Hoeveel moet haar perfecte verlovingsring kosten?

Een verloving is tegenwoordig niet meer compleet zonder een verlovingsring. De verlovingsring is het meest romantische bewijs van de liefde die u voor uw partner heeft. Met de ring geeft u aan dat u met hem of haar uw hele leven wilt delen. Vermoedelijk zal uw partner de ring met trots een heel leven lang dragen. Daardoor heeft de verlovingsring een belangrijke emotionele waarde. Iedere keer als uw partner naar de ring kijkt, zal hij worden herinnerd aan deze dag. Ook zal uw partner de verlovingsring aan vrienden en familie willen tonen. Daarnaast is het een traditie om de verlovingsring door te geven aan de volgende generatie. Waar komt echter de traditie van de verlovingsring vandaan? En voor velen is het een zeer belangrijke vraag, hoeveel een verlovingsring ongeveer moet kosten? In dit artikel zullen we het fenomeen van de verlovingsring bespreken.

De verlovingsring door de jaren heen: wanneer is de traditie ontstaan?

Het tonen van de liefde met een ring bestaat al eeuwenlang. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat al in het oude Egypte verlovingsringen werden gedragen. Zij droegen de verlovingsring al aan de ringvinger van de linkerhand. Deze traditie ontstond omdat de Egyptenaren geloofden dat door de ringvinger een ader loopt die rechtstreeks met het hart verbonden is. Toch werd het geven van een verlovingsring met diamant toch gezien als een sieraad dat slechts voor de elite beschikbaar was. Koninklijke leden en de adel gaven elkaar een dergelijke ring. Zo gaf aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in 1477 als eerste zijn verloofde Maria van Bourgondië een diamanten verlovingsring. Vanaf dit moment worden diamanten als een symbool voor het verklaren van de liefde gezien. In 1947 gaf Prins Philips prinses Elizabeth een schitterende verlovingsring met een diamant van 3 caraat. Rondom deze diamant zijn vijf kleine diamanten geplaatst. De verlovingsring is elegant en simpel voor een koninklijk huwelijk, maar wordt door Queen Elizabeth nog steeds het meest gedragen. De Queen geeft er zelfs een statement mee af naar haar personeel. Als de dag niet geheel volgens haar wensen verloopt, draagt ze de verlovingsring met de steen naar binnen.

Koninklijke huwelijken en beroemdheden

Een ander sprookjeshuwelijk dat werd bekroond met een diamanten verlovingsring, was van Grace Kelly en Prins Rainier van Monaco in 1956. De Amerikaanse actrice Grace Kelly leefde de droom van ieder meisje door met de prins in het huwelijksbootje te stappen. Prins Rainier vroeg haar ten huwelijk met een 12-caraat emerald diamanten verlovingsring. Tijdens de jaren ’40 was de emerald vorm enorm gewild. Grace Kelly verscheen zelfs met haar verlovingsring op het witte doek. Gedurende de laatste film van Grace Kelly, High Society, is de verlovingsring in beeld te zien. Co-acteur Bing Crosby grapte hierbij in de film “Some stone, did you mine it yourself?”. De duurste verlovingsring ooit die aan een beroemdheid werd gegeven, is in het bezit van Elizabeth Taylor. Toen de actrice samen met Richard Burton op de set aan het werk was voor de film Cleopatra, sloeg de vonk over. Richard Burton vroeg haar vervolgens ten huwelijk met een grandioze peervormige diamanten ring van 69 caraat. In die tijd had de verlovingsring een waarde van $1,100,000. Hiermee zorgde de acteur voor een trend in Hollywood. Hoe groter de bling, des te beter het was.

Gekleurde diamanten in de verlovingsring

Net als in de mode wereld, zijn er ook trends op het gebied van diamanten verlovingsringen te zien. Onder de beroemdheden en sterren is het tegenwoordig bijvoorbeeld populair om verlovingsringen met een niet-traditioneel design te geven. Bovendien beschikken de verlovingsringen over een gekleurde diamant. Een gekleurde diamant is veel zeldzamer dan een transparante diamant. Bovendien kan de ring zo ook een stuk persoonlijker worden gemaakt. Een verlovingsring in de lievelingskleur van je geliefde is immers toch het toppunt van romantiek? De gekleurde diamant wordt dan vaak met een aantal transparante diamanten geplaatst, zodat de kleur beter tot zijn recht komt. Het prijskaartje van een gekleurde diamant is hoger dan een transparante diamant door de zeldzaamheid, maar dat hebben velen ervoor over.

Hoe duur moet de verlovingsring zijn?

Veel mensen (vooral mannen) vragen zich af hoe duur de verlovingsring nu moet kosten. Vaak wordt het cliché van twee maanden salaris aangehaald. Dit cliché is ontstaan door De Beers. Dit diamantenbedrijf zag een enorme kans in deze nieuwe markt. In de jaren ’30 begonnen zij met het advies om een verlovingsring met diamant aan de toekomstige echtgenoot of echtgenote te geven. Deze verlovingsring zou dan één maandloon kosten. Deze campagne bleek zeer succesvol. Rond de jaren ’40 besloten wereldwijd zeer veel mannen om bij de diamantair langs te gaan voor een mooie verlovingsring. Dit was voor De Beers reden om de prijs fors te verhogen. Zo verschenen er nieuwe campagnes als “twee maanden salaris toont de toekomstige mevrouw Smith hoe haar toekomst er zal uitzien”. Hoe op deze advertenties werd gereageerd, verschilt per land. Ook tegenwoordig is nog een behoorlijk verschil in de kosten voor de verlovingsring te zien. Uit recent onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië de gemiddelde Brit zo’n €2500,- spendeert aan een verlovingsring. Dit verschilt behoorlijk van de Amerikanen. Zo heeft consultancybureay Bain & Company vastgesteld dat de gemiddelde Amerikaan het dubbele uitgeeft; zo’n twee maandlonen.

Welke bedrag moet ik dan spenderen?

Hoeveel u precies wilt uitgeven aan uw diamanten verlovingsring, is volledig aan u. Net zoals u bepaalt welke huwelijkstradities bij u passen, kiest u ook voor de prijs van de verlovingsring uiteindelijk zelf. De waarde van de perfecte verlovingsring is meer dan een investering. De ring staat symbool voor een oneindige liefde die perfect bij haar past. Hier hangt geen specifiek prijskaartje aan vast. Het gaat er dus niet om of er een verplicht bedrag in euro’s aan de ring wordt uitgegeven. Er zijn wel een aantal punten die kunnen helpen om het juiste gevoel voor het perfecte budget vast te stellen. Het maandelijks netto-inkomen kan bijvoorbeeld als referentiepunt dienen. Ook kunt u gebruik maken van een half maandsalaris. Hierbij speelt een rol hoe u zelf tegenover de verlovingsring staat, en wat uw eigen budget is. Voor velen staat de verlovingsring symbool als het meest romantische en mooiste bewijs dat u aan uw partner laat zien. U kunt de ring zo duur maken als u zelf wilt. De waarde wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van de diamant. Tussen u en uw partner is de daadwerkelijke waarde van de ring echter onbetaalbaar, omdat de ring symbool staat voor uw gezamenlijke toekomst.

Wat voor elementen bepalen de prijs van een verlovingsring?

Als u kiest voor een verlovingsring met een diamant, zijn er vier elementen waar u op moet letten. U moet hierbij namelijk letten op de kleur, de vorm van de steen, het gewicht en de helderheid. De vorm van de steen zegt veel over de kwaliteit. Zo is het belangrijk om te weten hoe deze is behandeld. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of de vorm van de steen uw aanstaande verloofde zal aanspreken. Ook de kleur en de helderheid spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe helderder de steen, des te hoger de kwaliteit. Daarbij geldt ook, dat de prijs hoger zal zijn. Ten slotte bepaalt het gewicht van de steen voor het grootste gedeelte de prijs van de verlovingsring. Hoe zwaarder deze steen is, des te meer de verlovingsring zal kosten. Weet u niet helemaal zeker welke verlovingsring bij uw aanstaande echtgenoot of echtgenote zal passen? En wilt u weten hoe de ring op maat kan worden gemaakt? Schroom niet om uw vragen te stellen aan onze diamantexpert van juwelier Di Amore. Vraag nu om persoonlijk advies van onze experts of ontvang direct een offerte voor de op maat gemaakt verlovingsring.