Verloving, trouwen en de wet

De periode van verloving tot aan de huwelijksvoltrekking is een turbulente periode in het leven van ieder aanstaand echtpaar. Je wilt er een mooie en romantische periode van maken, toch moet er ontzettend veel geregeld worden. Hoe zit het eigenlijk met de verloving, het huwelijk en de juridische consequenties? Dat lees je op deze pagina.

Verloven

In principe zijn er geen juridische gevolgen bij een verloving, het is zonder meer toegestaan om een verloving te verbreken. Toch kunnen er consequenties zijn, bijvoorbeeld een schadevergoeding voor de verloofde en/of familie wanneer er sprake is van financiële schade. Bijvoorbeeld wanneer de bruid besluit de benen te nemen op de grote dag, en de bruidegom met de rekening achterblijft. Ook is het mogelijk om “schenkingen ten voordele van het huwelijk” terug te vragen, denk aan een trouwring. Gratis prestaties komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Bij diamore.be kan je je verlovingsring laten maken.

Trouwen

Wanneer je gaat trouwen zul je een aanvraag moeten indienen bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar je woonachtig bent. Je zult een aantal documenten moeten overleggen waaronder de geboorteakte. Het is niet nodig dat beide partners hierbij aanwezig zijn. Na een periode van twee weken zal er een uitnodiging komen voor de huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis. Hier moeten naast de partners voor iedere persoon twee getuigen bij aanwezig zijn. Na het uitspreken van het ja-woord zijn jullie getrouwd. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om zonder aangifte te trouwen. Bijvoorbeeld wanneer het een huwelijk om een sterfbed betreft. Sinds 2003 is België het tweede land ter wereld waar personen van hetzelfde geslacht mogen trouwen, Nederland stond dit twee jaar eerder al toe.

Zo, nu weet wat een verloving en huwelijk betekent voor de wet. Dat is weer een zorg minder. Veel geluk toegewenst en neem de tijd om van de aanloop naar de huwelijksvoltrekking te genieten!