Pure schoonheid: briljanten ringen

Een ring met een diamant erin is voor veel vrouwen een droom. Gelukkig is een diamanten ring ook goed te betalen en is het niet meer weggelegd voor enkel de rijken. Vooral bij een huwelijksaanzoek komt het veel voor dat de man, de vrouw een verlovingsring schenkt met een diamantje erin. Ook het achteraf inzetten van een diamant in de ring, bij bijvoorbeeld een huwelijksjubileum gebeurt veel. De termen briljant en diamant worden nogal eens door elkaar gehaald. Bij briljanten ringen heb je inderdaad wel een diamant in je ring, maar een briljant is niet hetzelfde als een diamant.

Wat is een briljant?

briljant diamant
Zijn briljanten ringen nu hetzelfde als diamanten ringen? Dit is namelijk afhankelijk van de slijpvorm van de diamant. Je kunt ook een diamanten ring hebben, waarbij de diamant rechthoekig is geslepen en dan heb je dus geen briljanten ring. Briljant is dus één van de slijpmethodes van de diamant. Een diamant die briljant die rond is geslepen en bestaat uit 57 of 58 facetten. Het voordeel van de briljanten slijpmethode is dat de diamant gemakkelijk aan alle kanten te bestuderen is en het licht zo optimaal mogelijk door de diamant kan komen, waardoor je ook een optimale schittering van de steen krijgt. Briljant is ook één van de oudste slijpmethodes van diamanten en tot vandaag de dag nog mateloos populair. Het is zelfs zo dat ruim 75% van alle verhandelde diamanten, briljanten zijn. Ondanks dat er verschillende andere slijpmethodes zijn, zoals rechthoekig, vierkant en ovaal, blijft briljant het populairst. Door de wijze waarop een briljant in een ring is gezet, maakt het mogelijk dat de diamant nog van alle kanten kan schitteren en dit is bij andere slijtmethodes niet altijd het geval. Daarom zijn briljanten ook zo populair en kan van briljanten ringen ook gezegd worden dat dit pure schoonheid is.

Diamantzettingen voor briljant

Door de slijpmethode briljant wordt de diamant rond geslepen. Dit is vooral van de bovenkant van de diamant goed te zien. Van onderen lopen de vlakken in puntvorm naar elkaar toe. Een puntige onderkant van de diamant dan in een ring verwerken kan dan best lastig zijn. Gelukkig zijn er oude en beproefde methodes om briljanten in een ring vast te zetten. In veel gevallen zal iemand een ring hebben met één enkele briljant. De ideale oplossing om de briljant te bevestigen is door gebruik te maken van griffen. Griffen zijn zogenaamde klauwen, waarmee de diamant vastgehouden wordt. Meestal gebeurt dit door vier of door zes griffen. Het voordeel is dat er een open ruimte tussen de griffen zit, waardoor de briljant aan alle kanten zijn schittering kan weergeven. Afhankelijk van de ring, kunnen de griffen breed zijn of smal en diverse vormen hebben, zoals rond of puntig. Als de griffen ook nog bestaan uit bepaald materiaal als wit goud of platina, dan zullen ze nauwelijks te zien zijn en lijkt het alsof de briljant op de ring zweeft. Mocht het nodig zijn om de diamant te reinigen, dan is de ring gemakkelijk uit de griffenzetting te halen en nadien terug te plaatsen.