Is een verlovingsring ook een trouwring?

Een huwelijk is altijd een spannende maar leuke gebeurtenis. Vooral voor het aanstaande bruidspaar zelf. Wel komt er bij een huwelijk veel regelwerk kijken, dus een huwelijk voorbereiden vergt erg veel tijd en vaak ook stress. Veel onderdelen van een trouwfeest zijn vooral traditioneel bepaald, zoals de trouwjurk, een auto en nog vele andere gebruiken. Ook zijn huwelijken vaak onderhevig aan de bestaande cultuur van een land. Wat vrijwel in elk land en cultuur gebruikelijk is, is het gebruik van een verlovingsring en een trouwring. Velen weten niet het exacte verschil tussen deze twee ringen en dat is ook lastig, omdat ook hier, door lokale invloeden het gebruik kan verschillen.

De verlovingsring

De verlovingsring is een nieuwere traditie dan de trouwring en wordt veelal door de man aan de vrouw geschonken tijdens de het ten huwelijk vragen. Dit is ook de reden dat een verlovingsring in veel gevallen enkel door de vrouw gedragen wordt en niet door de man. Er zijn wel verlovingsringen voor mannen en in sommige culturen is het heel gebruikelijk dat ook de man een verlovingsring draagt. Omdat vaak een verlovingsring door alleen de vrouw gedragen wordt, zijn verlovingsringen vaak uitgevoerd met één of meerdere steensoorten, vooral diamantjes. Hoewel in het verleden verlovingsringen, net als trouwringen meestal van goud waren, zie je nu ook heel veel verlovingsringen in zilverkleur of witgoud, al dan niet met een diamant. Het gebruik en of de man ook een verlovingsring draagt is vooral bepaald volgens de lokale regels en tradities. Wel is het heel gebruikelijk dat de verlovingsring aan de linkerhand wordt gedragen en uiteraard om de ringvinger.

De trouwring

Bij de trouwring is geen discussie of de man die ook moet dragen. De trouwringen zijn voor zowel de man als de vrouw en moet de huwelijkse verbondenheid tussen hen symboliseren. Normaliter zijn trouwringen wat bescheidener dan de verlovingsring en vaak zijn de trouwring van zowel de man als de vrouw identiek. Toch zie je tegenwoordig steeds meer verschillen. Bijvoorbeeld de trouwring van de vrouw die voorzien is van een diamantje en de man die een gladde trouwring heeft. Trouwringen waren traditioneel gezien vaak in goudkleur, maar ook dat maakt tegenwoordig niet zoveel meer oud. Er zijn tegenwoordig ook hele mooie trouwringen in witgoud en zilver of zelfs staal. Veel wordt tegenwoordig ook gekozen voor een trouwring op maat. Het bruidspaar laat dan een persoonlijke ring ontwerpen volgens hun eigen ideeën. Traditioneel gezien wordt de trouwring aan de rechterhand gedragen.

De verlovingsring als trouwring

Wie lak heeft aan alle etiquette betreffende een aparte verlovingsring en trouwring en ook nog eens zo voordelig mogelijk uit wil zijn, zorgt voor één enkele ring die zowel als verlovingsring en trouwring dient. Op deze manier hoef je niet tweemaal een ring aan te schaffen. Wel gebeurt het dan vaak dat de verlovingsring een eenvoudige versie van de ring is en dat er later een diamantje ingezet wordt als de verlovingsring dienst gaat doen als trouwring. Het belangrijkste rond alle regels rondom de verlovings- en trouwring dat het bruidspaar vooral hun eigen voorkeur voor gebruik aanhoudt. Neem vandaag nog contact op met juwelier Di Amore uit Antwerpen voor uw trouwring en verlovingsringen.