EGL DIAMANT CERTIFICERING

Aanbeveling

U kunt de langere verdeling hieronder lezen. Kortom, EGL blaast hun kwaliteitsclaims enorm (en inconsequent) op. Misschien struikel je over zoiets op Amazone-gebied en denk je dat je een goede deal krijgt. Het wordt immers geleverd met een certificaat. In werkelijkheid wordt u waarschijnlijk overbelast voor een inferieur product. Het doodt me altijd als mensen ons berichten dat ze al gekocht hebben en denken dat ze veel hebben gekregen om te zien dat ze voor een van deze trucs zijn gevallen. Ik wou dat ze eerder op de contactknop hadden gedrukt.

Zo vond ik bijvoorbeeld een EGL-gecertificeerde 1.00ct H VS1 ideale korting online voor $4.450,-. Misschien vind je dat een fantastische deal. In werkelijkheid echter, wanneer EGL een H VS1 claimt, is 50% van de tijd een J SI1 en 50% van de tijd een J SI2 of K SI1.

Vergelijk dat met deze diamanten.

Hier is een 1.06ct J SI1 uitstekende cut met legitieme certificering voor $3.785. Dus in het beste gegoten scenario betaalt u 18% te veel voor de EGL gecertificeerde diamant. Maar het is net zo goed mogelijk dat u een nog slechtere diamant krijgt.

Hier is een 1.15ct K SI1 uitstekend gesneden voor $4.290. Als je pech hebt met de EGL-steen, betaal je uiteindelijk 35% te veel.

U kunt ook in voor een onbeschofte verrassing ook als je koopt wat je denkt dat is een mooie diamant. Dan probeer je het in een mooie halo zetting als deze te zetten en de diamant ziet er geel uit ondanks een hoge kleurkwaliteit op het EGL-certificaat.

U kunt meer zien in de video Ira gemaakt dat echt graaft diep in deze kwestie.

Bottom Line, je moet nooit een diamant kopen met een EGL certificaat. De reden dat u een diamant koopt met een onafhankelijk certificaat is dat u gerustgesteld bent dat u de kwaliteit krijgt waarvoor u betaalt. EGL doet dat niet. In feite is het tegenovergestelde het geval. EGL wordt alleen gebruikt om consumenten voor de gek te houden door te veel te betalen voor een inferieur product.

De Europese organisatie voor gemmologische laboratoria

In tegenstelling tot de GIA en AGS is de EGL (European Gemological Laboratory) een organisatie met winstoogmerk.  Niet toevallig is de EGL dan ook steeds “losser” dan de GIA.

Vroeger deed ik een beroep op een zeer slimme juwelier in Pittsburgh met de naam Michael Kurtz.  Hij bezat een leuk winkeltje genaamd Goldstock Jewelers.  Vroeger hield hij een 5 karaats peervorm in zijn vitrine met twee certificaten aan weerszijden van de diamant.

Een van de GIA en een van de EGL.  Als ik me goed herinner (het was lang geleden!), het GIA-certificaat beoordeelde de steen als een “J” kleur met een “VS1” helderheid.  De EGL heeft de steen gesorteerd met een “H” kleur en een “VVS2” helderheid!

EGL vs GIA

In het algemeen zal een EGL-gecertificeerde diamant vergelijken met een GIA-gecertificeerde diamant van 3-4 graden lager (afhankelijk van het specifieke EGL-lab). GIA is het gouden standaardlaboratorium, gerespecteerd door de hele industrie, terwijl EGL onbetrouwbaar is en bekend staat om het opblazen van kwaliteiten.

James Allen en Brian Gavin Diamonds zullen ook geen diamanten op voorraad hebben die gecertificeerd zijn door EGL. Zij beperken hun inventarisatie tot diamanten die gecertificeerd zijn door GIA en AGS.

Als organisatie met winstoogmerk hebben zij een aantal zeer scherpzinnige observaties in de markt gedaan en zeer effectieve oplossingen geleverd. Allereerst zijn de GIA en AGS te duur (een diamant van 1 karaat kost ongeveer $100 om te certificeren!). Ten tweede bieden ze allebei een vreselijke service.

Bovendien deden ze er vroeger erg lang over om de diamanten die naar hen werden gestuurd te rangschikken.

Pre-cert Opties

Bovendien bieden zowel de GIA als AGS geen “pre-cert” opties aan – dit stelt het bedrijf dat de diamant indient voor certificering in principe in staat om alleen te betalen voor de sorteerdienst en niet voor het certificaat en pas na ontvangst van de resultaten te beslissen of ze willen betalen voor het afdrukken van het certificaat.

Voordelen van EGL

Ook, zoals ik al zei in mijn artikel over duidelijkheid, bestrijkt de “I1”-graad van de GIA te veel grond.  Er zijn enkele “I1” heldere diamanten die net geen “SI2” missen, en er zijn er een aantal die niet eens in de buurt van een “SI2” komen.

EGL heeft al deze problemen opgelost.  Ze zijn goedkoper, ze bieden een betere service, ze zijn snel, ze bieden pre-certs, en ze hebben een nieuwe tussenklassering van “SI3” uitgevonden.

Dit verklaart waarom EGL net zo populair werd als voor diamanthandelaren, maar het feit blijft dat je als consument uiterst voorzichtig moet zijn bij het kopen van een EGL diamant.

EGL Upgrades

Als ik de gemiddelde “upgrade” van EGL voor een identieke diamant ten opzichte van de GIA zou moeten schatten, zou ik 2,5 upgrades schatten op basis van kleur of helderheid of beide.

Bijvoorbeeld, als de GIA een diamant een “I”-kleur en “SI2”-helderheid zou beoordelen, zou het ontvangen van een “H”-kleur en “SI1”-helderheid twee upgrades overwegen (één kleur + één helderheid).

Maar als diezelfde diamant een “G”-kleur en “SI1”-helderheid zou krijgen, zou het worden beschouwd als drie upgrades (twee kleuren + één helderheid).

EGL Kortingen

De gehele diamantmarkt is zich hiervan uiteraard bewust en daarom verkopen diamanten van EGL-kwaliteit met een aanzienlijke korting in vergelijking met diamanten van gelijkwaardige kwaliteiten die door de GIA zijn gecertificeerd.

Het verschil van EGL-locaties

Nog een belangrijke opmerking: de verschillende EGL-locaties zijn allemaal afzonderlijk gerunde bedrijven. EGL Los Angeles en EGL New York hebben de beste reputatie.  EGL Europe en EGL Israel zijn zo losbandig dat ze grenzen aan fraude.

Wat ik heb uitgelegd in dit artikel tot dit punt is vanuit het oogpunt van de diamantfabrikant. Maar wat moet u als diamantconsument doen?

Consumentenadvies

Bijna zonder uitzondering moet u nooit een EGL gecertificeerde diamant kopen.

Ten eerste, laat het voor de hand liggende – EGL-certificaten afkomstig uit Israël, Europa of elders dan New York en Los Angeles zijn in alle opzichten frauduleus.

EGL Certified Diamonds uit New York en Los Angeles

Wat betreft NY en LA – ik geloof dat je EGL-gecertificeerde diamanten in twee groepen kunt opsplitsen:

GROEP 1

GIA I1-bereik

Diamanten die uiteraard zouden worden gesorteerd GIA I1 – De Rapaport prijslijst geeft zeer lage prijzen voor I1 helderheid diamanten.  Dit is een belangrijk probleem omdat de GIA I1 clarity grade een zeer breed bereik heeft.

Binnen die graad zijn er stenen die net niet de SI2 graad hebben gemist, en er zijn stenen die echt sterke I1s zijn die in een heel andere klasse zitten dan de mooie GIA I1s.

Van een GIA I1 naar een EGL SI2 of SI3

Door deze discrepantie zullen diamantbedrijven hun mooie I1’s bijna nooit naar de GIA sturen.  Ze zullen ze verkopen als losse diamanten, of ze zullen ze naar EGL sturen om een SI2 of SI3 zuiverheidsgraad te krijgen.

Hoewel deze stenen tegen een veel hogere korting op de Rapaport-prijs worden verkocht dan hun GIA-equivalent, zal de diamantfabrikant op deze manier nog steeds meer geld verdienen dan wanneer hij de diamant los verkoopt of de diamant verkoopt als een GIA I1 met een kleinere korting op de I1 Rapaport-prijs.

Als u een EGL SI2 of SI3 overweegt, moet u zich realiseren dat de meeste bedrijven geen GIA I1’s certificeren, maar sommige wel.  En die zijn per definitie een betere waarde voor u.

De keuze tussen GIA I1 en EGL SI2

De bedrijven die wel EGL gebruiken voor deze stenen doen dit alleen maar om meer geld te verdienen aan dezelfde steen.  U heeft dus een keuze.  Je koopt één steen.

Zou u liever dat steen een GIA-certificaat hebben dat zegt I1 en de prijs zal lager zijn, of zou u liever dat steen een EGL-certificaat hebben dat zegt SI2 en de prijs zal meer zijn?

Vergeet niet, het is dezelfde steen! Het antwoord is duidelijk.

Eerst inspecteren

Bovendien zijn de meeste stenen op dit kwaliteitsniveau toch al niet oogschoon – dus zelfs als u overweegt een EGL SI2 of SI3 te kopen, kunt u dit nooit blindelings doen.

Je moet eerst de steen kunnen inspecteren.  De kans dat een steen als deze echt oogschoon is, is op zijn best ver weg.

GROEP 2

GIA SI2-bereik

Diamanten die SI2 of beter zouden krijgen van GIA – De modus operandi voor de overgrote meerderheid van de diamantfabrikanten is dat zij hun producties eerst naar GIA sturen.

Wanneer ze de resultaten van het labo terugkrijgen, bekijken ze hun stenen één voor één om te zien hoe ze meer winst kunnen uitpersen.  Controleer hier een steen opnieuw. Herslepen van een steen (om de helderheid te verbeteren of om te snijden).

Beslissen over een upgrade van EGL

Een andere populaire manier om elk beetje sap uit een diamantproductie te persen is om de resultaten van GIA te bekijken en te beslissen welke stenen het potentieel hebben om genoeg van een upgrade van EGL te ontvangen om de hogere kortingen op de catalogusprijzen te compenseren en zo meer geld te verdienen.

Er is weinig risico in het doen van dit, aangezien EGL pre-certs aanbiedt – wat betekent dat het bedrijf dat de diamant ter inspectie stuurt alleen het volledige bedrag betaalt als ze de resultaten OK zijn (in tegenstelling tot de GIA waar je het volledige bedrag moet betalen, ongeacht de resultaten).

Vervangen van certificaten

En u weet wat het bedrijf zal doen als de diamant genoeg van een upgrade krijgt om de steen meer waard te maken als EGL gecertificeerde steen? Ze gooien gewoon de GIA cert weg en doen alsof het nooit heeft bestaan.

Dus vraag ik u opnieuw – Dezelfde steen is gecertificeerd door GIA als I SI2 en gecertificeerd door EGL als G SI1.  Betaalt u liever meer voor de steen die u als EGL koopt, of betaalt u liever minder voor de steen als GIA?  Nogmaals, het is dezelfde steen!

Zoals u kunt zien, in vrijwel alle gevallen over de hele linie, impliceert de aanwezigheid van een EGL-certificaat bijna altijd dat de steen op deze manier gecertificeerd is om meer geld te verdienen voor de verkoper dan voor het behouden van het originele GIA-certificaat van de steen.

Minder is meer

U kunt beter op zoek gaan naar een GIA-gecertificeerde steen met twee of drie kleurgradaties lager en een of twee helderheidsklassen lager en het belangrijkste: goedkoper.

Bottom line is, koop geen EGL gecertificeerde diamant.  Hoe “goedkoop” het je ook lijkt in vergelijking met GIA-gecertificeerde diamanten, het is allemaal een spel.

Elke EGL-gecertificeerde steen op de markt is per definitie duurder dan de door de GIA gecertificeerde steen zelf.