Geschiedenis van de verlovingsring

Het is haast vanzelfsprekend dat een verloofd stel speciale ringen draagt, maar wanneer is deze traditie eigenlijk ontstaan? En waarom treft men zo vaak diamanten aan in deze ringen? Laten we eens in de briljante geschiedenis van de verlovingsring duiken.

Sleutelringen

De eerste ringen als indicatie van een persoon die “bezet” is dateren uit de Romeinse tijd. Alleen was er toen niet zozeer sprake van “bezet” als wel “bezit”, het gaf aan dat een vrouw eigendom was van haar man. En deze ringen werden nog niet om de vinger gedragen, maar waren sleutelringen waar kleine sleutels aan hingen.

Oostenrijkse verloving

De aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk liet in 1477 de eerste diamanten verlovingsring zoals we die tegenwoordig kennen ontwerpen voor Maria van Bourgondië. Hierna zouden andere Europese adellijke lieden en leden van koninklijke huizen deze traditie overnemen. In het Victoriaanse tijdperk werden deze ringen steeds verfijnder waarbij naast diamanten ook andere edelstenen verwerkt werken. Deze ringen waren gemodelleerd naar een bloemmotief en werden “”posey ringen” genoemd.

Een diamant is voor altijd

Nog voordat James Bond ermee aan de haal ging kwam diamant gigant De Beers met de slogan “A Diamond is Forever”. Door deze reclamecampagne werd de kwaliteit van een diamant hét symbool voor het huwelijk in de Verenigde Staten. De zuiverheid en fonkeling van diamanten worden gezien als de liefde van een man voor een vrouw. De Beers liet beroemde sterren diamanten dragen waarmee de verkoop van deze edelstenen verdubbeld werd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Marilyn Monroe die het nummer “Diamonds are a Girl’s’ Best Friend” zong.

Standaard ontwerp

De meest populaire vorm van diamanten in een verlovingsring is het iconische model met 58 facetten waarbij de boven- en onderkant gescheiden worden. Tegenwoordig wordt er steeds vaker afgeweken van deze vorm, en kiezen aanstaande echtparen voor een model dat ze gewoon mooi vinden.