De kleur van een diamant

Het belangrijkste kenmerk van diamanten is de glans die hij heeft. Hoewel veel diamanten op het eerste gezicht qua kleur er hetzelfde uitzien, kan er best veel kleurverschil in zitten en dit beïnvloed ook de glans die een diamant heeft. Naast de zuiverheid, de grootte en het karaat van de diamant, speel ook kleur een belangrijke rol in het bepalen van de waarde en de prijs van de diamant. Of beter gezegd, eigenlijk gaat het bij een diamant niet om de kleur, maar om de kleurloosheid van een diamant. De meest kleurloze diamant is ook de meest waardevolle diamant. Deze kleurloosheid gaat in kleurtinten van helder kleurloos naar een kleurtint die naar geel neigt. Echt gekleurde diamanten, zoals blauwe en rode diamanten worden geheel anders behandeld.

De kleurgraad

De kleur van de diamant, oftewel de kleurtint, wordt bepaald door de GIA kleurschaal. Deze GIA kleurschaal wordt gehanteerd door het IDC (International Diamond Council) en is dus een wereldwijde standaard. De GIA kleurschaal hanteert de letters van het alfabet, beginnend met de letter D en eindigend met de letter Z. Een diamant met de kleurgraad D is de meest kleurloze diamant. Deze diamant laat dan ook optimaal het licht door en kan daardoor veel feller schitteren. Deze diamant is dan ook zeldzaam en zeer waardevol.

GIA Kleurschaal

Colorless (D, E, F)
Een diamant met kleurgraad D is absoluut kleurloos en het meest waardevol. E is ook nog steeds kleurloos en vrijwel niet te onderscheiden met D. Een diamant met kleurgraad F kan getint zijn, maar dit is niet met het blote oog waar te nemen.
Near Colorless (G, H, I, J)
Een G diamant is een zeer populair diamant, omdat hij een perfecte witte kleur heeft, maar minder kostbaar is dan D, E en F. Ook een H diamant is nog wit met een niet zichtbare tint. I. Is al geen zuiver wit meer maar getint wit en vanaf J beginnen de diamanten met geeltinten.
Faint Yellow (K, L, M)
Diamanten met een kleurgraad van K tot en met M zijn de eerste diamanten met een uiterst geelachtige kleur.
Very Light Yellow (N t/m R)
Deze diamanten zijn zeer licht geelachtig van kleur, maar nog steeds zeer moeilijk waarneembaar.
Light Yellow (S t/m Z)
Diamanten met deze kleurgraden zijn licht gelig en dit is ook waarneembaar met het blote oog.

Echte gekleurde diamanten

De GIA kleurschaal geldt eigenlijk niet voor gekleurde diamanten maar om de mate van kleurloosheid te bepalen. Maar er zijn ook echte gekleurde diamanten in allerlei kleuren, zoals rood, blauw, groen, roze en zelfs zwart. Deze gekleurde diamanten worden niet langs de GIA kleurschaal gelegd. De waarde van gekleurde diamanten kan verschillen. Soms zijn gekleurde diamanten minder waarde dan de kleurloze diamanten, maar dikwijls komt het voor dat er op veilingen grof betaald wordt voor goede en vooral grote gekleurde diamanten. Vooral de kleuren roze en blauw zijn niet veel geziene kleuren bij diamanten. Deze kleuren zullen dus het meest waardevol zijn.