Hoe evolueert de prijs van diamant?

De populariteit van diamanten is vanaf de 19e eeuw sterk toegenomen en als edelsteen heeft de diamant een haast onaantastbare status. Als het gaat om het gebruik van diamanten gevat in sieraden is de steen letterlijk de beste vriendin die een vrouw zich maar wensen kan. Niet voor niets werd het lied ‘Diamonds are a girls best friend’ een wereldhit in de jaren 60. Een diamanten hanger, broche of ring staat voor duur, chique en smaakvol. Vele celebraties, filmsterren en natuurlijk de rich and famous tonen graag hun kostbare sieraden en dragen zo bij aan het luxueuze imago van diamanten. Maar hoe zit het met de wereldwijde prijs voor diamanten? In het verlengde daarvan komt natuurlijk de belangrijke vraag: zijn diamanten geschikt als beleggingsobject? Deze en ook andere vragen over diamanten worden ons, als ervaren diamantairs natuurlijk vaak gesteld. Wij willen dan ook deze vragen graag voor jou beantwoorden. Ook een toelichting en een duidelijke uitleg over het hoe en waarom van de waardebepaling van de hardste natuurlijke steensoort ter wereld geven we graag. Welkom in de wereld van diamanten, diamantmijnen, beleggingen en juwelen!

De waardevastheid van diamanten toegelicht

Als het gaat om het behoud van waarde kun je stellen dat de geschiedenis van de laatste honderd jaar min of meer uitwijst dat diamanten zeker een grote mate van waardevastheid hebben. Min of meer want er zijn zowel dalingen als stijgingen in de prijs opgemeten. Er zijn namelijk behoorlijk wat kanttekeningen te maken over het bepalen van de waarde van diamanten en de bewegingen op de internationale diamantmarkten. Ook spelen externe factoren een rol die prijs en waarde van diamanten als beleggingsobject kunnen beïnvloeden. Wil je meer weten over de evolutie van de diamantprijs en ben je bezig om informatie in te winnen over de mogelijkheden van diamanten als beleggingsobject? Lees dan door, want er is veel te vertellen over diamanten, wereldhandel en indexaties. Wij doen, als ervaren diamantairs, altijd ons best om alle facetten van de diamant te belichten.

Fluctuaties in de waarde van diamanten

Diamantprijzen zijn min of meer stabiel te noemen als je dat opmeet over een langere periode. Als voorbeeld nemen we bij deze conclusie de diamantprijzen van de laatste 100 jaar. De prijs van diamanten is verhoogd door de indexwaarde. En nu komen we dus uit op dat ‘min of meer’. De diamantmarkt en handel in diamanten als belegging kent namelijk ook de nodige fluctuaties. In de periode van 100 jaar zijn er ook een aantal jaren opgemeten waarin de prijzen van ruwe en bewerkte diamanten daalden. Door een hoge stijging van de prijs in de jaren kort daarop trok de prijs weer helemaal op. Dusdanig zelfs dat er echt van een grote stijging in waarde sprake was. Uiteindelijk is dus de conclusie van een stabiele waarde van diamanten gerechtvaardigd. Dit is natuurlijk niet alleen van belang voor de echte beleggers. De emotionele waarde van een diamant of diamanten sieraad blijft altijd op grote hoogte.

Stabiele investering

Een diamant behoud zijn waarde en is dus, fluctuaties daargelaten, over het algemeen een stabiele investering. Recente onderzoeken en indicatoren geven aan dat de waarde van diamanten de komende decennia nog meer zal stijgen. Hierbij spelen factoren als een toenemende vraag en een dalend aanbod (door grotere zeldzaamheid) een rol. Diamant is en blijft een natuurproduct, de moeilijke vindbaarheid en arbeidsintensieve vorm van mijnen spelen daarbij altijd een blijvende rol. Bovendien zit er natuurlijk een groot verschil in de kwaliteit van de stenen. Een grote en zuivere diamant van een zeldzame kleur is natuurlijk veel duurder dan een minder zeldzaam exemplaar en daardoor als beleggingsobject bijzonder gewild. Maar ook kleinere diamanten zijn, mits zuiver en vakkundig geslepen bijzonder interessant als solide investeringsobject. Wat ook een rol speelt in de waarde en niet aflatende belangstelling voor diamanten is de onmiskenbare mystiek die van oudsher de diamanthandel kenmerkt.

Diamanten in crisistijd

De grote stijging in de waarde van natuurlijk gekleurde en zeldzame diamanten zoals de Pink Star en de Oppenheimer Blue heeft zijn weerslag op de totale diamanthandel. Vooral in tijden van economische crisis is dit van belang. Alles is een kwestie van vraag en aanbod. Cruciaal daarbij is de afweging tussen de kosten van het mijnen en de verwachte vraag van consumenten en beleggers. Grote mijn exploitanten in landen zoals Zuid-Afrika, India en Canada houden de marktvraag goed in de gaten en anticiperen daar ook op. De zeldzaamheid van diamanten en de grote investeringen die moeten worden gedaan bij het ontginnen van een mijn spelen een grote rol. Soms zelfs in die mate dat er van een echte mijn exploitatie geen sprake meer is. Er zijn wereldwijd ook een aantal ‘wilde’ diamant-mijners actief. Deze strijken neer op locaties waarvan vermoed wordt dat hier mogelijk diamanten aanwezig zouden kunnen zijn. Denk hierbij aan onherbergzame locaties in Afrika en zeer recent in Siberië. Ook in Australië bevinden zich kleinschalige diamantmijnen, soms met een open structuur. Een belangrijke locatie waar gezocht wordt naar diamanten zijn ook vulkanen en vulkanisch gebergte. Vaak bevinden zich diamanten in de pijpleidingen van uitgedoofde vulkanen. De natuur doet er duizenden jaren over om diamanten te vormen en dat is op zichzelf al een garantie voor de waarde.

Vraag en aanbod

Door de dure exploitatiemethodes en hoge arbeidsintensiviteit van diamantmijnen is het aanbod van ruwe diamanten niet constant. Bij moeilijke vindbaarheid of andere factoren in combinatie met een teruglopende vraag stagneert het aanbod van ruwe diamanten vrijwel direct. Hierdoor ontstaat soms een tekort in het aanbod van bewerkbare diamanten en word de ruwe diamant heel snel zeldzaam. Dat heeft dan weer een groot effect op de waarde. Door de zeldzaamheid stijgt de waarde van diamant op de wereldmarkt en dat is voor beleggers natuurlijk belangrijk. De waarde van verwerkte diamanten in sieraden wordt door marktschommelingen in vraag en aanbod niet of nauwelijks beïnvloed. Voor sieraden spelen namelijk heel andere factoren een rol. Hierbij kun je denken aan zaken als ontwerp, wisselkoersen, arbeidskosten en de goudprijs. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de absolute waarde van een diamanten sieraad te bepalen maar tegelijkertijd is een sieraad blijvend waardevol.

De stabiele waarde van diamantjuwelen

Sieraden waarin diamant is verwerkt of beter gezegd diamanten die door een sieraad zijn omvat nemen als beleggingsobject een unieke plaats in. Vooral sieraden waarbij het ontwerp wordt ondersteund door een merk voeren daarbij de markt aan. De reden hiervoor is de extra garantie en meerwaarde die een toonaangevend merk biedt. Een aansprekend ontwerp en het uitsluitend gebruik van hoogwaardige grondstoffen als goud, diamant en platina. Absolute kwaliteit in alle facetten worden door topmerken dan ook altijd gegarandeerd. Een esthetisch design en de vaak uitgesproken en herkenbare hand van de ontwerpers dragen bij aan de waarde. De lijn tussen kunst en sieraad is dan ook dun. Dat is natuurlijk trouwens eerder een pluspunt dan een nadeel. Überhaupt geeft de aanwezigheid van één of meerdere keurmerken bij ieder juweel een degelijke uitstraling en draagt bij aan een stabiele waarde.

Exclusiviteit van diamanten sieraden

Een zeer belangrijk punt voor de waardebepaling bij diamantjuwelen is de exclusiviteit.
Een beperkte oplage garandeert vaak een stabiele prijs en blijvende waarde van een sieraad.
Een honderd procent uniek en volledig hand vervaardigd diamantjuweel met bijbehorende keurmerken en certificaten is daarbij het hoogst bereikbare. Wil jij meer weten over de mogelijkheden om een uniek sieraad te laten ontwerpen? Wij houden ons aanbevolen om in overleg met onze klanten te komen tot een hoogwaardige en waardevaste creatie. Bovendien staan wij, naast exclusieve ontwerpen en het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, ook bekend om onze innovatieve technieken en scherpe prijzen. Overweeg je, na het lezen van deze informatie, om jouw exclusieve opdracht voor diamantjuwelen bij ons onder te brengen? We zijn helemaal thuis op alle gebieden van diamanthandel, inkoop en verwerking. Door onze jarenlange ervaring waar het de diamant als belegging betreft, hebben wij goede en zeer scherp geprijsde inkoopkanalen, vaak zelfs direct via de diamantmijnen. Jouw eerste winst bij het laten vervaardigen van een exclusief sieraad is dan ook al gelijk binnen.