Verloving in verschillende culturen en tijden

Voor je gaat trouwen zul je eerst gaan verloven. Een heugelijke gebeurtenis, maar waarom is er eerst een verloving nodig alvorens te gaan trouwen? Deze traditie bestaat al duizenden jaren, hoewel er per cultuur anders worden omgegaan met deze verbintenis. Hoe werken verlovingen in verschillende culturen en in lang vervlogen tijden?

Romeinse eed

In de Romeinse tijd werd er door het bruidspaar al een eed afgelegd. De verbintenis werd bekrachtigd met een ijzeren ring. Dit betrof een sleutelring waar sleutels aan werden gehangen, het was nog geen ring voor aan de vinger.

Verloving belangrijker dan huwelijk

In de Joodse traditie is de verloving tussen twee personen eigenlijk nog belangrijker dan het huwelijk. In die tijd was de verloving tevens de eerste ontmoeting, de ouders bepaalden met wie je zou gaan trouwen. Het huwelijk kwam later en was meer een verbintenis tussen de twee families, niet het bruidspaar.

Bouwen aan een relatie…en aan een huis

Omdat uithuwelijken standaard was in veel culturen was het wel prettig om de relatie tussen deze twee vreemden eerst te testen. Tegenwoordig is het voorbereiden van een sprookjeshuwelijk vaak een goede stresstest, vroeger gingen beide families een huis bouwen zodat het echtpaar daar later in kon wonen. Ook werden de voorwaarden van de bruidsschat besproken in deze periode.

Verlovingsring als symbool en als verzekering

De cirkelvorm van een ring is niet alleen praktisch, het symboliseert ook een oneindige band tussen twee personen. Eliezer van Damascus gaf zijn geliefde een neusring. Piraten droegen vaak oorbellen van goud. Als ze zouden sterven tijdens de lange tochten kreeg de weduwe deze sieraden omdat de kostwinner er niet meer was. De ring bij een verloving of huwelijk werd steeds vaker als bruidsschat en verzekering gezien omdat ze werden gemaakt van waardevolle materialen.

Hoewel de invulling van een verloving in de loop der eeuwen veel veranderd is, blijft deze traditie in stand. En met de populariteit van verlovingen zal dit waarschijnlijk nog lang zo blijven.