Wat is het verschil tussen zirkonia, kristal en diamant?

Al deze stenen fonkelen en schitteren toch zeker? Wat zijn nu de verschillen? Of is er geen verschil? Waar let je op als je sieraden koopt met een diamant? Moet je dan vooral gaan voor Zirkonia? In deze blog lees je veel interessante informatie over deze verschillende stenen. Voorop staat dat ze allemaal schitterend zijn en meestal flonkeren als een ster.

Wat is kristal

Kristal wordt nogal veel gebruikt in de sieradenwereld. Toch gaat het dan niet altijd echt om pure kristallen. Ten diepste is kristal niets meer en niets minder dan een edelsteen uit de natuur. Er zijn echter ook kunstmatige kristallen. Deze worden door mensen gefabriceerd. Zirkonia is een kunstmatige kristal en een diamant is een natuurlijke kristal. Lees hieronder over de verschillen.

Natuurlijke kristallen

Heel diep in de spleten van de aarde gebeurt van alles. Je zou er eens een kijkje moeten nemen. Heel bijzonder. In de grond komen, zoals je wellicht weet, veel mineralen voor. Diverse omstandigheden zorgen ervoor dat deze mineralen gaan kristalliseren. Belangrijk hierbij is ook dat er genoeg ruimte is. Anders blijft het kristal minuscuul klein. Eigenlijk heeft ieder mineraal zo zijn eigen kristal. Denk bijvoorbeeld aan jade, amethist, rozenkwarts en diamant. Deze laatste wordt het meest gebruikt voor sieraden en is ook verreweg de sterkste van alle kristallen. De landen waar diamant voornamelijk wordt gevonden zijn Rusland, Afrika en Brazilië. Diamant is zeer zeldzaam en kostbaar. Hierdoor ook erg prijzig vaak. Om die reden worden er ook kunstmatige kristallen gemaakt. Zo zijn mooie stenen voor elk budget beschikbaar.

Kunstmatige kristallen

Er zijn meerdere kunstmatig kristallen, maar Zirkonia is de bekendste. Andere namen zijn bijvoorbeeld Preziosa en Swarovski. Zirkonia is waarschijnlijk het meest populair omdat deze kunstmatige steen het dichtst bij een echte diamant komt. Kijk je naar de fonkeling en schittering, dan zie je nauwelijks verschil. Een andere overeenkomst is de hardheid. Voor de duidelijkheid zal ik even de vergelijking op de schaal van Mohs noemen. Diamant krijgt dan een 10 en Zirkonia een ruime 8. Een miniem verschil dus. Hierdoor is ook Zirkonia zeer goed bestand tegen krassen. Met het blote en ongeoefende oog is het verschil eigenlijk niet te zien.

Hoe wordt Zirkonia gemaakt

Om Zirkonia te maken, worden de twee elementen zirkonium en zirkonium oxide gesmolten. Daarna wordt het geheel verhit tot zo’n 5000 graden. Is de steen voldoende afgekoeld, dan kan deze geslepen worden. Het is dan goed mogelijk om het kristal zodanig te slijpen, dat er een goede weerkaatsing van het licht verkregen wordt.

Verschillen later wel zichtbaar

De imitatiediamant, Zirkonia, lijkt dus bijzonder veel op een echte diamant. In het begin is het nauwelijks mogelijk om de verschillen te zien. Wordt de steen wat ouder, dan kun je wel onderscheid zien. Diamant is en blijft kostbaarder en daarom duurder.

Voordeel van Zirkonia kopen

Koop je Zirkonia, dan ben je een stuk goedkoper uit. Tegelijkertijd heb je een prachtige steen die niet onder doet voor een echte diamant. Een voordeel van dit kunstmatige kristal is verder dat ze altijd zuiver en foutloos is. Dat kun je van stenen uit de natuur lang niet altijd zeggen. Een ander voordeel is de grotere kleurschifting die Zirkonia heeft. Bij blootstelling aan licht is deze steen kleurrijker dan een diamant. De fonkeling is echter wel een stukje minder.

Verschil in levensduur

Je hoeft bij Zirkonia niet bang te zijn dat de steen snel lelijk wordt. De hardheid is bijna gelijk aan die van een diamant, maar toch treden er na verloop van tijd beschadigingen op. Zirkonia wordt ook eerder aangetast door bijvoorbeeld chemicaliën.

Hoe ontdek je het verschil tussen een kunstmatig en natuurlijk kristal

Heb je zelf ergens een diamant of een sieraad met een steentje gevonden? Is het van een tante of oma geweest of vond je het op de rommelmarkt? Hoe kom je er nu achter of het steentje kunstmatig of echt is? Hiervoor is een heel eenvoudig trucje dat vrijwel altijd goed werkt. Je neemt een zwarte pen en een wit blaadje. Met deze pen teken je een klein puntje op het witte papier. Leg de steen hier, op zijn kop, bovenop. Gaat het om Zirkonia, dan kun je het zwarte puntje door de steen heen zien. Heb je een echte diamant te pakken, dan lukt dit niet. Probeer het maar eens uit!

Zirkonia prijs

zirkonia prijs

Wat is nu zo’n beetje de prijs van Zirkonia? Diamant heeft meer waarde, dus dit is goed zichtbaar aan de prijs. Een kunstmatige kristal is vaak niet meer waard dan een paar euro. Wil je een sieraad kopen met dit kristal, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je kiest voor echt diamant.