VS1 helderheid: Alles wat u moet weten

Bottom Line Aanbeveling:

Over het algemeen raden wij aan om een diamant te zoeken met een Clarity grade van VS1 tot SI2. Met een mooie VS1 of VS2 diamant ziet uw steen er identiek uit als een Flawless Clarity diamant, ervan uitgaande dat al het andere gelijk is (maar veel minder kost).

Naarmate u uw karaatgewicht en onvermijdelijk de grootte van uw diamant verhoogt, kunnen er meer vlekken en insluitsels met het blote oog zichtbaar zijn. Voor diamanten groter dan 2.01 karaat, raden wij aan om te zoeken naar diamanten binnen de VS1 Clarity grade. Het allerbelangrijkste is dat alle potentiële diamanten goed doorgelicht worden om er zeker van te zijn dat ze oogschoon zijn.

Voor hulp bij het beoordelen van diamanten op helderheid en andere belangrijke kenmerken, neem contact op met onze experts.

WAT IS VS1 Helderheid?

Om te begrijpen wat VS1 is, is het belangrijk om te weten wat Clarity is (een van de 4 C’s van diamanten). De Clarity van een diamant verwijst naar de visuele verschijning van vlekken en insluitsels. VS1-diamanten zijn per definitie diamanten die zeer licht inbegrepen zijn. Deze insluitsels zijn echter zelden met het blote oog waarneembaar.

In feite zijn diamantonvolmaaktheden bijna onvermijdelijk. Diamanten worden gevormd in de mantel van de aarde op een diepte van 80-120 mijl. Ze worden geconfronteerd met extreme hitte tot 2.200 graden Fahrenheit. Terwijl hun groei tussen één tot drie miljard jaar in beslag neemt, komen alleen de zeldzaamste diamanten in perfecte staat naar voren. Meestal zijn diamanten onvolmaakt en bevatten ze verschillende hoeveelheden interne insluitsels en oppervlaktevlekken.

De GIA beoordeelt Diamond Clarity op de volgende schaal:

 • IF – intern vlekkeloos
 • VVS1 – Zeer kleine insluitsels 1
 • VVS2 – Zeer kleine insluitsels 2
 • VS1 – Zeer kleine insluitsels 1
 • VS2 – Zeer kleine insluitsels 2
 • SI1 – kleine insluitingen 1
 • SI2 – kleine insluitsels 2
 • I1 – Opnames 1
 • I2 – Opnames 2

VS1 Diamantinsluitsels zijn nauwelijks zichtbaar onder een vergroting van 10x (een standaard juweliersloep). Bij het zoeken naar VS1 insluitsels met behulp van een loep kan het enkele seconden duren voordat de smetplek is gevonden. Dit betekent ook dat insluitsels op VS1-niveau nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn, vooral bij diamanten die minder dan 2,0 karaat zijn.

Klik hier om meer details te zien

MOET IK EEN VS1 DIAMANT KOPEN?

Onze jarenlange ervaring in de diamantindustrie heeft ons laten zien dat VS1 en VS2 diamanten zowel een uitstekende waarde als schoonheid bieden. Wij raden onze lezers vaak aan op zoek te gaan naar VS1- of VS2-diamanten zolang ze maar oogschoon zijn. SI1 en SI2 diamanten kunnen ook oogschoon zijn, maar je moet ze (of foto’s van hoge kwaliteit) met grote zorg inspecteren.

De meest voorkomende fout die mensen maken bij het kopen van diamanten is dat ze een diamant kopen met een Clarity grade die gewoon te hoog is om te waarderen. Een oogschone VS1 diamant zal er identiek uitzien als een Flawless diamant, al het andere is gelijk, maar kost aanzienlijk minder.

Deze Round Cut 0.8 Carat Diamond is bijvoorbeeld gesorteerd op een VS1 helderheid met F Color en kost 3.280 dollar. Deze Round Cut 0.8 Carat Diamond is gesorteerd met een VVS2 helderheid en F kleur maar kost $3.840. De VVS2 Diamond kost 17% meer dan de VS1 Diamond. Beide diamanten zijn oogschoon, wat betekent dat je geen vlekken of insluitsels kunt zien. Als je de VS1 helderheid koopt, krijg je hetzelfde resultaat voor wat betreft schoonheid, maar opnieuw, kost dat 17% minder.

Denk ook aan deze VS1 diamanten:

 • Een verbluffende 1.03 karaat diamant
 • Een briljante 2.01 karaats diamant
 • Een mooie, oogschone 3.38 karaats diamant

Elk van deze diamanten lijkt oogschoon bij normale vergroting. Elk van deze stenen zou zorgen voor een opmerkelijke diamanten ring.

Diamanten van 2,0 karaatsgewicht of meer

Naarmate het gewicht van de karaat toeneemt, en onvermijdelijk ook de grootte van de diamant, is er een mogelijkheid dat insluitsels met het blote oog beter zichtbaar worden.

Sommige grotere diamanten, zelfs die met een hoge zuiverheidsgraad zoals VS1 en VS2, kunnen niet altijd oogschoon zijn. Bijvoorbeeld, deze 3.02 Diamant met een VS1 Clarity, heeft een donkere insluiting in het midden van de tafel van de diamant. En deze VS2 diamant van 4,05 karaat heeft merkbare oppervlaktevlekken.

In deze grotere karaatgewichten kunt u misschien ook VVS2 diamanten in uw zoekopdracht opnemen. Deze prachtige VVS2, bijvoorbeeld, is een 3.01 karaats diamant zonder opvallende insluitsels of vlekken.

Met 1 karaat diamanten kunt u zich veilig voelen met een VS1 of VS2 grade. Naarmate je meer karaat gebruikt, moet je er zeker van zijn dat de diamant vrij is van onvolkomenheden als je er met je blote oog naar kijkt. Zonder gebruik te maken van vergrotingshulpmiddelen zou je geen fouten of insluitsels moeten kunnen zien.

Klik hier voor meer details

Diamanten met stappenschijven

Asscher Cuts en Emerald Cuts zijn diamantvormen die stapsgewijze sneden bevatten. Diamanten met trapsgewijze slijpvormen zijn rechthoekig of vierkant en hebben veel parallelle facetten. Het is belangrijk om te weten dat stapsgewijze diamantvormen de duidelijkste insluitsels laten zien.

Voor Asschers, Emeralds en Baguette vormen is het het beste om elke diamant te bekijken met behulp van hoogwaardige 360° foto’s (zoals bij James Allen). Het kan zijn dat u tot een VVS2 moet stoten om een oogschone diamant met stapslijpsel te krijgen.

Voorbeelden van ongewenste VS1 Diamanten

Opname plot uit het GIA-rapport toont een concentratie van wolken in dezelfde omgeving.

Zoals je kunt zien in de bovenstaande afbeeldingen, is een oogschone diamant niet altijd gegarandeerd met de VS1 Clarity grade. Het hebben van een oogschone diamant is grotendeels afhankelijk van een paar factoren: de kleur van de insluitsels, de kwaliteit van de slijpvorm (betere lichtprestaties helpen om onvolkomenheden te verbergen), evenals de aard van de gebreken.

Hier is nog een twijfelachtig voorbeeld van een 1.01 karaats Princess Cut met Very Slightly Included clarity. Deze inclusie kan met het blote oog zichtbaar zijn, afhankelijk van het type lichtomstandigheden en de oriëntatie van uw oog op de diamant.

vs2 princess cut diamond

Princess Cut met donkere insluitsels onder tafelblad.

Over het geheel genomen is het belangrijk om elke diamant goed door te nemen (ongeacht de Clarity grade) om er zeker van te zijn dat er geen merkbare vlekken en insluitsels zijn. Als u hulp wenst bij het beoordelen van diamanten, neem dan contact op met onze Clarity experts.

VERSCHIL TUSSEN VS1 EN VS2

Het is vaak moeilijk om het verschil tussen VS1- en VS2-diamanten te onderscheiden, vooral in gewichten van 1,0 – 2,0 karaat.

Kijk bijvoorbeeld naar deze VS1 Diamond en kijk dan naar deze VS2 Diamond. Kun je het verschil zien in hun helderheid? Waarschijnlijk niet, want zelfs een expert zou het moeilijk hebben om zijn cijfers uit elkaar te houden zonder vergroting. Om het verschil echt op te merken, heb je een 10x vergrotingstool en waarschijnlijk een diamantopleiding nodig.

VS1 is per definitie een Clarity rating waarbij kleine insluitsels door een getrainde professional met een vergroting van 10x gemakkelijk worden gedetecteerd. Zonder gebruik te maken van vergrotingshulpmiddelen, zou je met je blote oog geen gebreken of insluitsels moeten kunnen zien.

VS2 helderheid insluitsels daarentegen zijn bijna altijd gemakkelijk waarneembaar bij een vergroting van 10x (een standaard juweliersloep). Af en toe zal de inclusie op een moeilijk te lokaliseren locatie plaatsvinden. In de meeste gevallen is de inclusie echter groot genoeg om onder vergroting snel te kunnen worden opgemerkt.

Terwijl VS2 diamanten meestal oogschoon zijn, bestaan er enkele uitschieters, vooral als het gaat om grotere diamanten. Deze uitlopers maakten het meestal nauwelijks voorbij de SI1 graad en hebben insluitsels zichtbaar voor het blote oog. Daarom benadrukken we het belang van het bekijken van uitvergrote foto’s en video’s voor elke aankoop.

Vanwege de kleine verschillen tussen VS1 en VS2 raden wij aan om te zoeken naar oogschone VS2 diamanten met een karaatgewicht van minder dan 2,01. Naarmate het karaatgewicht en de grootte van de steen toeneemt, kunt u overwegen om VS1-diamanten of zelfs VVS2-diamanten te gebruiken.

WAAR EEN VS1 OF VS2 DIAMANT TE KOPEN

Als het aankomt op Clarity, wilt u de diamant goed bekijken voordat u een beslissing neemt. U moet zien of de diamant insluitsels en vlekken heeft op het niveau van het blote oog.

Als u zich onzeker voelt over Diamond Clarity, neem dan gerust contact met ons op.