Slijpvormen van diamanten

Diamanten worden al vele eeuwen als sieraad gedragen. Voordat een ruwe diamant in een sieraad kan worden verwerkt, moet deze echter eerst geslepen worden. Er zijn verschillende vormen waarin een diamant geslepen kan worden, elke met een eigen karakter. Bij het slijpen moet de diamantslijper rekening houden met de verhoudingen en symmetrie van de vorm. Dit heeft effect op de breking en weerkaatsing van het licht en bepaalt daarmee de schittering van de diamant.

Rond


De briljant, of ronde diamant, is waarschijnlijk de meest bekende en populaire slijpvorm. Deze vorm bestaat uit 57 facetten en is in veel sieraden terug te zien. Deze vorm heeft de hoogste reflectie en dus een prachtige schittering.

Prinses


De prinses slijpvorm bestaat uit 76 facetten en heeft een vierkante vorm met puntige hoeken. De vorm werd pas in de jaren 80 geïntroduceerd, maar is nu al een van de meest populaire vormen. De prinses wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen. Een mooie slijpvorm voor mensen met lange vingers.

Emerald


De emerald is een rechthoekige slijpvorm met afgeslepen hoekpunten en bestaat uit 48 tot 50 facetten. De brede facetvlakken van deze elegante vorm doen denken aan een trap. Onzuiverheden en kleuren zijn goed zichtbaar bij deze vorm, dus het is belangrijk om te kiezen voor een steen met hoge zuiverheid en kwaliteit.

Asscher


Deze slijpvorm werd in 1902 ontwikkeld door de Nederlandse gebroeders Asscher. De Asscher lijkt op de emerald, maar dan in vierkante uitvoering.

Marquise


De marquise is een lange, smalle vorm met spitse uiteinden en 58 facetten. De lange vorm laat vingers extra lang en elegant ogen. Naar verluid is deze vorm ontwikkeld op aanvraag van de Franse koning Louis XIV, die zei dat de vorm hem deed denken aan de glimlach van een bevriende markies.

Oval


De ovale slijpvorm bestaat uit 56 facetten en oogt extra fraai bij kleine handen en korte vingers. Het perfecte symmetrische ontwerp zorgt bovendien voor een prachtige schittering. De vorm werd in 1950 gecreëerd door Lazar Kaplan en lijkt visueel groter dan een ronde diamant met hetzelfde gewicht.

Radiant


De radiant slijpvorm bestaat uit 70 facetten en combineert de schittering van de ronde briljant met de elegantie van de emerald vorm. Een vorm die zowel op zichzelf staand, als in combinatie met kleine zijsteentjes mooi tot zijn recht komt.

Peer


De peer slijpvorm oogt met zijn 58 facetten als een elegante regendruppel of traan. Het is een combinatie van de ronde slijpvorm en de markies slijpvorm. Peervormige diamanten staan mooi in zowel ringen, als in oorbellen en hangers.

Hart


De hartvorm spreekt bijna voor zich. Deze hartvormige slijpvorm is erg populair voor verlovings- of trouwringen en het ultieme symbool van romantiek. Een unieke vorm, die een grote vaardigheid van de slijper vraagt.

Cushion


Zoals de naam al doet vermoeden is de cushion een kussenvormige diamant. Deze klassieke slijpvorm bestaat al sinds 1800 en kent grote facetten met afgeronde hoeken. Dit legt nadruk op de kleur van de diamant. De cushion bestaat zowel in rechthoekige als in vierkante vorm.