Over Brasschaat

Brasschaat is een gemeente in de provincie Antwerpen en valt officieel onder het kieskanton Kapellen. In 2006 was de gemeente Brasschaat de winnaar van de livcom-award. Livcom oordeelt wereldwijd steden op hun leefbaarheid en Brasschaat won dat jaar de award voor de meest leefbare gemeente ter wereld. Brasschaat komt in de geschiedenisboeken al erg vroeg voor. Ook de vondst van oude Romeinse nederzettingen bevestigen de oude geschiedenis van Brasschaat. Vanaf het begin van de 20e eeuw was Brasschaat vooral bekend om de militaire activiteiten. Er werd een antitankgracht gebouwd en in 1912 startte de bouw van het Ford van Brasschaat. Ook het eerste militaire vliegveld van België lag in Brasschaat. De militaire activiteiten zijn er tegenwoordig niet meer en de vele bunkers en het Ford van Brasschaat hebben andere bestemmingen gekregen of doen dienst als verblijf voor vleermuizen.

Het leven in Brasschaat

Momenteel staat Brasschaat bekend als een ‘rijkeluisgemeente’. Dit komt mede omdat de stad in de buurt van de Nederlandse grens ligt en veel vermogende Nederlanders zich in Brasschaat gevestigd hebben. De reden is vooral het gunstige belastingklimaat in België. De gemeente staat vooral bekend om het groen. Brasschaat heeft dan ook de naam ‘de gemeente der parken’. Van de 3849 hectare die het grondgebied van Brasschaat beslaat, bestaat 2680 hectare uit groen en bossen. Rondom de stad zelf zijn vele bossen waarin vele fraaie villa’s zijn gelegen van vermogende inwoners. In 1920 bedroeg het inwonersaantal van Brasschaat nog ruim 6.800. Vandaag de dag telt de gemeente ruim 37.000 inwoners die verspreid wonen in 7 verschillende wijken.

berchem in de buurt van antwerpen

brasschaat in de buurt van antwerpen


Postcode Brasschaat: 2930
Brasschaat Geo Coördinaten:
Lat: 51.3099842
Long: 4.4295304

Dingen die er te doen zijn in Brasschaat

De bossen en het vele groen staan centraal in Brasschaat. Brasschaat en de omgeving is dan ook een ideale plek om te wandelen en fietsen en tegelijkertijd mooie villa’s spotten of genieten van de vele landgoederen met mooie oude kastelen. Vooral aan de Bredalaan staan enkele mooie kastelen, zoals Kasteel Torenhof en kasteel beelenhof. Ook het oorlogsmonument Brasschaat is een bekend monument. Een wandeltocht over de Kalmthoutse Heide is een geliefde bezigheid, waar men door de ongerepte heide, de vennen en de bossen loopt. Bij een bezoek aan het Aboretum Kalmthout kun je genieten van oudste bomen en plantentuinen van Vlaanderen. Aangrenzend aan de Kalmthoutse Heide ligt een bijenteeltmuseum die ook te bezoeken is. In het dorp Brasschaat staat het prachtige oude gemeentehuis van de stad. Hier kun je genieten van het rustige dorp en één van de terrasjes aandoen.

brasschaat vlakbij 2930

brasschaat vlakbij 2930