Een diamanten ring kopen

Glimmende diamanten worden dikwijls in verband gebracht met rijkdom. Vooral in het verleden was dit ook zo. Alleen rijken konden diamanten aanschaffen en vanuit het verleden zien we daar ook veel voorbeelden van. Kijk naar de sieradencollecties van de koninklijke huizen van de diverse landen. Deze sieraden zijn oud en verwerkt in colliers, armbanden, oorhangers en kronen. Maar tegenwoordig is rijk of vermogend zijn geen voorwaarde om diamanten te kopen. Veel mensen lopen tegenwoordig rond met een ring met één of meerdere diamanten. Vooral een ring met een klein diamantje is best wel betaalbaar. Als iemand een ring draagt met een gigantische diamant erin, kun je je afvragen of het wel een echte diamant is. Grote diamanten kunnen namelijk wel zeer kostbaar zijn en is niet voor iedereen weggelegd.

Waarom iemand een diamanten ring cadeau doen?

Iemand een diamanten ring geven doe je niet zomaar. Er schuilen vaak diepe gevoelens van genegenheid achter. Degene die de diamanten ring weggeeft, wil hiermee zijn of haar gevoelens uitdrukken naar de ander. Dit kan gaan om een diepe vriendschap, maar het bekendste voorbeeld is bijvoorbeeld de diamanten verlovingsring. Het uitwisselen van een verlovingsring is vooral gebruikelijk in westerse landen. Wel kunnen er verschillen in gebruik zitten. In vrijwel alle gevallen is het de vrouw die een diamanten verlovingsring van haar verloofde krijgt bij de huwelijksaanzoek. Soms is het gebruikelijk dat de man ook een ring, vaak zonder diamant draagt, maar soms ook helemaal niet.

Tegenwoordig is het wel zo dat de verlovingsring uiteindelijk ook de trouwring wordt. Soms krijgt de verloofde een verlovingsring zonder diamant en wanneer het huwelijk aanstaande is wordt er dan een diamantje ingezet. Het is gebruikelijk om de verlovingsring om de ringvinger van de linkerhand te dragen. Een trouwring daarentegen wordt aan de ringvinger van de rechterhand gedragen. Ook is er een trend te zien dat er een diamantje aan de trouwring wordt toegevoegd bij een huwelijksjubileum. Vaak was er bij het huwelijk geen geld voor een diamanten verlovingsring en dat wordt dan bij een huwelijksjubileum goedgemaakt.

Maar niet alleen een verloving of een huwelijk hoeft een gelegenheid te zijn om een diamanten ring te schenken. Soms is een kostbare diamanten ring al heel lang in de familie en wordt deze van generatie op generatie doorgegeven. Vaak is dit bij een gelegenheid zoals een huwelijk of geboorte, maar het kan ook zijn dat iemand overlijdt en dat een diamanten ring via een erfenis overgaat naar de andere generatie.

Waar komen diamanten vandaan?

De diamanten die wij kennen van sieraden zijn geslepen diamanten. Hiervoor is het ruwe diamant die meestal gewonnen wordt via diamantwinning en ziet er nog heel anders en niet zo glanzend uit. Diamant is een natuurlijk product dat bestaat uit koolstof en komt uit het diepste van de aarde. Koolstof bestaat namelijk uit materiaal zoals verbrand hout of roet. Dit koolstof bevind zich soms wel duizenden jaren onder grote druk en hitte onder het aardoppervlak. De koolstof veranderd door de enorme druk in grafiet. Het dan ontstane grafiet zal door de druk en de enorme hitte van soms wel 2000° Celsius kristalliseren. Dit is dan het uiteindelijke diamant. Dit diamant is nog ruw en zit vast in vooral steen, zandlagen en gruis. Er zijn niet zo heel veel plekken in de wereld waar diamant gevonden kan worden. Lange tijd gold India als de grootste delfplaats voor diamanten, maar in de 19e eeuw kwam Zuid-Afrika steeds meer in opkomst. Het meeste diamant komt ook uit Afrikaanse landen. Het delven is een arbeidsintensieve klus en uiteindelijk zal maar zo’n kleine 20% van alle gevonden diamant geschikt zijn om geslepen te worden en tot sieraad worden bewerkt.

De factoren die de waarde van een diamant bepalen

Wanneer een ruwe diamant geschikt geacht wordt om bewerkt te worden, zal het door een diamantslijper geslepen worden. Het doel van het slijpen van diamanten is het verkrijgen van schittering. Meestal wordt een diamant geslepen in een ronde of briljanten vorm. Deze vorm is ontstaan na wiskundige berekeningen om het licht te breken en om de diamant zo veel mogelijk te laten schitteren. De uiteindelijke waarde van een diamant wordt bepaald door de vier C’s.

Cut

Dit gaat over de slijpvorm van de diamant en betreft dus mensenwerk waarop beoordeeld wordt. Het slijpen is een uiterst secure bezigheid en vereist vakmanschap. Met het slijpen wordt namelijk de mate van de schittering van de diamant bepaald. Alle verhoudingen moeten kloppen om een zo optimaal mogelijke schittering te bereiken. Als de diamant niet juist is geslepen zal dit direct invloed hebben op het gehele lichtspel en zal het in waarde dalen. Dit is dus een uiterst belangrijke factor voor de waardebepaling.

Carat

Het aantal karaat van een diamant is een onderdeel waar veel op gelet wordt bij de aanschaf van diamanten. Het liefst wil men zoveel mogelijk karaat, maar dat vereist ook een grotere en zwaardere steen en is erg duur. Bij karaat draait het om het gewicht van de diamant. In het verleden gebruikten landen hun eigen karaat, zodat er niet één bepaalde standaard was. De huidige karaat is afgeleid van de zaden van de Johannesbroodboom. Deze zaden hadden een constante massa en werden veel gebruikt voor weegschalen om nauwkeurig te kunnen meten. De karaat wordt altijd uitgedrukt in twee decimalen en is onderverdeeld in 100 punten. Zo is één karaat 0,2 gram en 100 punten. Op deze manier kan een zo nauwkeurig mogelijk gewicht bepaald worden. Het zou dus zomaar kunnen dat een op het oog twee diamanten van dezelfde grootte toch totaal verschillende waardes hebben omdat één steen meer karaat heeft.

Clarity

Dit gaat om de zuiverheid van een diamant. De ruwe diamant komt uit de aarde dus in de diamant kunnen nog oneffenheden zitten. Dit kunnen resten van niet uitgekristalliseerde koolstof zijn, scheuren, oneffenheden of bepaalde kenmerken die ontstaan zijn door te veel of juist te weinig wegsnijden. Een zo helder mogelijke diamant geeft de beste schittering. Of er oneffenheden in de diamant zitten die de schittering kunnen verminderen, wordt bepaald met een loep die 10x vergroot en een lamp. Voor de vaststelling van de zuiverheid is er een standaard tabel opgesteld, waarbij de hoogst mogelijke zuiverheid het kenmerk Loupe-clean (LC) oftewel loepzuiver krijgt.

Colour

De kleur is ook belangrijk. Standaard geldt dat hoe witter de kleur van de diamant hoe hoger de waarde. Vooraanstaande diamantairs hebben een standaard opgesteld uit een collectie diamanten met de meest zuivere kleuren, de zogenaamde masterstones. De kleur van een diamant wordt aan de hand daarmee vergeleken en krijgt dan een lettercode. Een diamant met de kleur D heeft dus het fijnste wit+, terwijl de kleur G voor fijn wit staat. Normaliter hebben gekleurde diamanten met bijvoorbeeld een gele of blauwe kleur een mindere waarde, maar voor hele goede gekleurde stenen gaat dit niet altijd op.

Antwerpen en diamanten

In de wereldwijde diamanthandel speelt Antwerpen een grote rol. Antwerpen geldt als de diamanthoofdstad van de wereld. Wanneer je dus een diamanten ring wilt kopen dan is een bezoekje aan Antwerpen brengen een absolute aanrader. Je kunt hier goedkope diamanten ringen kopen, maar ook hele dure. De Antwerpse diamantenhandel is vrijwel geheel in handen van de Joodse gemeenschap. Wanneer je het station van Antwerpen uitloopt, loop je direct de diamantbuurt in en de wijk is vrij herkenbaar aan de vele diamantzaken en de vele orthodoxe Joden die je ziet rondlopen. Antwerpen beschikt over maar liefst vier diamantbeurzen waar de handel in diamanten plaatsvindt en ruim 80% van alle ruwe diamanten die wereldwijd gevonden worden komen uiteindelijk in Antwerpen terecht. Historisch gezien is Antwerpen ook uitstekend gesitueerd met een grote haven, wat prima geschikt is voor de wereldwijde diamanthandel. Daarnaast heeft Antwerpen een groep uiterst vakkundige diamantslijpers die zeer gespecialiseerd zijn en werk afleveren die nog nergens op de wereld geëvenaard kan worden.

Hoewel van de 16e tot de 18 eeuw vooral Londen en Amsterdam grote wereldspelers waren op de diamantmarkt, kwam deze markt tijden de Tweede wereldoorlog vrijwel geheel stil te liggen. Toen na de Tweede wereldoorlog de diamanthandel werd opgestart bood België alle middelen om dit in goede banen te leiden. Mede door de Joodse gemeenschap in Antwerpen en de goede in- en uitvoermogelijkheden werd Antwerpen al snel een grote wereldspeler op de diamantmarkt. Daarnaast zette de Belgische regering in 1945 het Diamond Office op in de diamantwijk. De regering had hiermee in gedachten om de diamanthandel zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen zonder inmenging van andere partijen en bureaucratie. In 2007 werd het Diamond Office opgenomen in de toen opgerichte Antwerp World Diamond Centre. Dit was een samenwerkingsverband tussen de Belgische regering en de diamantsector die zich tot doel stelden om de Antwerpse diamanthandel te bevorderen en te beschermen. Dit is zeer succesvol gebleken en vele diamantairs, handelaren maar ook geïnteresseerden weten hun weg naar Antwerpen te vinden.

Een diamanten ring kopen in Antwerpen?

Wil je een diamanten ring voor je geliefde kopen, dan kun je naar een goede juwelier gaan, maar je zou ook Antwerpen kunnen bezoeken en daar langs een echte diamantair zoals Di Amore kunnen gaan. Het voordeel dan is dat je professioneel advies krijgt van vakmensen, zodat je een zo goed mogelijke keuze kunt maken. De diamant in de ring is uiteraard het belangrijkste, maar ook het gebruikte materiaal van de ring zelf. Je kunt voor puur goud gaan, maar witgoud zal bij de diamant ook schitterend staan. Alles is ook geheel afhankelijk van je budget en wensen. Het is best heel goed mogelijk om voor enkele honderden euro een prachtige diamanten ring te kopen. Ga alleen nooit over één nacht ijs, maar kijk goed en vraag adviezen van vakmensen. Op deze manier kun jij je geliefde verrassen met een prachtige diamanten ring, waar zij jou haar hele leven dankbaar voor zal zijn.