Wil jij trouwen?

De populariteit van het huwelijk neemt de laatste jaren duidelijk af. Er wordt door jonge stellen ronde de dertig vaker gekozen voor samenwonen met geregistreerd partnerschap. Vroeger vroeg men zich niet eens af of hij (of zij) wilde trouwen, het was vanzelfsprekend in het rijtje: samenwonen, trouwen en dan kinderen krijgen. Ook al wordt er minder getrouwd om verschillende redenen, er zijn nog genoeg stellen die in het huwelijksbootje stappen. En jij, wil jij trouwen?

Romantisch plaatje

Het is de droom van vele meisjes en vrouwen: in een prachtig witte jurk naar het altaar worden gebracht door je vader om vervolgens het ja-woord te geven aan de liefde van je leven. Een traan, een lach en misschien ook wat zenuwen. Want dit zou dan de mooiste dag van je leven moeten zijn. Dat zet wel enige druk op de ketel. Als het goed is, zal daar tijdens het latere dansfeest geen sprake meer van zijn. Er wordt gedanst met alle familie en vrienden en er wordt gedronken. De witte jurk is allang niet meer wit, maar dat maakt niet meer uit.

Originaliteit

Als je er vandaag de dag voor kiest om te trouwen dan hoeft dit allang niet meer te betekenen dat je het volgens de traditie doet. Er zijn wel honderden manieren om het anders te doen. Onlangs trouwde er nog een stel – waarvan beide partners fervent klimmers waren – op kilometers hoogte. Er was een net gespannen tussen twee kliffen. De familieleden en vrienden met hoogtevrees hadden waarschijnlijk pech..

Schuif de ring maar om

Wat niet is veranderd is, is de gewoonte om tijdens de trouwplechtigheid een ring om elkaars vinger te schuiven. De ring staat symbool voor de eeuwige verbinding die man en vrouw met elkaar aangaan. Voor sommigen is de ring zelfs het allerbelangrijkste. Zo kunnen het aantal diamanten en hoeveel karaat goud bepalend zijn voor een tevreden bruid. Als aanstaande bruidegom is het altijd aan te raden om niet te licht over de ringkeuze te denken. Zowel de verlovings- als de trouwring geef of ontvang je – als het goed is – maar één keer in je leven, dus de nodige aandacht bij de keuze is wel op zijn plaats. Mocht je een verlovingsring én een trouwring willen uitzoeken, houd er dan ook rekening mee dat zij goed bij elkaar passen. Op het moment dat je de ring om de vinger van jouw partner hebt geschoven is het een feit: je leven lang zul je van elkaar en van de ring(en) mogen genieten!