Waarom GIA-certificering de beste is in het evalueren van diamanten

Aanbeveling:

Wij raden elke koper aan om alleen een diamant met een GIA- of AGS-certificaat te kopen. De GIA is de meest gerespecteerde en meest consistente van alle beoordelingsentiteiten. Naast een GIA- of AGS-certificaat, moet u een diamant kopen bij een gerenommeerde leverancier.

HISTORIE VAN GIA

Robert M. Shipley, een succesvolle juwelier in de jaren 1920, merkte een gebrek aan expertise in de juweliersbranche op. Met de wens om de industrie vertrouwen te geven, voltooide hij de Gemologische cursus van de Great Britain National Association of Goldsmiths. Daarna lanceerde hij zijn eigen cursus edelsteenkunde om juweliers te certificeren. Hij begon ook een juweliersgilde.

In 1931 werd het eerste gemmologisch laboratorium van de GIA opgericht, dat normen opstelde voor de evaluatie van edelstenen. Als non-profit organisatie biedt de GIA gemologie en sieraden onderzoek en onderwijs, samen met het sorteren van edelstenen wereldwijd. De GIA is gevestigd in Carlsbad, Californië met kantoren in 13 landen.

De GIA is de gerespecteerde entiteit als het gaat om diamant en sieraden sortering en certificaten. Zij zijn het meest consistente labo in de business.

GIA DIAMANT SORTEERRAPPORT

Als onafhankelijke sorteerentiteit heeft de GIA geen belang in de verkoop van een diamant. Ze evalueren elke edelsteen op basis van verschillende kwaliteiten en componenten.

Sorteringsresultaten en schalen

De 4 C’s van een diamant (Cut, Color, Clarity en Carat) vertegenwoordigen de vier belangrijkste componenten van zijn schoonheid en structuur. Elke C is gesorteerd op een schaal. De sorteringen helpen bij het bepalen van de waarde van een diamant en geven de kwaliteit aan.

Gesneden

Diamant slijpen verwijst naar de kwaliteit van de proporties, hoeken, symmetrische facetten, vuur, schittering, scintillatie en afwerkingsdetails van een diamant.

De GIA-kwaliteiten Cut op de schaal van Ideal, Excellent, Very Good, Good, Good, Fair en Poor. De Ideale en Excellente kwaliteiten, afhankelijk van de diamantvorm, betekenen proporties en hoeken gesneden voor maximale schittering en vuur.

Een aanduiding van topkwaliteit, zoals Excellent, wijst niet noodzakelijkerwijs op een uitstekende diamantslijpvorm. Bijna 55% van alle diamanten die online worden verkocht zijn uitstekende slijpvormen. Sommige zijn middelmatig, terwijl andere prachtig zijn zoals deze 1,5 karaat ronde briljant van James Allen.

Omdat de slijpvorm zo belangrijk is voor de fundamentele schoonheid van een diamant, is het cruciaal om de slijpvorm zorgvuldig te herzien en om het
oog van een expert te vragen.

Kleur

Een diamant wordt gesorteerd op hoe wit of kleurloos hij is. De GIA klasseert diamanten van D tot Z, waarbij D de meest kleurloze diamant is en Z met opvallend geel of bruin.

In de meeste gevallen is het blote oog niet in staat om het verschil te zien tussen twee aangrenzende diamanten, hoewel het prijsverschil aanzienlijk kan zijn. Hoewel het belangrijk is om de GIA-kleurkwaliteit van een diamant te kennen, is het belangrijkste aspect het bepalen of de diamant er kleurloos uitziet met het blote oog in relatie tot de zetting.

Opmerking: Diamanten met een voorname kleur, zoals een fancy groene of roze diamant, zijn gewaardeerde stenen. De rangen voor deze diamanten zijn verschillend van die van de traditionele “witte” diamanten.

Duidelijkheid

Duidelijkheidsgraad bepaalt hoe schoon een diamant is van vlekken en insluitsels. De GIA beoordeelt de duidelijkheid op de volgende schaal:

 • FL (vlekkeloos)
 • IF (intern vlekkeloos)
 • VVS1 (zeer, zeer, zeer licht inbegrepen 1)
 • VVS2 (zeer, zeer, zeer licht inbegrepen 2)
 • VS1 (zeer licht inbegrepen 1)
 • VS2 (zeer licht inbegrepen 2)
 • SI1 (Iets inbegrepen 1)
 • SI2 (Iets inbegrepen 2)
 • I1 (Opnames 1)
 • I2 (Inclusief 2)

Als het aankomt op Clarity, raden wij aan om een diamant te vinden die oogschoon is, zodat insluitsels niet interfereren met lichtreflectie.

Karaat

Karaat verwijst niet naar de grootte van een diamant, maar naar het gewicht ervan. Een 1 karaatsdiamant is gelijk aan 200 milligram, oftewel 0,2 gram en weegt ongeveer hetzelfde als een kwart van een rozijn. Afhankelijk van de diamantvorm en de manier waarop de steen wordt geslepen, kunnen twee 1 karaats diamanten heel verschillend zijn in grootte.

Terwijl Carat gewicht moet worden overwogen, moet het algemene uiterlijk en de schoonheid van een diamant meer belang te dragen.

PROPORTIES

Naast de 4 C’s geeft een GIA-rapport informatie over de diepte, breedte en tafelgrootte van een diamant.

Diamantentabel Percentage

Diamant tafel % wordt berekend door de breedte van de tafel (bovenste oppervlak) te delen door de breedte (diameter) van de steen. Als het tafelfacet 4 mm breed is en de diamant 5 mm breed, is het tafelpercentage 80%.

De ideale tafel % hangt grotendeels af van de vorm van de diamant. Als u niet zeker bent van een uitstekende tafel % voor uw diamant, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Diamantbreedte

De breedte van een diamant is de lengte van het ene uiteinde van de gordel (de diameter op het breedste punt) tot het andere uiteinde van de gordel. De breedte is het belangrijkst als het gaat om het bepalen van de verhouding tussen lengte en breedte, wat aantoont hoe evenredig een diamant is.

Diepte Percentage

Diepte % heeft betrekking op de hoogte van de diamant van de culet tot de bovenkant van de tafel. Diepte % wordt berekend door de diepte te delen door de breedte en wordt gemeten in millimeters en percentages. Als een diamant bijvoorbeeld 4 mm diep en 4,5 mm breed is, is het dieptepercentage 88,8%.

Een lagere diepte % van twee gelijke karaat diamanten lijkt meestal groter door de grotere breedte. Een te laag dieptepercentage kan echter een donkerder uiterlijk creëren omdat de diamant het licht ook niet reflecteert.

AANVULLENDE SORTERINGSINFORMATIE

Een GIA-rapport zal verdere details bevatten, zoals helderheidskenmerken, polish, symmetrie en fluorescentie.

Hoewel deze aspecten een rol spelen in de kwaliteit van een diamant, zijn het niet de grotere componenten waarmee u rekening moet houden bij het nemen van uw aankoopbeslissing.

Als u de specifieke kenmerken van een diamant wilt bekijken, neem dan contact op met een van onze experts en we zullen u graag door een rapport loodsen.

HOE GIA-CERTIFICERING DE KOSTEN BEÏNVLOEDT

Ook al is de GIA de gouden standaard in de laboratoriumwereld, een diamant met een GIA-certificaat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het duurder is.

Omdat de GIA consistent is en diamanten strenger rangschikt dan andere labo’s, maar een diamant met een certificaat van een andere entiteit dan de GIA, zou kunnen verschijnen als een betere deal. Het GIA-certificaat is echter veel meer geldig en weerspiegelt de werkelijke waarde en schoonheid van een diamant. Over het geheel genomen is het het beste om de prijzen van twee diamanten van verschillende entiteiten niet met elkaar te vergelijken.

Voordelen van GIA-certificering

 • De meest gerespecteerde diamantkwalificatie-entiteit
 • De meest consistente sorteringsentiteit
 • Lange geschiedenis in de diamantindustrie
 • Strenge sortering (ervoor zorgen dat de diamant is wat het certificaat zegt dat het is)

Nadelen van GIA-certificering

 • Geen onberispelijke laboratoriumentiteit, hoewel het het dichtstbijzijnde komt

UNIEKE RAPPORTEN EN AANVULLENDE DIENSTEN

Naast het standaard sorteerrapport voor een diamant biedt de GIA het volgende aan:

 • eRapporten
 • FOCUS-rapporten
 • Gekleurde diamant certificaten
 • Gekleurde stenen certificaten
 • Synthetische diamant rapporten
 • Parel certificaten

Het maakt niet uit waar u zich bevindt, u kunt diamanten en gekleurde edelstenen direct naar een willekeurige GIA lablocatie wereldwijd sturen voor kwaliteitsservice en consistente sortering.

Wanneer we kijken naar een diamant met een GIA-graad, blijft het belangrijkste hoe de diamant er met het blote oog uitziet. Om te helpen met het lezen van een GIA-rapport of het kiezen van de mooiste diamant voor uw budget, neem contact op met onze experts.