Diamant karaatgewicht en de grootte

Ben je op zoek naar een verlovingsring of andere ring met een diamant? Let dan goed op de grootte, het karaatgewicht en natuurlijk de kwaliteit van deze diamant. Schaf je diamanten ring altijd aan bij een specialist op dit gebied, zoals Di Amore. Bij ons vind je prachtige ringen met diamanten in diverse uitvoeringen en formaten. Belangrijk bij het uitkiezen van een diamant is onder meer het gewicht. Dit gewicht wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat geeft dus niet precies aan hoe groot de diamant is qua omvang of diameter. Natuurlijk staan we bij Di Amore altijd klaar om je een passend advies te geven over de mooiste diamanten.

Het gewicht van een diamant

Bij de vervaardiging en toepassing van diamanten wordt er gewerkt met de term karaatgewicht. Dit geeft vooral aan hoe zwaar de diamant weegt, maar natuurlijk komen er nog andere factoren bij kijken. Eigenlijk is het net als bij mensen: het gewicht van een mens geeft aan hoe licht of zwaar hij is, maar zegt in feite nog niets over hoe dit gewicht zich verhoudt ten opzichte van zijn lengte. Ook bij het karaatgewicht moet je daarom goed letten op de overige factoren die een rol spelen bij de bepaling van de kwaliteit van de diamant.
Door van bovenaf op de diamant bekijken, kun je goed zien hoe groot hij is en hoe hij eruit komt te zien wanneer hij eenmaal in het sieraad verwerkt is.
De juiste verhoudingen van de grootte van de diamant en zijn karaatgewicht worden echter pas zichtbaar wanneer je nog twee factoren in ogenschouw neemt. Hierbij gaat het om de diameter van de diamant, van bovenaf gezien, en om de slijpkwaliteit van deze diamant.
Wanneer de diamant qua diameter groot is dan hij volgens zijn karaatgewicht zou moeten zijn, kun je ervan uitgaan dat hij te vlak geslepen is. Is de diamant juist kleiner dan je op basis van zijn karaatgewicht zou verwachten, dan is hij te diep geslepen. Zowel een te vlak geslepen diamant als een te diep geslepen diamant zijn niet van de beste kwaliteit. Een diamant is perfect geslepen wanneer de lengte en de breedte of diameter volledig met elkaar in balans zijn. Op deze manier komt het licht het mooiste door de steen heen en zal hij heel mooi schitteren.

De verdeling van het karaatgewicht

In onze standaard gewichtseenheden passen er in een ons 100 gram en ook bij het karaatgewicht wordt er een onderverdeling gemaakt uit 100 eenheden. Een 1-karaats diamant bestaat dan ook uit 100 punten. Zo staat een diamant van 50 punten dus voor een halve karaat. Hou bij een grotere diamant altijd de juiste verhoudingen in acht. Een diamant van 2 karaat is dus niet twee keer zo breed als een diamant van 1 karaat. Hij is zowel in de lengte als in de breedte gewoon een stukje groter, om precies te zijn een factor 1,3 groter.