Diamanten verlovingsringen

Hoewel er geen vaste regels bestaan voor een verlovingsring blijven de diamanten verlovingsringen onverminderd populair. Hoewel er naast witgoud ook vaak wordt gekozen voor andere kleuren en materialen, blijft de diamant prijken op de alom bekende verlovingsring. Sinds het einde van de negentiende eeuw is de diamant in de verlovingsring steeds populairder geworden, met name de solitair diamanten verlovingsringen waarbij de diamant duidelijk zichtbaar bovenop het ontwerp te bewonderen is spreekt nog steeds erg aan vanwege de klassieke uitstraling. Toch is niet iedere diamant gelijk, laten we de basisinformatie over diamanten verlovingsringen eens wat nader bekijken.

 

Sterke relatie, sterke steen

Er is geen natuurlijk materiaal op aarde dat zo hard is als de diamant. Deze edelsteen ontstaat door het samenpersen van koolstof op een diepte van 140 tot 190 kilometer. Diamanten zijn in tegenstelling tot sommige alternatieven nog echt een natuurproduct, dat betekent dus ook dat er verschillen bestaan in kwaliteit.

 

De vier C’s van diamanten verlovingsringen

Om de kwaliteit van een diamant te bepalen worden de vier C’s gehanteerd:

  1. Cut is de kwaliteit van het slijpproces die de steen heeft ondergaan. Vroeger liep de kwaliteit van het slijpen sterk uiteen door de expertise van de slijper, omdat de meeste diamanten tegenwoordig machinaal geslepen worden is de kwaliteit van de cut doorgaans zeer hoog.
  2. Color is de kleur van de diamant. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een diamant nooit perfect wit. Hoe dichter de kleur wit wordt benaderd, hoe hoger de waarde van de steen.
  3. Clarity is de helderheid van de diamant, ofwel de zuiverheid. In alle diamanten zijn minuscule restjes koolstof aanwezig, deze zorgen ervoor dat de steen minder zal schitteren. Hoe minder vervulling er in de diamant aanwezig is, hoe hoger de kwaliteit van de steen is.
  4. Carat is het formaat van de diamant waarbij groter ook duurder betekent. De Karaat aanduiding bij diamanten staat voor gewicht, bij Karaat voor goud wordt het aandeel van dit edelmetaal in de legering bedoeld.

 

Diamanten verlovingsringen

Bij een verlovingsring wordt vaak een diamant ingezet, hoewel er naast de klassieke verlovingsringen ook andere modellen zijn die er eveneens prachtig uitzien. Door te variëren met materialen en stenen kun je niet alleen een unieke verlovingsring laten ontwerpen, je kunt er ook kosten mee besparen. Een ring met drie kleine diamantjes kan bijvoorbeeld goedkoper zijn dan een ring met één grote diamant. De juwelier zal je hierin adviseren, uiteindelijk is de aanschaf van een diamanten verlovingsring een belangrijk moment in het leven.