Het komt af en toe wel eens in het nieuws: een juwelier die zijn zaak moet sluiten en die vervolgd wordt omdat hij gestolen juwelen verkoopt. Vooral in een stad als Antwerpen wil dit nog wel eens gebeuren. Antwerpen is wereldwijd het centrum van de diamantwereld met vele diamantairs en juweliers. Veel juweliers zijn voorzien van een keurmerk en mogen zeker als betrouwbaar bestempeld worden. Toch zijn er nog talloze malafide juweliers die niet bij een brancheorganisatie zijn aangesloten en waar dus inderdaad zaken voorkomen, zoals het verkopen van gestolen diamanten of juwelen. Deze handelaren tasten de goede reputatie van de betrouwbare juweliers aan en het is dan ook meer dan terecht dat zij hard aangepakt worden.

Identificatieplicht

Deze onbetrouwbare helers, want in feite zijn zij de titel juwelier niet waard, lappen de regels aan hun laars. Er zijn dan ook enkele wettelijke regels opgesteld, juist om dit soort zaken te voorkomen. De belangrijkste regel is de identificatieplicht die elke juwelier heeft. In de meeste gevallen is de juwelier zelf geen edelsmid en zal hij zijn edelmetalen en juwelen inkopen. Desnoods worden de juwelen gereinigd en eventueel gerepareerd, voordat de juwelier ze in de etalage legt of op een andere wijze te koop aanbiedt.

Hier geldt voor de juwelier reeds de identificatieplicht. En dan specifiek is deze identificatieplicht gericht op het aankopen van edelmetalen en juwelen door middel van cashbetalingen. Wanneer de juwelier bij consumenten cash juwelen of edelmetalen aankoopt zal hij de naam, voornaam en geboortedatum van de verkopende partij moeten registreren. Om de gegevens daadwerkelijk op juistheid te controleren dient de consument een identiteitskaart te overleggen waarvan de juwelier een kopie maakt.

Volgens de privacywetgeving dient de juwelier de verkopende consument te informeren over welke gegevens hij vastlegt. Op verzoek zal hij een kopie van het registratieblad moeten overhandigen. Als er dus ooit vragen gesteld worden over het aangekochte goed, dan zal dit altijd te herleiden zijn naar de verkopende partij. De geregistreerde gegevens moeten voor zeven jaar bewaard blijven. Het spreekt voor zich dat juweliers die gestolen juwelen of edelmetalen verkopen geen registratieblad kunnen overleggen.

Limiet op cashbetalingen

Om diefstal, heling en het witwassen van geld via de juwelenhandel nog beter te controleren zijn er ook wettelijke restricties aangebracht op cashbetalingen. Koopt een juwelier in bij een andere professional, zoals juwelier, diamantair of edelsmid, dan zijn cashbetalingen niet toegestaan. Er dient gefactureerd en per bank betaald te worden. Koopt de juwelier bij een consument dan geldt dat er voor maximaal € 500,- cash betaald mag worden plus registratie van de verkopende partij. Andersom, dus de consument die bij een juwelier aankopen doet, geldt een maximum van € 3.000,- op contante betalingen. Bankbetalingen zijn altijd te herleiden, daar gelden geen restricties op.

Di Amore, de betrouwbare juwelier

Wanneer u uw juwelen of edelmetalen verkoopt en uw gegevens worden niet geregistreerd, dan weet u dat de juwelier onwettig bezig is. Hier hoeft u bij juwelier Di Amore niet voor te vrezen. Zij zijn erkend lid van de World Federation of Diamond Bourses en absoluut betrouwbaar. Heeft u juwelen te koop? Neemt u dan contact op met juwelier Di Amore en u bent gegarandeerd dat uw juwelen in betrouwbare handen zijn.