Karaat bij diamant en goud, wat is het verschil?

Het is best verwarrend dat de term “karaat” gebruikt wordt voor zowel diamant als voor goud, zeker omdat de betekenis compleet verschillend is. Daarom zetten we hier beide materialen onder elkaar en leggen we in het kort uit welke rol karaat speelt bij diamanten en gouden sieraden.

Karaat bij diamant

Bij diamanten staat karaat voor het gewicht. Een diamant van 1 karaat heeft een gewicht van 200 mg. Deze term komt van het woord “carob” wat een boon is die veel wegheeft van een cacaoboon. Deze bonen werden vroeger gebruikt als referentie voor het bepalen van gewicht. Een 2 karaat diamant is 25 procent zwaarder en een 3 karaat diamant is 45 procent zwaarder. 1 Karaat kan verder opgedeeld worden in 100 puntjes. Een diamant van .25 karaat zal daarmee 25 puntjes zwaar zijn. Naast het gewicht spelen bij de waardebepaling van diamanten ook andere factoren een rol; de helderheid, de kleur en de slijpwijze.

Karaat bij goud

Bij goud staat karaat voor de zuiverheid. Hoe hoger het getal hoe hoger het aandeel goud in het metaal is. 24 Karaat goud is puur goud, op enkele uitzonderlijke gevallen na wordt dit niet gebruikt in sieraden. Dat komt omdat goud een relatief zacht materiaal is wat minder geschikt is voor sieraden. In Azië komen waardes van 20 of zelfs 22 karaat voor, met deze kwaliteit is het niet mogelijk om stenen in te zetten. Die kunnen namelijk loslaten. In Europa zijn 14 karaat en 18 karaat goud de standaard. De metalen die gemengd worden bepalen de kleur van het goud. Puur goud heeft een gele, haast oranje kleur.

Hoewel de termen identiek zijn betreft het bij diamanten het gewicht, en bij goud de zuiverheid. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een verlovingsring kunnen er dus twee waardes van toepassing zijn.