fancy kleurdiamanten

De uitzondering van Fancy Color Diamonds

Dat is niet het geval met Fancy Color Diamonds.  In de Fancy Color markt is slechts één ding van belang – de kwaliteit van de kleur van de diamant.

Dus, in werkelijkheid is snijden belangrijk voor Fancy Colors.  Maar het is een snede die de kleur van de steen naar boven haalt en niet de snede die de symmetrie en de lichtopbrengst maximaliseert.  En meestal staan deze twee benaderingen lijnrecht tegenover elkaar.

Bladeren door het boek “Forever Brilliant: The Aurora Collection of Colored Diamonds”, ziet men veel diamanten met slijpvormen die gewoonweg onverkoopbaar zijn op een gewone witte diamant.  Men vindt er oodels van open culetten, een overvloed aan asymmetrie, en heel veel grote tafels.

Duidelijkheid in acht nemen

Hetzelfde geldt voor de duidelijkheid.  In een witte diamant, moet men heel voorzichtig zijn om alleen een diamant te kopen waarvan de insluitsels schoon zijn met het blote oog.

Meer slechte helderheid in fantasiekleuren

Bekijk deze stenen die deel uitmaken van de “Aurora Collectie” zoals vermeld in bovengenoemd boek.  Houd in gedachten dat de Aurora een van de meest prestigieuze collecties van fancy kleur diamanten in de wereld is.

Als een van deze stenen wit zou zijn, zou ik de aankoop ervan niet kunnen aanbevelen.

Opnames op Fancy Color Diamonds

Zoals u kunt zien op deze foto’s, de stenen zijn nog steeds vrij mooi – de insluitsels doen niet echt afbreuk aan de schoonheid van de kleur van de diamant. Deze zouden van lage kwaliteit zijn en zeer goedkoop als het witte diamanten waren geweest.

De kosten van Fancy Color Diamonds

Natuurlijk, de “vijfde C” – Cost – is ook volledig verschillend tussen witte en fancy kleur diamanten.  Zoals ik uitleggen in mijn artikel over diamantprijzen, zijn de prijzen voor witte gecertificeerde diamanten allemaal gebaseerd op de Rapaport prijslijst.

Dit betekent dat voor witte diamanten de onderliggende fundamentele basis voor de prijs van een diamant universeel wordt overeengekomen tussen kopers en verkopers.  Er wordt alleen onderhandeld over de procentuele korting onder (of in zeldzame gevallen boven) de Rapaport-lijstprijs.

Dit is niet het geval bij fancy kleurdiamanten.  Er is geen prijslijst. De prijzen worden op de ouderwetse manier vastgesteld – door een vloeiende markt die een evenwicht tussen kopers en verkopers bereikt.

Inzicht in het verschil tussen de elegante kleur en de witte diamantmarkten

Door dit verschil hebben veel mensen met weinig tot geen echte diamantkennis de afgelopen 10 jaar de markt voor witte diamant betreden – velen van hen met veel succes.

Immers, wanneer de spreiding tussen kopen en verkopen slechts een kwestie van een paar procentpunten is en de prijzen relatief stabiel en vast zijn, is het niet moeilijk om te leren tegen welke prijs te kopen en tegen welke prijs te verkopen.

Maar gooi een beginner in de fancy kleur diamant markt, en hij zal worden gedood in een kwestie van dagen.  Elke steen heeft zijn eigen waarde die wordt bepaald door zoveel factoren (vorm, gecertificeerde kleur, werkelijke kleur, kleur, kleuren aanpassen, grootte, helderheid, etc) dat de prijsstelling fancy kleuren is meer van een kunstvorm dan iets anders.

Kies Gecontroleerde Expertise

Het volgt dan ook dat het van cruciaal belang is dat u ervoor zorgt dat u uw fancy kleur diamant te kopen van een bedrijf met een geverifieerde expertise in de fancy kleur markt – anders bent u zeker om veel meer te betalen voor uw diamant dan je zou moeten zijn.

Terug naar de top

HOE WORDT DIAMANT GEKLEURD?

Universum van diamantkleuren

Edele diamantkleur is gesorteerd langs drie verschillende assen.  Ze zijn tint (de eigenlijke kleur – d.w.z. rood, blauw, groen of iets daartussenin), toon (de relatieve lichtheid of duisternis van de kleur), en verzadiging (hoe sterk of zwak de kleur is).

Hue wordt meestal beschreven als een combinatie van twee of meer kleuren.  Wanneer de eerste kleur wordt vermeld in een bijvoeglijk naamwoord en de tweede kleur in een zelfstandig naamwoord vorm (dat wil zeggen, Oranje Geel), de eerste kleur is de wijzigende kleur en de tweede kleur is de primaire kleur.

Edele kleur diamant tinten

In dit voorbeeld is de steen voornamelijk geel met een lichte oranjekleurige tint. Af en toe is de kleur een 50/50 verdeling tussen twee tinten.  In een dergelijk geval wordt de kleur vermeld als twee zelfstandige naamwoorden (d.w.z. Oranje Geel).

Stenen met zuivere kleuren zonder modifiers worden over het algemeen als zeldzamer en dus waardevoller beschouwd.  Volgens de GIA zijn er in de wereld slechts vier diamanten in het openbaar bekend als Fancy Red (zonder enige kleurwijziging).

Mensen geloven vaak ten onrechte dat er één as van kleurkracht is waarin fantasiekleur wordt geklasseerd – Fancy Light, Fancy, Fancy Intense en Fancy Vivid.  Dit is een zeer simplistische manier om dingen te bekijken, en is meestal alleen waar met betrekking tot gele diamanten.

Universum van diamantkleur (in kleur)

Het universum van Fancy Diamond Kleur

De grafieken die hier worden gepresenteerd, geven een grafische weergave van het hele universum van fancy diamantkleuren.

De Noord-Zuidpool staat voor Toon.  Rond de omtrek van deze aardbol gaan staat voor veranderingen in Hue.

En ten slotte vertegenwoordigt de afstand tot het centrum van de wereldbol de verzadiging van de kleur.

Fancy Licht, Fancy, Fancy, Fancy Intense en Fancy Vivid

Fancy Light impliceert een steen met zowel een zwakke verzadiging als een lichte toon. Fancy betekent een steen met een iets donkerder tint, of een iets sterkere verzadiging, en misschien allebei.

Voor kleuren die het beste worden weergegeven in een lichtere tint (d.w.z. kleuren die over het algemeen “helderder” zijn), zoals geel en roze, impliceert Fancy Intense een relatief lichtere toon met een aanzienlijk sterkere verzadiging.

Fancy Vivid impliceert ook een relatief lichtere toon, maar met een zo sterk mogelijke verzadiging.  Voor “donkere” kleuren zoals blauw kan Fancy Vivid alleen verwijzen naar diamant met een volledig verzadigd donkerblauw.

Fancy Diep en Fancy Rood

Met andere tinten krijgen lichtere of donkerdere tinten een geheel nieuwe naam.  In het algemeen wordt de donkerste tint van een kleur met volledige verzadiging meestal “Fancy Deep” genoemd.

Als Fancy Deep Pink net iets donkerder en iets verzadigder wordt, wordt het Fancy Red.  Donkerder geel wordt gemodificeerd met de “bruine” tint, en donkerder blauw of groen wordt vaak “grijsachtig”.