Van ruw naar geslepen diamant, het proces

Van ruw naar geslepen diamant, het proces
Diamanten zijn edelstenen die in de natuur worden gevonden en bestaan volledig uit koolstof. Een ruwe diamant ontstaat wanneer er binnen de aarde onder hoge temperatuur en enorme druk magma naar het aardoppervlak wordt geduwd. Zodra het magma het aardoppervlak bereikt, wordt het lava en de diamant zit dan meestal verstopt in dit vulkanisch gesteente. Niet alle diamanten zijn geschikt om bewerkt te worden in sieraden: vaak wordt slechts zo’n 20% van de gevonden ruwe diamanten geslepen en bewerkt tot juwelen. Diamanten die hier niet geschikt voor zijn, worden gebruikt als gereedschap. Door de hardheid is diamant uitstekend geschikt om bijvoorbeeld mee te snijden, slijpen, boren en polijsten.

Het proces

Diamanten worden bewerkt en geslepen om licht schitterend te kunnen breken. Hoe gaat dit slijpproces in zijn werk? Simpel gezegd bestaat het bewerkingsproces uit drie onderdelen, namelijk kloven, zagen en snijden. Diamanten in hun ruwe vorm bevatten veel onzuiverheden en deze worden allereerst eraf geslagen of gezaagd. Om te bepalen welke methode het meest geschikt is, zal er door een expert via een sterk vergrootglas gekeken worden naar de diamant. Op deze manier wordt ook bepaald hoe de schitterende eigenschappen van de diamant maximaal kan worden benut. Het verwijderen van onzuiverheden wordt kloven genoemd. Nadat de ruwe diamanten worden afgetekend (zodat men precies kan zien wat eraf moet), kan men beginnen met het kloven of zagen. Bij dit proces worden andere diamanten gebruikt, omdat er geen ander materiaal zo hard als diamant is. Kloven gebeurt door stukjes van de steen af te splijten. Diamanten worden gezaagd door een bronzen schijf, waarvan de rand bedekt is met een dunne laag diamantpoeder. De schijf maakt toeren van 5000-10.000 per minuut en snijdt voorzichtig een kleine gleuf en vervolgens wordt het in stukjes eraf gezaagd. Zagen duurt langer dan kloven, maar is wel een preciezere methode dan kloven. Het laatste proces van diamantbewerking wordt snijden genoemd. In dit proces zullen de diamanten hun uiteindelijke vorm krijgen. Het snijpen gebeurt door middel van een draaibank, een soort snijmachine waar de steen wordt vastgeklemd tussen twee pennen. Als de draaibank wordt aangezet, zal de steen worden afgerond door middel van een andere diamant die in een houder van de draaibank is geplaatst. Zo krijgen diamanten eerst de vorm van een kegel, waarna de steen in een huls wordt geperst. Deze huls wordt vervolgens in een slijptang geplaatst en zullen de facetten in de steen worden geslepen. Dit gebeurt door een gietijzeren schijf in te smeren met olijfolie en diamantpoeder, die vervolgens met 3500 toeren per minuut de facetten zullen slijpen. Facetten zijn van belang omdat deze onder de juiste hoeken moeten worden geplaatst worden, want de facetten zullen de lichtval en de schittering van de diamanten bepalen. In het algemeen zijn diamanten in zuivere vorm kleurloos, dit betekent dat er geen verkleuringen zoals gele, blauwe of roze tinten op te merken zijn. Diamanten die volledig zuiver zijn en geen kleur bevatten, zijn meestal het duurst. Echter kunnen diamanten met verkleuringen ook erg mooi wanneer deze worden bewerkt in sieraden.

Diamond slijpvormen

Geslepen diamanten komen in verschillende vormen voor. De bekendste slijpvorm is de ronde diamant of briljant met 58 facetten en is bedacht door Marcel Tolkowsky in 1919. Hij baseerde deze vorm op wiskundige berekeningen van de lichtbreking en totale interne reflectie, waardoor licht op een optimale manier werd gereflecteerd in de diamant. Zo’n 75% van de geslepen diamanten zijn ronde briljanten. Maar er bestaan veel meer verschillende diamantvormen en elke vorm heeft zo zijn unieke kenmerken en kwaliteiten. Hieronder zijn een paar voorbeelden:
Prinses Diamond. Deze vorm is een vierkant of rechthoek en bevat puntige hoeken. De Prinses Diamond wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen, omdat de vorm voor heel veel schittering zorgt. Bij het slijpen wordt er meer gewicht naar het onderste gedeelte van de steen gevormd voor een optimale schittering.
Asscher Diamond. Asscher is een beroemde diamantslijperij en -handelaar gevestigd in Amsterdam. In 1902 hebben zij een eigen diamantvorm ontwikkeld in de vorm van een vierkant. De vorm heeft wat weg van emerald en wordt soms ook wel vierkante emerald genoemd. Asscher Diamonds zijn in het algemeen iets goedkoper dan ronde briljanten of Prinses Diamonds.
Ovale Diamond. Deze vorm heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een ovale vorm en glinstert bijna net zoveel als de ronde briljant. De ovaal is erg populair in ringen en is staat mooi bij kleinere handen, omdat de vorm de illusie geeft van lange, elegante vingers.