Een schokkend feit over Diamanthelderheid

WAT IS DIAMANTHELDERHEID?

Natuurlijke diamanten worden gevormd in de mantellaag van de aarde op een diepte tussen 80-120 mijl, en ze worden geconfronteerd met extreme hitte tot 2.200 graden Fahrenheit. Terwijl hun groei tussen een miljard tot drie miljard jaar in beslag neemt, komen alleen de zeldzaamste diamanten in perfecte staat naar voren. Meestal zijn ze onvolmaakt en bevatten ze verschillende hoeveelheden interne insluitsels en oppervlaktevlekken.

Diamant helderheid is een kwalitatieve metriek die de visuele verschijning van elke diamant beoordeelt. Hoe minder insluitsels en vlekken de diamant heeft, hoe beter de zuiverheidsgraad. Hoewel de helderheid een aanzienlijke invloed kan hebben op de waarde van een diamant, zijn onvolkomenheden meestal niet te herkennen aan het blote oog of aan het blote oog.

Als u hulp wilt bij het vinden van een diamant die insluitsels heeft, maar toch oogschoon is, neem dan gerust contact met ons op.

De schaal van de diamanthelderheidsgraden (GIA-schaal – andere laboratoria hebben nog enkele andere interim-graden toegevoegd) gaat als volgt (van best naar slechtst):

Intern foutloos (IF), zeer kleine insluitingen 1 (VVS1), zeer kleine insluitingen 2 (VVS2), zeer kleine insluitingen 1 (VS1), zeer kleine insluitingen 2 (VS2), kleine insluitingen 1 (SI1), kleine insluitingen 2 (SI2), insluitingen 1 (I1) en 2 (I2).

HOE WORDEN DUIDELIJKHEIDSCIJFERS BEPAALD?

Bij het bepalen van de helderheid van diamanten, zullen deskundigen het uiterlijk van de diamant opmerken wanneer deze met een microscoop met een vergroting van 10x en de zichtbaarheid van het oog naar boven is gericht. Echter, om eventuele diamant insluitsels te identificeren, zal een hoger vermogen dan 10x worden gebruikt. Anders is het misschien te moeilijk te bepalen.

Vijf factoren spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de helderheidscijfers. Deze vijf rollen in de diamantindeling zijn onder andere grootte, aard, aantal, aantal, locatie en het reliëf van de insluitsels.

Grootte

De grootte van de inclusie is belangrijk omdat hoe groter de inclusie, hoe groter de impact van de inclusie zal zijn op de zuiverheidsgraad van de diamant.

Natuur

De aard van de opneming heeft alleen betrekking op het soort opneming dat aanwezig is. Het bespreekt ook de diepte en eventuele andere kenmerken die in de diamant te vinden zijn. Als er iets is dat zich alleen op het oppervlak van de diamant bevindt en niet in de diamant is doorgedrongen, dan wordt het eerder een smet genoemd dan een insluiting.

Aantal

De zuiverheidsgraad van een diamant zal veel lager zijn wanneer er verschillende zuiverheidskenmerken aanwezig zijn.

Ligging

De plaats van een insluiting verwijst naar de plaats waar de insluiting zich op de diamant bevindt. Als de inclusie zich dichter bij het midden van de tafel bevindt, dan zal de helderheidsgraad veel meer worden beïnvloed.

Als de opname dicht bij de gordel ligt, wat veel verder van de middelste tabel ligt, dan kan de opname moeilijker te zien zijn. Insluitsels in de buurt van paviljoens van de diamant kunnen reflecteren, en de facetten zullen dan fungeren als spiegels, wat betekent dat de insluitsels dan worden gereflecteerd.

Tot slot, als je de inclusie kunt zien wanneer je je aandacht voorbij de culet richt, dan zal er veel minder invloed zijn op de helderheid van de diamant. Echter, bepaalde helderheidskenmerken kunnen ook enigszins verdoezeld of zelfs benadrukt worden door de vorm, proporties en facetindeling van de diamant.

Verlichting

Het reliëf verwijst naar hoe merkbaar de opname is in tegenstelling tot de gastdiamant. Hoe hoger het reliëf, hoe donkerder de kleur lijkt, wat de diamantgradatie kan beïnvloeden.

DIAMANT HELDERHEIDSSCHAAL

Duidelijkheidsgraad Beschrijving
IF – FL Intern vlekkeloos / vlekkeloos – Geen interne of externe onvolkomenheden. Vlekkeloze diamanten zijn uiterst zeldzaam.

VVS1 Zeer licht inbegrepen (1e graad) – Diamantheldere insluitsels met een VVS1-classificatie zijn helemaal niet zichtbaar onder een vergroting van 10x.

VVS2 Zeer licht inbegrepen (2e graad) – Diamantheldere insluitsels met een VVS2-classificatie zijn soms net iets minder dan 10x vergroting (standaard juweliersloep). Als ze zichtbaar zijn, zijn ze moeilijk te vinden en kunnen ze vaak een tijdje duren om ze te lokaliseren.

VS1 Zeer licht inbegrepen (1e graad) – VS1 diamantheldere insluitsels zijn nauwelijks zichtbaar onder een vergroting van 10x (standaard juweliersloep). Wanneer u op zoek bent naar VS1-helderheidsinclusies met een loep, kan het soms een paar seconden duren voordat de pinpoint is gevonden.

VS2 Zeer licht inbegrepen (2e graad) – VS2 helderheid insluitsels zijn bijna altijd gemakkelijk waarneembaar bij een vergroting van 10x (standaard juweliersloep). Af en toe zal de inclusie zich op een moeilijk bereikbare plaats bevinden, maar anders is de inclusie groot genoeg om onder vergroting snel te kunnen worden opgemerkt.


SI1 Iets inbegrepen (1e graad) – SI1 Clarity inclusions zijn gemakkelijk te vinden met een standaard juweliersloep met een vergroting van 10x. Bij de meeste vormen (met uitzondering van stapjes zoals Asscher en Emerald Cuts) zijn de SI1 clarity insluitsels bijna altijd met het blote oog schoon.

SI2 Iets inbegrepen (2e graad) – SI2 helderheid insluitsels zijn duidelijk te zien en uiteraard met behulp van een juweliersloep. Met stapsgewijze sneden zoals Emerald en Asscher snijdt, zal een SI2 helderheid opname zeer waarschijnlijk met het blote oog zichtbaar zijn.

I1 Included (1st Degree) – I1 duidelijkheid insluitsels zijn nog duidelijker en duidelijker zichtbaar dan SI2 duidelijkheid insluitsels. De meeste I1 insluitsels zijn met het blote oog zichtbaar, zelfs bij briljante sneden.

DE MEEST VOORKOMENDE FOUT

De meest voorkomende fout die mensen maken bij het kopen van diamanten is dat ze een diamant kopen met een helderheidsgraad die gewoon te hoog is om een “goede investering” te waarderen.

Bovenstaande grafiek bevat echte uitvergrote voorbeeldafbeeldingen van GIA-gecertificeerde diamanten.  Ik heb ervoor gekozen om Asscher Cuts & Emerald Cuts te gebruiken voor de voorbeeldfoto’s, omdat deze stapsgewijze vormen het duidelijkst insluitsels laten zien.

IF/FL (intern vlekkeloos / vlekkeloos)

Als je überhaupt iets ziet op diamanten met een Flawless helderheidsgraad, kun je er zeker van zijn dat het slechts stof is. Als je bijvoorbeeld op de voorbeeldafbeelding in de tabel hierboven klikt, zie je aan de onderkant van de tabel een klein spikkeltje. Dat kleine spikkeltje, als het een inclusie in de diamant zou zijn, zou de steen waarschijnlijk een VVS2 worden.

VVS1 (zeer licht inbegrepen – 1e graad)

De kleine puntjes zijn alleen onder een krachtige microscoop te zien. Ik heb een proefdiamant aangeboden, maar er is echt geen behoefte aan. VVS1 grootte insluitsels zijn niet zichtbaar op dit vergrotingsniveau. Een gewone foto, zelfs een foto met een hoge vergroting, kan slechts op één niveau van diepte scherpstellen.

Als een VVS-inclusie in een diamant zit en de afbeelding is gericht op een andere laag diepte, is er geen kans dat de puntsgewijze inclusie zichtbaar is.

VVS2 (zeer licht inbegrepen – 2e graad)

Als u op de link naar de originele steen op bovenstaande tabel klikt, kunt u de VVS2 insluitsels nauwelijks opmaken. Over het algemeen heb je echter een edelsteenmicroscoop nodig om een VVS2 inclusie te identificeren, omdat het inclusiepatroon vaak niet één grotere spikkel is, maar een paar afzonderlijke vlekken van VVS1-formaat die samen een VVS2-helderheidsgraad evenaren. Omdat elk van de afzonderlijke vlekken te klein zijn om met een juweliersloep gezien te worden, heeft men een microscoop nodig om ze te identificeren.

VS1 (zeer licht inbegrepen – 1e graad)

In tegenstelling tot VVS2 clarity inclusions is een microscoop nooit nodig om een VS1 te vinden. Zoals je kunt zien als je op de sample diamant klikt op de tabel hierboven, is een VS1 helderheid opname nog steeds vrij klein en zal nooit met het blote oog zichtbaar zijn.

VS2 (zeer licht inbegrepen – 2e graad)

VS2 Clarity insluitsels zijn bijna altijd met het blote oog schoon. De bovenste steen op de tafel is een beetje een extreem voorbeeld. Ik zocht specifiek naar een VS2 die zwart was en in het midden van de steen om de grootte van een VS2 te illustreren.

De opname in de voorbeeldfoto kan heel goed zichtbaar zijn voor het blote oog als gevolg van het feit dat het zwart is, in het midden, en in een smaragdgroene snit (die insluitsels helemaal niet maskeren).

De onderste steen is een typische VS2.

Houd er rekening mee dat de inclusiegrootte in verhouding staat tot de grootte van de diamant. Bij de aankoop van een 4 karaats diamant is een VS2 waarschijnlijker zichtbaar dan bij een 1 karaats diamant.

SI1 (Iets inbegrepen – 1e graad)

Net als bij het slechte VS2 monster hierboven, is de diamant gekozen voor het monsterbeeld van een SI1 helderheid opname een extreem voorbeeld gekozen om de maximale grootte en de slechtst mogelijke kleur van een SI1 te tonen. Men moet niet vergeten dat een zuiverheidsgraad gebaseerd kan zijn op vele verschillende inclusiepunten binnen een diamant. Het is minder gebruikelijk (vooral voor SI1 en lager) dat de zuiverheidsgraad gebaseerd is op één geconcentreerde opname.

Meestal zijn er een aantal kleinere vlekken en wolken van kleine vlekjes die de helderheidsgraad bepalen. In deze gevallen, aangezien elke individuele opname zeer klein is, ziet de diamant er met het blote oog schoon uit.

Als u eenmaal in dit assortiment zit, kunt u het beste contact met ons opnemen voor hulp bij het uitzoeken van iets om de oogschoonheid ervan te garanderen.

SI2 (Iets inbegrepen – 2e graad)

Bij stapsgewijze zaagsnedes zoals Emerald en Asscher zaagsnedes, zal een SI2 helderheid opname zeer waarschijnlijk met het blote oog zichtbaar zijn (zoals het geval is met de diamant in de bovenste sample foto op de tafel). Met andere briljante vormen (in principe alle andere veelvoorkomende vormen), zal een SI2 helderheidsinclusie meestal met het blote oog schoon zijn.

Net als bij de SI1 voorbeeldfoto hierboven, heb ik specifiek gekozen voor een geconcentreerde zwarte middeninclusie om te illustreren hoe slecht een SI2 kan worden. Een middelste zwarte SI2 op een Emerald Cut is ongeveer net zo slecht als een SI2. Zoals ik hierboven al zei met betrekking tot een SI1, bestaat de SI2 clarity grade in de meeste gevallen uit een aantal (of veel) kleinere insluitsels.

Een andere veel voorkomende eigenschap is een “spready” SI2. In deze gevallen, aangezien de SI2 over de hele steen is verspreid en niet geconcentreerd in één gebied, is de diamant meestal oogschoon.

I1 (inbegrepen – 1e graad)

I1 helderheid insluitsels zijn zo duidelijk zichtbaar op stapjes (Asscher Cuts & Emerald Cuts) dat je ze zelden ziet geproduceerd. Kijk bijvoorbeeld hoe vreselijk de monstersteen op bovenstaande tafel eruit ziet. Het feit dat de voorbeeldfoto rechts net zo afschuwelijk is als het is, betekent niet dat je geen perfect oogschone, mooie I1 diamant kunt vinden.

Zoals ik hierboven al zei, zijn de meeste helderheidsgraden samengesteld uit verschillende tot vele kleinere insluitsels verspreid over het gebied van de diamant. In dergelijke gevallen zal de I1 duidelijkheid opname veel minder of helemaal niet opvallen met het blote oog.

Geconcentreerde insluitsels in het midden van de diamant zijn de uitzondering, niet de regel. Ik laat ze hier in deze grafiek zien hoe slecht elke helderheidsgraad kan worden.

Sommige bedrijven zullen proberen om u te misleiden met een “SI3” duidelijkheid. Dat is een rode vlag, die u waarschuwt om op uw hoede te zijn. We hebben het hier meer in detail over dit onderwerp.

VERSCHILLENDE SOORTEN INSLUITSELS

Er zijn verschillende soorten insluitsels te overwegen bij het bepalen van de helderheid van diamant. Hieronder volgen enkele van deze verschillende types en leggen ze uit wat ze zijn:

Bearding: deze insluitsels vormen zich op het gebied van de gordel en kunnen een licht wazig of wazig uiterlijk van de diamant veroorzaken.

Korreling: vanwege de onregelmatige kristalgroei veroorzaakt deze opname interne korreling die zal beginnen te verschijnen als witte, gekleurde of reflecterende lijnen en kan ervoor zorgen dat de diamant een zeer wazige verschijning heeft.

Holte: de holtes kunnen kleurloos lijken, afhankelijk van het type mineralen dat in het lichaam van de diamant aanwezig is. Als de kristalinsluitsels van de holte gekleurd zijn, zullen ze er veel duidelijker uitzien en kunnen ze hoogstwaarschijnlijk met het blote oog worden gezien.

Veer: dit is een kleine scheur die zich in de diamant bevindt en afhankelijk van de hoek waarop hij wordt bekeken, kan hij er transparant uitzien, of hij kan licht opvangen en meer van een witte verschijning creëren.

Dit zijn slechts een klein aantal mogelijke insluitsels die u kunt vinden bij diamanten. Het is altijd het beste om het deskundig advies van een professional in overweging te nemen en te vertrouwen op het GIA (het Gemological Institute of America) om de exacte zuiverheidsgraad van de diamant te bepalen als gevolg van de verschillende soorten insluitsels en onvolkomenheden die gevonden kunnen worden.

ONZICHTBARE KENMERKEN

Ik heb meer dan 6 jaar in de diamanthandel gewerkt.  Als je me een diamant met een VVS2 helderheidsgraad gaf, kan het me een paar minuten duren met een 10x aangedreven loep om de eigenlijke punt van een imperfectie te vinden die de “Very Very Small Inclusion” is.

Een VS1 kon ik in minder tijd vinden, maar is slechts iets groter dan een VVS2.  VS2’s clarity grade insluitsels kunnen direct worden opgemerkt met een 10x powered loupe, maar zijn meestal onzichtbaar voor het blote oog.

Wanneer u SI1- en SI2-diamantschaalgradaties bereikt, begint u echter een veel hogere concentratie diamanten te vinden met zichtbare insluitsels in het oog. Vanwege deze zichtbaarheid is het noodzakelijk om uw zoekopdracht te beperken tot leveranciers met foto’s van hoge kwaliteit.

Natuurlijk moedigen we u aan om contact met ons op te nemen en we helpen u graag bij het kiezen van de perfecte SI1 of SI2 die oogschoon is.

Als een diamant nu eenmaal een product is met eigenschappen waarvan u wilt profiteren (d.w.z. de schoonheid ervan), waarom zou u dan veel meer betalen voor eigenschappen waarvan u nooit zult profiteren?

Figuur 1: I1 bij 9x

GESNEDEN KENMERKEN

Denk aan uw totale investering in een diamantring als een taart.  Elk kenmerk van de diamant heeft zijn eigen plak van de taart en hoe meer je uitgeeft aan een kenmerk, hoe groter de plak (en dus moet een andere plak of plakjes kleiner worden).

Zou het niet zinvol zijn om de grootste plakken toe te wijzen aan de functies waar je daadwerkelijk voordeel uit kunt halen? Het enige wat je hoeft te doen voor de andere functies is ervoor te zorgen dat het schijfje voldoende groot is dat het geen afbreuk doet aan de schoonheid van de diamant.

ONGELIJKE OPNEMINGEN

Maar helaas zijn de dingen niet zo eenvoudig als ik ze heb laten lijken.  Een belangrijk punt om te onthouden is dat niet alle insluitsels gelijk zijn.

Sommige insluitsels zijn glanzend en sommige zijn bijna helemaal duidelijk.  Sommige insluitsels zijn echter dood wit en sommige zijn zelfs zwart.  Sommige insluitsels zijn dood centrum in het midden van de diamant, en sommige zijn zo ver naar de zijkant geduwd, dat ze niet worden opgemerkt.

De zuiverheidsgraad houdt voornamelijk rekening met de grootte van de inclusie en houdt zelden rekening met de kleur en ondoorzichtigheid van de inclusie, noch met de positie ervan.

Verborgen inclusies

In figuur 2 zie je dezelfde diamant, maar dan met een vergroting van 18x.  In deze foto heb ik me gericht op de opname, zodat u beter kunt zien hoe de kleur ervan het mogelijk maakt om te mengen met de natuurlijke kleur van de diamant.

De volgende diamant die ik wil bespreken is een 1.01 karaat VS2.  Zoals u kunt zien in figuur 3, is er een zeer kleine opname bijna dood centrum in de tabel van de diamant. Jammer genoeg is de opname in de lijst echter schril zwart.

Door de combinatie van de positie en de kleur van de inclusie is het heel goed mogelijk dat het met het blote oog zichtbaar is, ondanks het feit dat het een helderheidsgraad van VS2 heeft.

Figuur 3: VS2 bij 9x

Figuur 4: VS2 bij 18x

Vergelijking van inclusies

In Figuur 4 zie je dezelfde opname, maar dan met een vergroting van 18x.

Bekijk nu de onderstaande tabel (figuur 5) van de twee verschillende diamant kenmerken.  Ze zijn vrijwel identiek, met uitzondering van drie kleine voordelen die de I1 heeft ten opzichte van de VS2 (geen fluorescentie en uitstekende polish, en iets grotere afmetingen).

Probeer nu hun prijzen te raden. De VS2? Geplaatst op JamesAllen.com voor $5.010.

De I1, die zoals ik heb laten zien niet gewoon een betere waarde voor uw geld uitgegeven, maar is objectief gezien een beter uitziende diamant? 3.290 dollar.

NIET INVESTEREN IN EEN SLECHTE BESLISSING

De grootste mythe over diamanten is dat ze een slimme investering zijn.  Edward Jay Epstein, in zijn industrie-schuddende expositie over de “Diamond Invention” getiteld “Have You Ever Tried to Sell a Diamond?” zet dit idee duidelijk en nadrukkelijk tot rust. Onlangs hebben we ook onze mening over de wederverkoopwaarde van een diamant besproken.

Ik raad elke potentiële diamantkoper aan om deze artikelen eerst van begin tot eind te lezen.  Het is belangrijk om in de juiste gemoedstoestand te zijn bij het doen van zo’n grote aankoop en niet beïnvloed te worden door alle magie en emotie die je wordt aangedaan door DeBeers reclame. En natuurlijk kunt u ons altijd om persoonlijke hulp vragen bij het nemen van deze beslissing.

Diamanten zijn net als alle andere producten een retailproduct.

Het product doorloopt verschillende stadia van productie en distributie (mijnbouw, polijsten, distributie, detailhandel en uiteindelijk klant).

Als de diamant van hand verandert, neemt elke deelnemer zijn eigen slijpvorm.  Tegen de tijd dat het eindproduct in de handen van de klant terechtkomt, is de prijs zo hoog dat je het nooit zou kunnen verkopen zonder geld te verliezen.

Als auto’s 15% verliezen als ze de kavel verlaten, dan is het waarschijnlijk dat de meeste diamanten minstens 30-40% verliezen als ze de winkel verlaten.

De VS2 kost meer dan 50% meer dan de I1!  En weet je wat je ervoor terugkrijgt voor die $1720 extra die je hebt uitgegeven aan de VS2?  Een klein zwart stipje om je er altijd aan te herinneren wat voor een slechte beslissing je hebt genomen.

Vorm Gewicht Kleur Duidelijkheid Pools Symmetrie Fluorescentie Metingen
Rond 1.00 H I1 EX VG Geen 6.38×6.45×3.97
Rond 1.01 H VS2 VG VG Medium Blauw 6.36×6.40×3.99

Om het geheel af te ronden, denk aan de taart analogie die ik eerder noemde.  Zou het niet zinvoller zijn om de Clarity slice mooi en klein te houden (zoals de I1 uit Figuren 1 en 2) en in plaats daarvan de grootte van de Weight slice te vergroten?

In ons voorbeeld hier kunt u gemakkelijk upgraden naar een 1.25ct diamant en uiteindelijk zou u nog steeds minder dan $5.010 uitgeven.

Bovendien, bij de aankoop van een diamant, volg het advies in dit artikel, stel uw geschatte budget in, en verminder de duidelijkheid om binnen uw voorgestelde budget te blijven. Vervolgens kunt u er ook voor kiezen om de kleur van de diamant te verminderen om nog meer waarde te krijgen.