De mysterieuze Stuart diamant

Groot diamantnieuws op 23 oktober 2018. Tijden het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Groot-Brittannië kwam voor het eerst in meer dan 45 jaar de Stuart diamant in de openbaarheid. De Nederlandse koningin Maxima droeg deze bijzondere diamant in de gelijknamige diadeem tijdens het staatsbanket. Het werd groot nieuws, omdat de diamant reeds meer dan vier eeuwen in het bezit is van het Nederlandse koningshuis, maar de laatste decennia niet meer gezien werd. Experts vreesden dan ook het ergste, want de diamant behoort tot het meest kostbare voorwerp uit de Koninklijke collectie.

De geschiedenis van de Stuart diamant

In Groot-Brittannië trouwt de Nederlandse stadhouder Willem III met de Engelse Mary Stuart en wordt daarmee koning van Groot-Brittannië. In 1690 schenk hij zijn vrouw een blauw-groene diamant van 90.000 gulden. Mary Stuart laat de diamant plaatsen in een broche. Na het overlijden van Mary Stuart erft Willem III alle juwelen van haar, inclusief deze Stuart diamant. Na het overlijden van Willem III blijft de steen in het bezit van de Nederlandse koninklijke familie en komt in Nederland terecht. Daar werd hij in verschillende juwelen gezet. In 1898 werd voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina een diadeem ontworpen waar de Stuart diamant ingezet werd. Daarna werd de diamant zelden meer gezien. Pas in 1971 wordt de diadeem met diamant weer gezien toen koningin Juliana het droeg. Dit was ook gelijk de laatste keer. Tijdens het koningschap van koningin Beatrix wordt de diamant geen enkele keer gedragen. Pas in 2018 duikt hij tot opluchting van de experts weer op tijdens het staatsbezoek aan Groot-Brittannië.

Specificaties Stuart diamant

De diamant heeft een kleur dat een mengeling is tussen lichtblauw en zeegroen. Hij is ongeveer 2,5 tot 3 centimeter groot en heeft een gewicht van 39,75 gram. Dit is ongeveer 8 karaat. Hij is geslepen in het zogenaamde roosslijpsel. Dit was toentertijd een gebruikelijk slijpsel voor diamanten. De diamant heeft de mysterieuze status te danken aan de zeldzame keren dat de Nederlandse koninginnen de diamant droegen. Nu de diamant weer eens is opgedoken is in ieder geval duidelijk dat de diamant nog steeds in het bezit is van de Nederlands koninklijke familie.
Vind hier meer informatie over karaatgewicht en de -grootte van diamanten