Over Ekeren

Ekeren ligt in Vlaanderen tussen Antwerpen en de grens met Nederland. De geschiedenis van Ekeren gaat een behoorlijk lange tijd terug. Archeologisch onderzoek toont aan dat op de plaats van de huidige stad al bewoners waren in de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Lang dus voor de typische Middeleeuwse dorpskernen ontstonden die later uitgroeiden tot wat nu onze grootste West-Europse steden zijn. Dichtbij Antwerpen gelegen, vormt Ekeren een prachtige plek voor bezoekers.

Ekeren kent een uniek Middeleeuws centrum. De geschiedenisliefhebber kan zijn hart ophalen aan oude architectuur, kunst, maar ook verhalen. Ekeren neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis. De Slag bij Ekeren rond 1700 is menig nog bekend. Minder bekend is dat Rubens een buitenverblijf in Ekeren had.

Het leven in Ekeren

Als je in Ekeren bent, is het Hof van Veltwijck zeker een bezoek waard. In het omringende park, dat in het centrum ligt, vinden regelmatig publieke activiteiten plaats waar je aan kunt deelnemen. Er is ook genoeg interessants te ontdekken voor degenen die er liever alleen op uit willen. Het Hof van Veltwijck kent een lange historie en veel verhalen doen de ronde over wat zich op deze historische plek heeft afgespeeld. Sommige zaken zijn historisch bewezen; andere verhalen zijn zodanig overgeleverd dat we niet meer kunnen weten of het werkelijk gebeurd is. Desalniettemin is het zeer interessant te vernemen wat zich daar heeft afgespeeld of welke fantasie deze prachtige, historische plek in het verleden bij anderen heeft opgeroepen.

ekeren in de buurt van antwerpen

ekeren in de buurt van antwerpen


Postcode Ekeren: 2030, 2130, 2180
Berchem Geo Coördinaten:
Lat: 51.2753502
Long: 4.4003013

Dingen die er te doen zijn in Ekeren

Moretus is een andere belangrijke naam in Ekeren. Voor de Eerste Wereldoorlog konden steden soms gedomineerd worden door rijkere families, die een belangrijke invloed hadden op de industrie, de ontwikkeling en het welzijn van de stad. De familie Moretus vervulde deze rol voor Ekeren. Deze familie was niet alleen verantwoordelijk voor een belangrijke drukkerij in Antwerpen; zij bezat tevens een belangrijk aandeel van de huizen die momenteel nog in Ekeren staan. Er bestaat een te wandelen route door de straten van Ekeren. Op deze wijze kan de bezoeker de interessante geschiedenis van deze invloedrijke familie opnieuw ontdekken.

Het oude centrum van Ekeren biedt daarnaast voldoende curiositeit en ook het bezoek aan het oude kerkgebouw is zeker de moeite waard. Omdat regelmatig publieke evenementen worden georganiseerd in Ekeren, bijvoorbeeld in het park van Veltwijck, is het aan te bevelen voorafgaand aan je bezoek te informeren welke evenementen er precies gepland staan.

ekeren vlakbij 2130

ekeren vlakbij 2130


https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-ekeren-1