Conflictvrije diamanten: Wat zijn zij en waar te krijgen hen

Aanbeveling: Het kiezen van een conflictvrije diamant gecertificeerd door het Kimberley Process zorgt ervoor dat de steen niet verbonden is met rebellengroepen. We raden u echter aan om nog een stap verder te gaan om ervoor te zorgen dat uw diamant op de meest ethische manier wordt gewonnen en verzonden.

Afhankelijk van waar en hoe een diamant wordt gewonnen, spelen verschillende milieu-, sociale en mensenrechtenkwesties een rol. Veel consumenten zijn zich nu bewust van deze problemen en gaan op zoek naar conflictvrije diamanten. Gelukkig zijn er verschillende diamantverkopers die ethische, conflictvrije diamanten en verlovingsringen aanbieden.

WAT IS EEN CONFLICTVRIJE DIAMANT?

Een conflictvrije diamant is een diamant die wordt gedolven en verscheept zonder connectie met rebellen of terreurgroepen. Procedures en overeenkomsten zoals het Kimberley-proces zijn van kracht om te garanderen dat diamanten worden gedolven en verscheept volgens bepaalde ethische normen.

Diamanten die zich niet aan deze praktijken houden, worden bloeddiamanten of conflictdiamanten genoemd. Bloeddiamanten zijn vaak afkomstig uit door oorlog verscheurde gebieden en worden illegaal verhandeld. Deze diamanten kregen de aandacht tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in de jaren negentig van de vorige eeuw, die werd verbeeld in de film Blood Diamond uit 2006, die laat zien hoe rebellengroepen brutale tactieken toepassen bij het smokkelen en verkopen van diamanten.

WAT IS HET KIMBERLEY-PROCES?

Na de oorlog in Sierra Leone en het aanhoudende conflict in Afrika is de diamantindustrie samen met de Verenigde Naties de Kimberleyprocescertificering gaan uitvoeren. Het Kimberley-proces heeft eisen en voorschriften ontwikkeld om ervoor te zorgen dat diamanten worden ontgonnen en verscheept op humane wijze – en dat criminele activiteiten niet verder worden ondersteund.

De deelnemende landen, waaronder de Verenigde Staten en meer dan 70 andere, volgen nu nauwlettend de inkomende diamanten vanaf de winning en het slijpen tot en met de uiteindelijke aankoop. Elke diamant ontvangt een Kimberleyprocescertificaat, waarmee wordt bevestigd dat de diamant conflictvrij is. Met de wijdverspreide goedkeuring van het Kimberley-proces is het aantal conflictdiamanten en daarmee samenhangende misdaden wereldwijd aanzienlijk gedaald.

CONFLICTVRIJ VS. ETHISCHE DIAMANTEN

Door te kiezen voor een conflictvrije verlovingsring, zoals deze prachtige 1 karaat kussengeslepen ring, ondersteunt u ethische diamantwinning. De meeste juweliers bieden conflictvrije diamanten aan, omdat veel landen, waaronder de Verenigde Staten, het illegaal maken om conflictdiamanten te verkopen en te verhandelen. Bepaalde juweliers gaan echter verder met hun inspanningen om ervoor te zorgen dat een diamant op ethische wijze wordt gedolven en verscheept.

Wat bedoelen we hiermee?

Hoewel het Kimberley-proces het aantal en de levensvatbaarheid van conflictdiamanten aanzienlijk heeft verminderd, moeten consumenten zich ervan bewust zijn dat dergelijke diamanten niet altijd voldoen aan de hoogste ethische normen. Ambachtelijke mijnwerkers in Afrika bijvoorbeeld, zijn over het algemeen zeer arm en maken gebruik van eenvoudige apparatuur. Omdat deze kleinschalige mijnwerkers vaak buiten de wettelijke normen opereren, kunnen de werkomgevingen onveilig zijn en de processen leiden tot een aanzienlijke achteruitgang van het milieu. In sommige gevallen kan zelfs kinderarbeid worden gebruikt.

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn waar je diamanten en verlovingsringen koopt. Door te kiezen voor een gerenommeerde leverancier die bekend staat om ethisch ingekochte diamanten, kunt u gerust zijn in de wetenschap dat uw diamant conflictvrij en ethisch ingekochte diamanten is.

CONFLICTVRIJE VERLOVINGSRINGEN

Van online collecties van nieuwe diamanten tot vintage gerecyclede stenen, er zijn verschillende uitstekende mogelijkheden om conflictvrije, ethisch verantwoorde verlovingsringen te vinden. Blader door deze opties om de juiste pasvorm voor u te vinden.

Gerecycleerde diamanten

Naast nieuw gedolven diamanten, kunt u ook gerecycleerde diamanten in overweging nemen voor uw verlovingsring.

Gerecycleerde diamanten zijn eerder eigendom van de diamant en worden terug in de diamant supply chain gebracht. Omdat ze worden hergebruikt en niet nieuw ontgonnen, is de milieu- en sociale impact bijna nihil. Gerecycleerde diamanten zijn dus milieuvriendelijk en ethisch verantwoord.

Sommige gerecycleerde diamanten zijn antieke slijpvormen met een vintage of Europese uitstraling. Andere gerecyclede diamanten zijn prachtige moderne geslepen diamanten die opnieuw geslepen en geslepen zijn.

Het belangrijkste is dat wij u aanraden om uw gerecycleerde diamant te kopen bij een zeer gerenommeerde en betrouwbare leverancier. Abe Mor heeft veel van onze lezers voorzien van prachtige gerecyclede diamanten tegen uitstekende prijzen. U kunt direct contact met hen opnemen om binnen uw budget op zoek te gaan naar een prachtige gerecycleerde diamanten verlovingsring.

Lab-gecreëerde diamanten

Bij het zoeken naar niet-conflictdiamanten, zouden sommige mensen een in het laboratorium gemaakte diamant kunnen overwegen. Lab-created diamanten, ook bekend als kunstmatige diamanten, lijken qua chemische en visuele eigenschappen op diamanten, maar zijn niet echt of natuurlijk. Wij raden om vele redenen geen lab-gecreëerde diamanten aan, inclusief hun kelderende doorverkoopwaarde. Lees hier ons volledige artikel over lab-gecreëerde diamanten.

Edelsteen Alternatieven

Terwijl velen een diamanten verlovingsring wensen, worden sommige mensen aangetrokken door de meer kleurrijke, unieke aard van edelstenen, zoals saffieren en smaragden. In het algemeen, gekleurde edelstenen passeren minder handen dan diamanten, maar ze kunnen nog steeds worden geproduceerd in onveilige werkomstandigheden.