Ronde Geslepen Diamanten

DE RONDGESLEPEN DIAMANT

Als populairste diamantvorm vertegenwoordigt de Round Cut Diamond meer dan twee derde van alle verkochte diamanten.

De Round Brilliant Cut heeft 58 facetten (inclusief de culet) en biedt uitzonderlijke witte lichtreflectie, ook wel bekend als schittering. Met een klassieke, tijdloze uitstraling worden Round Brilliant Cuts vaak gebruikt in verlovingsringen, kettingen en andere fijne sieraden. Deze 1.0 karaats steen is een prachtig voorbeeld van een Round Brilliant Cut.

In 1919 creëerde Marcel Tolkowsky met de publicatie van zijn werk “Diamond Design” een grote belangstelling voor de Round Cut Diamond: A Study of the Reflection and Refraction of Light in Diamond” die de ideale snitaspecten van een Round Brilliant belichtte. Sinds Tolkowsky’s invloed is de Round Cut de meest voorkomende diamantslijpvorm gebleven.

Voorafgaand aan de 20e eeuw, tijdens de Edwardiaanse, Art Deco en Victoriaanse tijdperken, was de Oude Europese slijpvorm een populaire diamantkeuze. Naarmate de kennis en technologie zich in de loop der tijd ontwikkelden, werden de diamantslijptechnieken steeds verfijnder. Het ontwerp van de zaagsnede evolueerde naar grotere tafels, kleinere culetten en langere, slankere facetten. Terwijl de Oude Europeanen vooral voor kleur werden gesneden, is de Ronde Brilliant gesneden voor glans.

Het primaire verschil tussen de Old European en de Round Cut is dat de Old European facetten met driehoekige blokken behoudt, terwijl de Round Brilliant dunnere facetten heeft. Sommige klanten genieten van de vintage stijl en persoonlijkheid van de Oude Europeaan, hoewel de meesten de voorkeur geven aan de schittering van de Round Cut.

RONDGESLEPEN DIAMANT – GESLEPEN KWALITEIT

Van alle kenmerken is de geslepen kwaliteit het element dat de schoonheid van een diamant het sterkst beïnvloedt. Het omvat hoe goed geproportioneerd en esthetisch aantrekkelijk een diamant is. Geslepen proporties beïnvloeden het vermogen van een diamant om licht te reflecteren en schittering te geven.

De GIA is een gerespecteerde en gerenommeerde labo-beoordelingsinstantie die rapporten voor diamanten uitgeeft. Zij rangschikken de Round Brilliant Cuts op de volgende schaal:

Uitstekend Biedt het hoogste niveau van vuur en schittering.Bijna al het binnenkomende licht wordt door de tafel gereflecteerd.
Zeer goed Biedt een immense schittering en vuur.De meerderheid van het binnenkomen van licht reflecteert door de tabel.
Goed Biedt voldoende maar niet overweldigende glans.Veel van het licht weerkaatst door de tafel.
Beurs Bied minimale schittering.Licht komt uit via de zijkanten en onderkant van de diamant.
Slecht Opbrengst bijna geen schittering of schitteringLicht ontsnapt aan de onderkant en zijkanten van de diamant.

Hoewel het GIA-niveau belangrijk is, is het niet het enige aspect waarmee rekening moet worden gehouden wanneer het op Cut aankomt. Houd dit in gedachten bij het zoeken naar diamanten, want ongeveer 55% van alle GIA ronde diamanten op het internet zijn uitstekende slijpvormen. Dit betekent dat er een breed scala aan “uitmuntendheid” binnen hun rang (variërend van echt verbluffend tot middelmatig).

Om de slijpkwaliteit van een diamant te beoordelen, moet u ervoor zorgen dat deze niet te ondiep of te diep wordt geslepen.

Wanneer een Round Brilliant te ondiep wordt gesneden, valt het binnenkomende licht het paviljoen onder een lage hoek op. Het licht gaat dan door de diamant en gaat door de zijkanten naar buiten, zonder door de tafel naar de ogen te reflecteren. De grote hoeveelheid ontsnappend licht zorgt ervoor dat de diamant zowel schittering als vuur mist.

Als een diamant te diep wordt geslepen, zal het licht het paviljoen onder een scherpere hoek raken, waardoor het licht naar een ander paviljoen weerkaatst en door de bodem van de diamant-in plaats van door de tafel weggaat. Om deze reden, wanneer een diamant te diep wordt geslepen, zal deze dof zijn in plaats van stralend.

Wanneer een diamant wordt geslepen voor maximale schittering en vuur, valt het licht op elk paviljoen en reflecteert het terug naar het oog door de kroon en de tafel. Een goed geproportioneerde Round Cut Diamond met optimale facethoeken reflecteert wit en gekleurd licht bijna foutloos.

Omdat de slijpkwaliteit de schoonheid van uw diamant het meest beïnvloedt, raden wij u sterk aan om op dit gebied gedetailleerde aandacht te besteden. Als u binnen een budget werkt, overweeg dan om uw Carat gewicht te verminderen om er zeker van te zijn dat u een hoge kwaliteit snijdt.

In plaats van een beslissing te nemen op basis van een beoordelingsrapport, moet u de diamant van nabij bekijken en een deskundige vragen om advies.

WAT IS EEN BRILJANT GESLEPEN DIAMANT?

Een briljant geslepen diamant verwijst naar een specifieke vorm van slijpvorm die gebruik maakt van talrijke facetten om wit licht bijzonder goed te reflecteren. De Round Brilliant Cut, bijvoorbeeld, heeft 58 facetten (inclusief de culet) en belichaamt een kegelvormige vorm, zoals deze Excellent Cut Round Diamond van James Allen.

Een afbeelding van de facetten van een Brilliant Cut, waaronder de kroon, het paviljoen en de tafelfacetten, is te zien in de afbeelding hieronder. Diepte, hoeken en proporties werken samen om het vermogen van een diamant om vuur en schittering uit te stralen te genereren. Omdat Brilliant Cuts een groot aantal zorgvuldig geconstrueerde facetten hebben, weerkaatst het licht ze op een opmerkelijke manier.

WAT IS EEN OUDE EUROPESE slijpvorm?

De Old European Cut is vergelijkbaar met de Round Brilliant, maar is ontworpen vóór de moderne diamanttechnologie. Old European Cuts hebben over het algemeen kleinere tafels, zwaardere kronen en diepere proporties dan de moderne Round Brilliant Cut.

De GIA beschouwt momenteel het volgende als een diamant met een oude Europese slijpvorm:

 • Grootte van de tafel: Gelijk aan of minder dan 53 procent
 • Kroonhoek: Gelijk aan of groter dan 40 graden
 • Onderste halve facetlengte: Gelijk aan of groter dan 60 procent
 • Grootte van de culet: Groter dan moderne Brilliant Cut culetten

RONDGESLEPEN DIAMANT – HELDERHEID

Diamond Clarity verwijst naar de visuele verschijning van insluitsels en vlekken in een steen.

De GIA beoordeelt Clarity op de volgende schaal (van de schoonste tot en met de meeste):

 • IF: Intern vlekkeloos
 • VVS1: Zeer kleine insluitsels 1
 • VVS2: Zeer kleine insluitsels 2
 • VS1: Zeer kleine insluitsels 1
 • VS2: Zeer kleine insluitsels 2
 • SI1: Kleine Inclusies 1
 • SI2: kleine insluitsels 2
 • I1: Opnames 1
 • I2: Opnames 2

Voor de Round Cut Diamond, of een andere diamantvorm, is het het belangrijkst om te bepalen of de diamant oogschoon is, in plaats van alleen de Clarity grade op een rapport te lezen. Met andere woorden, zie je insluitsels, vlekken of donkere vlekken als je naar de diamant kijkt zonder vergroting? In veel gevallen lijken een VVS2 diamant en een VS1 diamant identiek aan het blote oog: vrij van insluitsels. Hoewel ze er voor u hetzelfde uitzien, zullen de kosten van de VVS2 veel hoger zijn. Bijvoorbeeld, deze prachtige SI2 diamant bespaart u bijna 25% over een middelmatige VS2 zoals deze.

Naast het zoeken naar insluitsels, kijk voor hun locaties. Als er vlekken op de omtrek rusten, zullen ze moeilijker te zien zijn door de tafel van de diamant. Ze kunnen uiteindelijk ook bedekt worden met juwelenpinnen als de diamant eenmaal is gezet. Bekijk onze gids over VVS diamanten voor meer informatie over het vinden van insluitsels.

Als algemene richtlijn stellen we voor om te zoeken naar een diamant die oogschoon is, en niet te kiezen voor een hogere Clarity grade dan deze. Er is geen reden om hoger te gaan dan dit, en meer te betalen voor iets dat onopgemerkt blijft. Als voorbeeld kunt u een prachtige S1 vinden met insluitsels bij de rand, waardoor ze nauwelijks opvallen of bedekt zijn met sieraden die eenmaal in een ring zijn gezet.

ROND GESLEPEN DIAMANT – KLEUR

Omdat Round Brilliant Cuts meer licht reflecteren dan welke andere diamantvorm dan ook, is kleur moeilijker te onderscheiden. De vele facetten van de diamant en het hoge niveau van schittering dragen bij aan het verbergen van kleur, waardoor kleur een component is die moet worden herzien, maar niet te sterk benadrukt.

Op een schaal van D tot Z zal een GIA labo-rapport het niveau van de tint of kleur binnen een diamant aangeven. D staat voor een heldere, kleurloze diamant, terwijl Z staat voor een gemakkelijk herkenbare bruine of gele tint. Met het blote oog zijn de verschillen tussen twee aangrenzende rangen (zoals G en H) echter zelden waarneembaar.

Voor een nadere beschouwing van het kleine verschil tussen diamantkleurgradaties laten we de onderstaande grafiek bekijken. In de afbeelding worden twee sets van identieke diamanten getoond. Aan de rechterkant zijn de negen diamanten met de beeldzijde naar beneden gerangschikt op basis van hun Color grade. Links zijn de diamanten willekeurig gerangschikt.

Kunt u bij het bekijken van de foto’s aan de linkerkant de juiste sorteervolgorde bepalen?

(Antwoorden (links): Eerste rij = G, L, E. Tweede rij = F, J, D. Derde rij = H, K, I.)

Zoals u waarschijnlijk hebt gemerkt, heeft het oog een moeilijke tijd om een element van een diamant te ontcijferen, zoals Color, in dit geval.

Als ander voorbeeld, de kleur van deze H-grade diamant met SI2 Clarity in een 14K witgouden zetting ziet er identiek uit aan de kleur van deze I-grade diamant met SI2 Clarity in een vergelijkbare zetting, terwijl de diamantkosten bijna 8% meer zijn. Zelfs een expert zou het moeilijk hebben om het kleurverschil onder een vergroting van 10x op te merken.

Naast de beoordeling van de diamant voor kleur, overweeg de instelling die zal worden gebruikt. Een diamant moet er kleurloos uitzien ten opzichte van zijn zetting. Bijvoorbeeld, deze I Colored Round Cut ziet er kleurloos uit in een 14K witgouden zetting en deze K Colored diamant ziet er wit uit in verhouding tot zijn 14K geelgouden zetting.

In het algemeen adviseren wij de J Color voor witgouden solitaire ringen en K of L Color voor geelgouden solitaire ringen. We raden u sterk aan om de diamant goed te bekijken en een expert om hulp te vragen. Het kan u honderden of zelfs duizenden dollars besparen in een gebied dat waarschijnlijk onopgemerkt blijft voor het blote oog.

Voor meer informatie over diamantkleur, zie onze Diamantkleurengids.

CONCLUSIE

Als u op zoek bent naar een tijdloze diamant met een indrukwekkende schittering, kan een Round Cut Diamond de perfecte keuze zijn. Overweeg eerst de kwaliteit van de slijpvorm van de diamant, dan de kleur en helderheid, om de meest verbluffende rondgeslepen diamant te garanderen.

Om te bevestigen dat u een slimme aankoopbeslissing neemt, neemt u contact op met een van onze experts die u kan helpen bij het beoordelen en identificeren van diamanten van hoge kwaliteit.