De verlovingsring is een voorbode van het voorgenomen huwelijk.

Jarenlang had men er minder interesse in om zich te verloven, maar tegenwoordig doet men er weer volop aan mee. Een verloving is een trouwbelofte die wordt bezegeld met een ring. Met de ringen beloof je dus ook om met elkaar te trouwen. De verlovingsring is een symbool van liefde, trouw en romantiek.

Symboliek van verlovingsringen

Als je een verlovingsring draagt, betekent dit dat je jouw geliefde ten huwelijk hebt gevraagd, of dat hij (of zij) jou heeft gevraagd. Door het dragen van verlovingsringen toon je aan de mensen om je heen dat je bezet bent. Dat je met iemand gaat trouwen. Een verlovingsring hoeft niet duur te zijn. Veel verlovingsringen zijn van zilver, omdat men goud nogal eens voor de trouwring reserveert.

Wat voor verlovingsring koop je?

Afhankelijk van je budget is vrijwel elke mooie ring geschikt als verlovingsring. Kies voor een ring die je mooi vindt en die lekker zit. De traditionele gladde zilveren verlovingsring is altijd mooi en niet te duur. Een gouden verlovingsring is natuurlijk heel erg mooi en deze kun je altijd blijven dragen. Wil je een ring met een steen, kies dan voor diamant of briljant. De edelmetalen die in combinatie met diamanten worden gebruikt zijn (uiteraard) goud, witgoud (legering van goud en zilver of van goud en palladium), rosé goud (dit is een legering van goud en koper)of platina. Van deze edelmetalen is platina de meest kostbare, vervolgens de gouden verlovingsring van 24 karaat. Goud wordt altijd gemengd met andere metalen, anders zou het te zacht zijn om er duurzame sieraden van te maken. Daarom wordt het karaat gehanteerd.

Hoeveel karaat goud bevat jouw verlovingsring?

Hoe lager het karaat, hoe minder goud er in je sieraden zit. Een 14 karaat gouden verlovingsring is dus meestal een stuk goedkoper dan een 22 karaat gouden verlovingsring. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud er in een sieraad zit. Hoe zwaarder de ring, hoe meer invloed het karaat op de prijs heeft, aangezien het gaat om de verhouding van de hoeveelheid goud vergeleken met andere gebruikte materialen. Een ring van 24 karaat bevat 99,9% goud. Een ring van 8 karaat bevat toch nog steeds 33.3% goud. Je kunt dus geruste en ring met een lager karaat goud kiezen als je budget niet groot is voor hoger karaat, want ook dan koop je een prachtige verlovingsring.