Dienst gebieden

Gebieden in Antwerpen

Berchem

Berchem ligt in een hoog deel van het gebied rondom Antwerpen. De naam Berchem is hier ook van afkomstig (Op ten Berch). Vanaf 1 januari 1942 is Berchem onderdeel geworden van de gefuseerde gemeente Groot-Antwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berchem tijdelijk weer een zelfstandige gemeente. Uiteindelijk werd Berchem in 1983 bij Antwerpen gevoegd. In Berchem is vooral veel mooie architectuur te bewonderen. Rondom Berchem ligt de stad Mortsel en diverse Antwerpse districten, zoals Borgerhout en Deurne. Berchem kun je bereiken per trein via station Antwerpen-Berchem en via de Antwerpse tramlijnen 4,7,9,11 en 15.

Borgerhout

Borgerhout is het kleinste disctrict van Antwerpen. In 1983 werd Borgerhout toegevoegd aan de gemeente Antwerpen. Borgerhout is bekent om het nachtleven. Het is een van de meeste levendige deelgemeenten van Antwerpen waar winkels en cafes tot diep in de nacht open zijn. Het gedeelte van Borgerhout waar de meeste winkels te vinden zijn heet intra muros. Borgerhout wordt ook wel Borgerokko genoemnd vanwege de vele buitenlandse (Marokkaanse) bewoners. Het deel van Borgerhout met vooral wat rijkere autochtone Belgische bewoners wordt extra muros genoemd. Via de Antwerpse tramlijnen 4,9, 10 en 24 is Borgerhout te bereiken. De ondergrondse tram 8 doet ook Borgerhout aan.

Deurne

Deurne is, na Antwerpen, het discrict met de meeste inwoners van de gemeente Antwerpen. Qua grootte is het de vierde binnen de fusie gemeente Antwerpen. Sinds 1983 is Deurne onderdeel geworden van Antwerpen. Deurne is vooral een groen district met het park Rivierenhof, geografisch gelegen in de Schijnvallei. Deurne is opgedeeld in Noord-Deurne en Zuid-Deurne met als scheidslijn de rivier de Schijn. De Internationale Luchthaven Antwerpen ligt in Deurne, soms ook wel Luchthaven Deurne genoemd. Er zijn meerdere kastelen te bezoeken in Deurne, zoals Kasteel Te Couwelaar en Kasteel Sterckshof. De Antwerpse tramlijnen 4, 5, 8, 9, 10 en 24 komen in Deurne.

Ekeren

In 1983 is Ekeren toegevoegd aan de fusiegemeente Antwerpen. In Ekeren is sindsdien altijd wat weerstand geweest tegen deze fusie en er is een verlangen om weer een zelfstandige gemeente te worden. In 2016 heeft er een grenscorrectie plaatsgevonden waardoor sommige delen die eerst geografisch tot de deelgemeente Antwerpen hoorde weer terug bij Ekeren zijn geplaatst. Ekeren is van oudsher bekend door de vele bierbrouwerijen. De bewoners werden vroeger “Bierpruvers” genoemd. Ekeren heeft twee treinstations: Ekeren en Sint-Mariabrug Het staion Antwerpen-Noorderdokken ligt op grondgebied wat voor 1983 tot Ekeren behoorde.

Hoboken

Hoboken is een district van de gemeente Antwepen sinds 1983. Hoboken heeft vooral natuurlijke grenzen gevormd door diverse wateren: de Halve Beek, Hollebeek, Winterbeek en de Schelde. Hoboken is bekend door de (zware) industrie die zich er gevestigd heeft, zoals de fabriek Umicore. Verder is Hoboken ook bekend door de vier katholieke parochies. In Hoboken kun je het Wonderdadig Kruis (of Zwarte God) bezichtigen. Dit is een kruis wat via de Schelde aanspoelde. Niemand is er nog in geslaagd het kruis wit te schildren en het kruis is een flinke brand onbeschadigd doorgekomen. Hierdoor is Hoboken een soort bedevaartsoord geworden. De Antwerpse tramlijnen 2,4 en 10 komen in Hoboken en er is een treinstation Hoboken-Polder.

Merksem

Merksem is als distict bij Antwerpen gevoegd bij de grote fusie in 1983. Daarvoor was het een zelfstandigde gemeente. Merksem ligt pal naast het disctrict Deurne. Merksem is vooral bekend als woongemeente met een beperkt winkel- en groen aanbod. Vanwege de beperkte parkeerplaatsen en het beperkte aanbod wijken veel mensen uit naar Antwerpen voor de inkopen. Er is wel een park bij het kasteel Bouckenborgh. Er is sinds kort een fietsbrug naar Antwerpen. Merksem heeft geen eigen treinstation meer. Stations Antwerpen-Dam, Antwerpen-Luchtbal en Antwerpen-Noorderdokken liggen op loopafstand van Merksem. De Antwerpse tramlijnen 2,3 en 6 komen in Merksem.

Wilrijk

Wilrijk is het op twee na grootste dictrict van Antwerpen. Wilrijk is in 1983 toegevoegd aan de fusie gemeente Antwerpen. Wilrijk kent vele culturele evenementen zoals de Jaarmarkt en de Geitenstoet, die vanaf 1990 elke vijf jaar gehouden word. De volgende geitenstoet zal in 2020 gehouden worden. Van ousher worden bewoners van Wilrijk ‘geiten’ of ‘geitenkoppen’ genoemd. In Wilrijk heb je een mix van woongebieden, culturele bezienswaardigheden, landbouw en industrie. In Wilrijk is geen treinstation. De Antwerpse tramlijn 2 komt in Wilrijk en diverse stadsbussen van De Lijn.

Hoevenen

Hoevenen is ontstaan uit de gemeente Ekeren in 1866. Hoevenen was een zelfstandige gemeente tot 1976, toen het in 1977 fuseerde met Stabroek, wat onderdeel is van de provincie Antwerpen. Hoevenen ligt ten noorden van Antwerpen en vlakbij de Antwerpse haven. Er wonen dan ook veel havenarbeiders in Hoevenen. Hoevenen heeft een eigen vliegveld. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor kleinere vliegtuigen ten behoeve van rondvluchten, skydiven of vlieglessen. Hoevenen is nu opgegaan in de gemeente van Stabroek Diverse busverbindingen vanuit Antwerpen gaan naar Hoevenen.

Kapellen

Kapellen is een gemeente en stad in de provincie Antwerpen. Kapellen ligt in de Kempen, in het noorden van de provincie Antwerpen. Het ligt tegen Stabroek-Hoevenen en Ekeren aan. Kapellen staat bekend als een rijke gemeente van Antwerpen met veel woon- en groenvoorzieningen. In Kapellen staan verschillende landhuizen en kastelen. Kapellen bestaat uit verschillende wijken zoals Kapellen-centrum, Putte, Kapellenbos en Zilverhoek. In 1983 werden de Ekerse wijken Hoogboom en Zilverhoek aan de gemeente Kapellen gevoegd. Kapellen heeft een treinstation en daarmee een directe verbinding met Antwerpen-Centraal.

Brasschaat

Brasschaat is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. Het is vooral bekend door de vele rijke personen die zich er hebben gevestigd. In 1911 werd het eerste militaire vliegveld van Belgie in Brasschaat aangelegd. Uiteindelijk werd dit vliegeld in 2006 opgeheven. Er zijn verschillende wijken in Brasschaat zoals Centrum, Vriesdonk, Sint-Mariabrug en Maria-Ter-Heide. Brasschaat is ook bekend als zeer groene gemeente met veel verschillende parken en recreatiegebieden. In 2006 won Brasschaat de LivCom award voor de meest leesfbare gemeente in de wereld.

Schoten

Schoten is een gemeente in de provincie Antwerpen. Het ligt ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum van Antwerpen. Schoten is bekend als zeer groene gemeente met veel bosgebied. Deze gemeente heeft vooral een brugfunctie tussen de stad Antwerpen en het platteland van De Kempen. Schoten ligt tussen Deurne, Merkse, Brasschaat en Wijnegem in. Er liggen veel natuurgebieden in Schoten en diverse bosrijke kasteeldomeinen. De Antwerpse tram 3 komt op de grens van Schoten en Merksem. Het centrum van Schoten is alleen per bus bereikbaar. Het Albertkanaal ligt tegen Schoten aan. Vanaf 2016 komt er een nieuwe brug die door fietsers en voetgangers gebruikt kan worden over het Albertkanaal heen.Verder is er de Hoogmolenbrug die een belangrijke verbinding vormt met de gemeenten ten zuiden van het Albertkanaal.