Diamanten in Antwerpen: een kijkje in de diamantwijk

Wie het woord diamant zegt in combinatie met de stad Antwerpen bedoeld daarmee meestal de Antwerpse diamantwijk. De diamantwijk in Antwerpen is namelijk van oudsher het centrum van de handel in ruwe en geslepen diamanten. De historie van ruim 500 jaar diamanthandel heeft zijn voetafdruk achter gelaten in de buurt en dat is ook duidelijk te merken. Met zijn tientallen goud- en horlogewinkels, sieradenwinkeltjes en juweliers lijkt de wijk, als je er doorheen wandelt inderdaad op een diamantwijk. Maar de honderden diamantairs, groothandels en distributeurs van ruwe en geslepen diamanten, bevinden zich vooral achter de gevels. Zij zijn vanaf de straat alleen te herkennen door een bescheiden naambordje bij de bel. Voor wie de weg nog niet kent in de wereld van diamanten is de diamantbuurt van Antwerpen een mooie kennismaking met het vak. Hier ontmoeten liefhebbers van diamanten sieraden, investeerders, diamanthandelaren en meester juweliers elkaar in een veilige en discrete omgeving. Wij zijn als gerenommeerde diamantairs en experts in diamanten al generaties lang gevestigd in de diamantwijk van Antwerpen. We geven jou graag een rondleiding door de geschiedenis van onze buurt. Ga je met ons mee?

Veiligheid in de diamantwijk

Heb jij belangstelling voor diamanten en wil je zaken doen? Of wil je gewoon iets meer weten over het ontstaan van de wijk en de geschiedenis en wil je weten wie er allemaal in de buurt zijn gevestigd? Ben je op zoek naar het middelpunt van de diamanthandel dan moet je toch echt in de diamantwijk van Antwerpen zijn. Het is een klein wijkje, eigenlijk maar drie straatjes groot vlakbij het Centraal Station van Antwerpen. Wat vooral opvalt als je door de smalle straatjes loopt zijn de mooie gewelfde gevels. Authentieke spoor gebouwtjes met een gevelbouw worden afgewisseld door high-tech zakenpanden en vormen daarbij toch een verbazingwekkend vloeiend geheel. Bijzonder opvallend is de aanwezigheid van zeer veel beveiliging, security personeel en camera’s. Sinds de diamantwijk in 1981 als een van de eerste Europese locaties slachtoffer werd van een terroristische aanslag is de beveiliging rond de buurt zeer alert en altijd aanwezig. Een prettig gevoel voor zowel bewoners, werknemers en zakenmensen.

Hoe komt diamantwijk aan de naam?

Natuurlijk zijn er in en rond de diamantwijk leuke winkeltjes, juweliers en goudhandelaren te vinden. In de Hofstraat, de Rijfstraat, de Schubstraat en de nabijgelegen Pelikaanstraat zijn vele tientallen sieradenwinkels gevestigd. In de prachtige kleine en grotere etalages liggen horloges, juwelen en ringen te glinsteren op mooie plateaus. Maar dat is niet de verklaring voor de naam van de diamantwijk. De echte reden voor deze benaming is gelegen in het feit dat in de meeste gebouwen en op bijna iedere verdieping van de bedrijfspanden diamantairs gevestigd zijn. Maar hoe staat het met de bezoekers? De mensen die de klantenkring vormen van de diamantairs en handelaren? Het eerlijke antwoord daarop is dat je deze particuliere klanten nauwelijks in de wijk zult aantreffen.

De diamantwijk bezoeken

Grote hoeveelheden ruwe en geslepen diamanten passeren de vaardige handen van diamantslijpers en diamantairs in de diamantwijk van Antwerpen. Het diamantcentrum van de wereld doet voornamelijk zaken in het groot en fungeert als distributiecentrum voor internationale diamanthandelaren en groothandels. Tenzij je dus een persoonlijke uitnodiging hebt blijven de meeste deuren van de ‘Diamond Square Mile’ voor het publiek hermetisch gesloten. Wel kun je bijna dagelijks een rondleiding maken door de buurt. Hou jij van wandelen en ben je best nieuwsgierig wat er zoal gebeurt in de diamantwijk van Antwerpen, België? De gemeente Antwerpen organiseert een leuke wandeling voor geïnteresseerde bezoekers. Bij deze rondleiding bezoek je toonaangevende gebouwen en krijg je veel informatie over de geschiedenis van de buurt. Zo krijg je een prima beeld van de vele wetenswaardigheden over de diamantwijk.

Diamanten zijn goed voor de economie

Volgens schattingen is de handel in diamanten goed voor een wereldwijde omzet van ruim 23 miljard euro. Op jaarbasis wel te verstaan. Het gaat daarbij om zowel ruwe(onbewerkte) en bewerkte(geslepen) diamanten. De wereldhandel in ruwe diamanten heeft Antwerpen als middelpunt. Hoe dat is ontstaan daarover lopen de meningen uiteen, maar historische feiten zijn er in overvloed. Ook vanuit onze persoonlijke ervaring als diamantairs kunnen wij hierover meepraten. In de diamantwijk bevinden zich drie belangrijke gebouwen. We hebben het dan over de Diamantbeurs van Antwerpen en de Diamantclub waar geslepen diamanten worden verhandeld. In de Diamantkring worden zowel geslepen als ruwe diamanten verhandelt. Het zijn zeker geen mooie gebouwen om te zien, maar de belangrijkheid van deze gebouwen is voor de handel in diamanten ongeëvenaard. Het is berekend dat van alle diamanten ter wereld acht van de tien edelstenen toch minimaal eens in hun leven de stad Antwerpen passeren. Ook jouw kostbare diamanten waren dus hoogstwaarschijnlijk eens in ons mooie buurtje te gast. Via de bijgeleverde certificaten van echte diamanten kun je dat meestal ook schriftelijk bevestigd zien. Een leuke gedachte? Dat vinden wij ook, maar er is nog veel meer te vertellen over ons vakgebied als in Antwerpen gevestigde diamantairs.

Toonaangevende laboratoria en slijperijen

De drie toonaangevende gebouwen, de Diamantclub, de Diamantbeurs en de Diamantkring zijn allen gevestigd in het centrum van de diamantwijk van Antwerpen. De kleine wijk herbergt echter nog veel meer toonaangevende bedrijven op het gebied van de internationale diamanthandel. Zowel het International Gemological Institute(IGI) als de Hoge Raad voor de Diamant(HRD) hebben in de wijk grote vestigingen en moderne laboratoria. In deze goed beveiligde laboratoria worden diamanten gecontroleerd op echtheid, kleur en aanwezige vervuiling. De certificaten van zowel het IGI als de HRD zijn internationaal toonaangevend. Ze gelden samen met het Gemological Institute of America als de internationaal geaccepteerde standaard voor de echtheid en zuiverheid van diamanten. Zodoende is de waarde van een in Antwerpen gekochte en gecertificeerde diamant blijvend hoog. Dit is natuurlijk vooral interessant voor de diamantairs zelf zou je denken? Niets is minder waar. Bevat jouw sieraad of beleggingsportefeuille een diamant met een certificering door het International Gemological Institute of de Hoge Raad voor de Diamant? Dan is deze aanzienlijk meer waard en bovendien waardevast.

Joodse aanwezigheid in de diamantwijk.

De handel in diamanten is van oudsher een beroep voor veel mensen van een joodse afkomst. Doordat het beroep van diamantair vaak al generaties lang wordt beoefend en ook wordt doorgeven van vader op zoon, bevinden zich in de diamanthandel relatief veel joodse familiebedrijven. Een van de meest aannemelijke verklaringen hiervoor, is het makkelijke vervoer van de edelstenen. Diamanten zijn klein en licht en passen gemakkelijk in een diamant-doekje of gewatteerd doosje. Daardoor kun je ze gemakkelijk bij je stoppen en vervoeren. Vertrouwen speelt natuurlijk in de wereld van internationale diamanthandel ook een grote rol. En wie vertrouw je nu beter dan jouw eigen familie? Tel hierbij de hoge waarde op van de kostbare stenen en je hebt een ideale handel voor een van oorsprong reizend volk. Hierdoor wordt de diamantwijk ook wel betiteld als de Joodse wijk van Antwerpen. De meestal joods orthodoxe bewoners van de wijk hebben in de diamantwijk ook een synagoge. Bij een bezoek aan de buurt en een wandeling door de straatjes zie je in het straatbeeld regelmatig traditionele joodse kleding en kapsels. Bovendien zijn op zaterdag, de joodse rustdag sjabbat, de meeste winkeltjes gesloten. Op zondag is de diamantwijk van Antwerpen juist weer een toonbeeld van bedrijvigheid.

Diamanthandel internationaal

Natuurlijk is het historisch gezien een feit dat in de oorspronkelijke diamanthandel veel joodse mensen actief waren. Nog steeds zijn er grote en kleinere familiebedrijven actief maar de handel en verwerking van diamanten is tegenwoordig toch veel meer internationaal geworden. Er bevinden zich in de diamantwijk dan ook diamantairs van meerdere nationaliteiten. Denk hierbij ook aan vertegenwoordigers van diamantmijnen en Aziatische handelaren in edelstenen zoals robijnen en saffieren. Ook bevinden zich in de diamantwijk van Antwerpen tegenwoordig vrij veel Indiase diamantslijpers. Zij zijn met name befaamd om hun uitgelezen en verfijnde technieken voor het bewerken van ruwe diamanten. Samen met de aanwezige beleggers en liefhebbers van zeldzame en bijzondere diamanten vormen ze een gemêleerde groep en maken deel uit van de diamantwijk. Wil jij zelf ook graag een bezoek brengen aan onze showroom in de diamantwijk? Of een kijkje nemen bij de bewerking van diamanten in onze moderne diamantslijperij? Neem dan contact met ons op en wellicht ontvang je van ons een persoonlijke uitnodiging. De diamantwijk in Antwerpen is met recht het centrum van de internationale handel in diamanten.