Blauwe diamant tegen een briljanten prijs

Diamanten spreken tot de verbeelding, door hun vorm, zuiverheid, schoonheid en hun hoge waarde. De echte liefhebbers en trotse eigenaren en vooral eigenaressen van een echte diamant weten daar alles van. Maar dat geldt nog veel meer voor gekleurde en zeldzame diamanten. Een blauwe of roze diamant, perfect geslepen en verwerkt in een sieraad, wie zou dat niet willen? De echte rijken en grote investeerders hebben voor het bezitten van een unieke gekleurde diamant veel over. Op bijna iedere veiling van zeldzame diamanten word er gretig geboden door de rijken der aarde. Niet voor niets volgen diamantairs en liefhebbers van diamanten sieraden deze notoire veilingen via kranten en andere media op de voet. Iedere keer als er een weer een bekende diamant word geveild via Sotheby’s, Christie’s of veilingen in met name Azië blijkt dat de top nog steeds niet is bereikt. Diamanten behouden niet alleen hun waarde maar voor de echt zeldzame exemplaren worden regelmatig recordbedragen neergeteld.

blauwe diamant ring

Record bedrag voor blauwe diamant.

Blauwe diamant prijs

Onlangs ging voor een recordbedrag de Oppenheimer Blue onder de hamer. Het gerenommeerde veilinghuis Christie’s in Geneva viel de eer te beurt om een van ‘s werelds mooiste diamanten te mogen veilen. Het werd een unieke veiling doordat twee anonieme telefonische bieders beiden hun zinnen hadden gezet op de Oppenheimer Blue. Na een bijzonder spannende veiling werd de unieke blauwe diamant van 14,62 karaat verkocht voor een recordbedrag van 51,3 miljoen euro (50.6 US-dollar)
Met deze verkoop werd de Oppenheimer Blue van voormalig eigenaar Philip Oppenheimer in één klap de duurste diamant die ooit werd geveild. De uiteindelijke koper wenst anoniem te blijven. Niet iedereen wil natuurlijk in de spotlights staan en dat hoeft ook niet. Toch zijn velen natuurlijk best nieuwsgierig wie de nieuwe eigenaar of eigenaresse van de Oppenheimer Blue is.

Wereld records roze en blauwe diamanten

diamant kleuren

Met deze veiling en het nieuwe wereldrecord voor duurste diamant ter wereld stoot de in een ring gevatte Oppenheimer Blue de al even bekende Blue Moon of Josephine van haar troon. Deze diamant werd pas een paar maanden eerder door de Hong Kong miljardair Joseph Lau gekocht voor het toenmalig record bedrag van € 48.4 miljoen. Door de nieuwe eigenaar werd de Blue Moon direct hernoemd naar zijn dochter Josephine. Voor de niet onomstreden miljardair was dit al de derde diamant die hij voor zijn dochter kocht. Eerder kocht hij al een roze en een iets kleinere blauwe diamant bij Christie’s (de roze Star of Josephine en de lichtblauwe Sweet Josephine) Momenteel is de duurste diamant ter wereld de Pink Star. Voor een bedrag van 71.2 miljoen US-dollars veranderde deze helder roze diamant, voorheen bekend als de Steinmetz Pink, op een veiling in Hong Kong van eigenaar. Dat de veilingen van unieke diamanten regelmatig plaats zullen blijven vinden mag duidelijk zijn. Voor liefhebbers van sieraden en edelstenen is het ook fijn om te weten dat diamanten immens populair zijn en dat ook altijd zullen blijven. Of je de diamant nu ziet als perfect cadeau of juist als zakelijke investering speelt daarbij geen rol.

Oppenheimer Blue diamant

Oppenheimer Blue diamant
Toch blijft de helder blauwe Oppenheimer Blue het meest tot de verbeelding spreken. Hoe dat te verklaren is daarover lopen de meningen uiteen. Voor kenners is vooral de zeldzame blauwe kleur een unicum. De rechthoekige diamant is een van de weinigen met het officiële kleurkenmerk Fancy Vivid Blue, de meest zeldzame kleur classificatie voor diamanten. Er zijn verschillende kleuren diamanten en daarbij telt ook de zuiverheid van de kleur en de grootte van de steen mee. De vinder en naamgever van de Oppenheimer Blue, voormalig eigenaar Philip Oppenheimer(1911-1996) ontdekte de edelsteen in de Zuid Afrikaanse Premier Mine. Na het slijpen en plaatsen in de huidige ringzetting gaf hij de Oppenheimer Blue als cadeau aan zijn vrouw. Echte liefde kent geen prijs maar echte blauwe diamanten zijn door hun zeldzaamheid en populariteit bijna onbetaalbaar geworden.

Saffieren en diamanten

Saffieren en diamanten

Ben jij geen miljonair en wil je jouw geliefde toch iets echt moois geven? Er zijn ook kleinere blauwe diamanten te koop. Als je de aankoop ziet als een investering is het best interessant om een blauwe diamant aan te schaffen. Wil jij een diamant vooral om haar schoonheid en uitstraling? Dan zijn er veel betaalbare opties.
Een goed alternatief kan bijvoorbeeld gevonden worden in het gebruiken van blauwe saffieren. Deze korenbloemblauwe edelstenen zijn net zo mooi als diamanten maar een stuk economischer in aanschaf. In combinatie met kleurloze diamanten vormen zowel blauwe saffieren als blauwe diamanten een prachtig geheel. Vooral bij het vatten in een sieraad van platina of witgoud schitteren de kleuren bijzonder mooi. Deze metalen laten de schoonheid van de edelstenen volledig tot hun recht komen.

Klassieke uitstraling door geel gouden setting

geel gouden diamant

Ben jij een liefhebber van de klassieke uitstraling van blauw in combinatie met geel goud? Ook een geel gouden setting omlijst de saffieren en diamanten op een unieke en discrete wijze. Echte kenners weten een mooi sieraad er haarfijn uit te pikken en op feestjes in hogere kringen zijn de prachtige geel gouden zettingen vaak te bewonderen. Niet verbazingwekkend als je de prijzen in ogenschouw neemt maar een briljanten sieraad blijft dan ook waardevast en is een sieraad in de letterlijke zin des woord. Vooral gedragen op sobere en smaakvolle kleding laat een uniek en custom-made saffieren en diamanten sieraad de draagster stralen. Blauw is van oudsher een kleur die geassocieerd wordt met macht en rijkdom. De schoonheid van een vrouw word ook niet voor niets onder andere bepaald door de kleding en sieraden die ze draagt.

Verschillende kleuren diamanten

Verschillende kleuren diamanten
Gekleurde diamanten zijn relatief onbekend bij een groot publiek. Men kent vaak alleen de kleurloze stenen, ook wel witte diamanten genoemd die schitteren in veel ringen. Het is een bekend feit dat in ruim 40 procent van alle trouwringen en verlovingsringen een of meerdere witte diamanten verwerkt zijn. Maar juist de gekleurde diamanten zijn zeer gewild bij kenners en liefhebbers. Gekleurde diamanten vormen namelijk een unieke en aparte groep onder de edelstenen. Om de zoveel tijd is er een bijzondere vondst die de kranten haalt. Een diamant die er uit springt door de grootte, kleur of zuiverheid.

Kleur diamanten en schakeringen

roze diamant

Om de kleur te kunnen bepalen zijn er door de diamantairs officiële kleuren ingesteld. Deze kleuren zijn bekend onder de Engelse benaming Fancy Diamant Colors en kennen vier onderdelen die tezamen de kleur bepalen.
In de officiële diamanthandel kent men acht basiskleuren. Door een handig systeem om kleuren te omschrijven worden alle mogelijke combinaties gedekt. Hierdoor word kleuren van diamanten als volgt omschreven:

  • Fancy voor de zeldzaamheid
  • Intensiteit voor de mate waarin de kleur voorkomt
  • Bijkleur ofwel verstoring
  • Hoofdkleur ofwel basiskleur

Een goed voorbeeld van deze Fancy Diamant color is de omschrijving Fancy dark brownish blue waarbij de diamant dus een donkerblauwe kleur heeft met een bruine vervuiling of verstoring. Heb je het dus over een diamant die Fancy Vivid Pink is zoals de bekende Pink Star of Fancy Vivid Blue zoals de Oppenheimer Blue dan heb je het dus over een zuivere pure kleur zonder enige verkleuring. Overweeg jij de aankoop van een gekleurde diamant? Laat je dan altijd begeleiden en adviseren door een ervaren en betrouwbare diamantair.

Zetting en andere edelstenen

groene edelsteen

In een mooie zetting is een gekleurde diamant een echte blikvanger. Ook in combinatie met andere edelstenen zoals saffier, robijn of zelfs koralen ontstaat zo een kostbaar en bovenal uniek sieraad. De basiskleuren van een diamant zijn uiteraard het bekende geel, maar ook zwart, bruin en roze diamanten komen voor. Zeer zelden treft men een oranje of groene diamant en de meest zeldzame kleur voor een natuurlijke diamant is blauw of rood.
Let wel, omdat een diamant een natuurproduct is kan er altijd een nuance of schakering in de steen aanwezig zijn. Juist dit maak de steen uniek en verhoogt vaak nog de waarde. Gevat in een sieraad kun je die schakering ook juist extra laten uitspringen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kleuren door het gebruiken van contrasteerde metalen in de setting. Alles is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Een diamant is en blijft altijd een gewaardeerd en waardevol bezit.