Straal klasse uit met een hoogwaardige diamanten ring!

Niet iedereen, of misschien wel de meeste mensen hebben geen vakkundig oog voor diamanten sieraden. Ja uiteraard zal het oog vallen op iemand die een fraaie ring heeft, maar kun je ook zien of de diamant(en) in de ring echte diamanten zijn, oftewel hoogwaardige diamanten? Er zijn ook legio mensen die met fraaie sieraden rondlopen en waarvan zij denken dat ze iets heel kostbaars om hebben, maar waaruit achteraf blijkt dat deze sieraden niets waard zijn. De vraag is dus wanneer een diamanten juweel nu juist kostbaar is of juist helemaal niet en waarom kiezen mensen er soms bewust voor om niet met kostbare juwelen rond te lopen?

Kostuumjuwelen

Vroeger was een diamanten ring alleen beschikbaar voor mensen uit de rijke klasse Deze kostbare juwelen onder de klasse hoogwaardig juwelen. De diamanten zijn echt en wat voor kwaliteit de diamanten ook hebben, zij hielden hun waarde, waardoor ook het gehele juweel een bepaalde waarde vertegenwoordigde. Dikwijls bestond ook het juweel zelf uit hoogwaardige materialen, zoals goud. Toch waren er mensen die tot de rijke klasse behoorden, waarvoor ook hoogwaardige juwelen te duur was. Om toch te doen alsof men iets kostbaars droeg, ging men juwelen van goedkope materialen dragen. In de 18e eeuw was het namelijk een trend om glasjuwelen te dragen, wat perfect leek op hoogwaardige juwelen. Vanaf het begin van de 20e eeuw, konden ook veel meer mensen uit de middenklasse juwelen veroorloven en daar vonden juwelen van goedkopere materialen gretig aftrek. Er ontstond in de jaren 20 daarom ook de term kostuumjuwelen. Het woord kostuum zit er niet voor niets in verwerkt, want modetrends volgden elkaar in rap tempo op en juwelen werden gemaakt voor een bepaalde modetrend. Als je weer moest meedoen aan een andere modetrend, hoorden daar ook andere sieraden bij. Om dan telkens hoogwaardige juwelen aan te schaffen die bij de dan behorende modetrends past, zou voor veel mensen onbetaalbaar worden en werd er teruggegrepen op goedkope kostuumjuwelen.

Wanneer zijn juwelen ‘hoogwaarde juwelen’?

De meningen over wat nu hoogwaardige juwelen zijn kunnen uiteenlopen. Ook kan dit onderhevig zijn aan bepaalde trends en innovaties. Vaststaat wel dat wanneer jij bijvoorbeeld een ring hebt van superieure kwaliteit, bestaande uit edelmetaal, zoals goud of platina, dat je dan wel kunt spreken van een hoogwaardig juweel. Als er dan ook nog een natuurlijke diamant inzit, het liefst van goede kwaliteit, dan spreek je van echte high-end juwelen. Stelregel is dus: het juweel moet dus bestaan uit exceptioneel edelmetaal en echte edelstenen, zoals diamanten, robijnen of saffieren. Toch zijn er nog vaklieden die een juweel pas als echt hoogwaardig bestempelen, wanneer deze met de hand zijn gemaakt en niet machinaal.

Diamanten in hoogwaardige sieraden

Over de kwaliteit van diamanten in hoogwaardige sieraden kan veel gezegd worden, maar ook hier is één stelregel: het moeten natuurlijke diamanten zijn. Ook al is de kwaliteit misschien minder en zijn ze niet heel groot, natuurlijke diamanten behouden hun waarde. Er wordt tegenwoordig in goedkopere juwelen veel gebruik gemaakt van synthetische diamanten. Dit staat misschien ook mooi, maar de waarde komt in het geheel niet in de buurt van juwelen met echte natuurlijke diamanten.