Over Kapellen

Kapellen is gelegen in de Belgische Kempen, in het noorden van de provincie Antwerpen. Deze groene plaats biedt jong en oud vele mogelijkheden voor een sportief, educatief, cultureel en gezellig dagje uit. Doorheen de gemeente zijn verschillende kunstwerken van vroeger en nu te vinden. Een aantal daarvan zijn monumenten ter herdenking van de gesneuvelden, zoals de Treurende Moeder.

Het leven in Kapellen

Aan de Dorpsstraat is de jeugd- en cultuurdienst gevestigd in een 18de-eeuws gebouw met een bijzondere tuin. Afgeschermd door hoge muren vind je hier een vijvertje, bankjes en prieeltjes.
In het Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, dat alleen met een gids bezocht kan worden, bevinden zich de Heemkring Hoghescote en de Smoldersklok, de meest geavanceerde astronomische klok in Vlaanderen. De klok werd door Willem Smolders gebouwd tussen 1943 en 1952, is 3,5 m hoog en weegt meer dan anderhalve ton.

kapellen in de buurt van antwerpen

kapellen in de buurt van antwerpen


Postcode Kapellen: 2950
Kapellen Geo Coördinaten:
Lat: 51.3284098
Long: 4.4199857

Dingen die er te doen zijn in Kapellen

In het Mastenbos bevindt zich een Duitse loopgravenlinie van 4,8 km met ongeveer 70 bunkers uit 1917. Het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen creëerden een educatieve herdenkingssite, het Loopgravenpad. Hier kun je een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonbunker en een troepenbunker vanbinnen bezoeken.

Naast wandelen kun je in Kapellen ook heerlijk fietsen. De plaats wordt doorkruist door het provinciaal fietsknooppuntennetwerk, maar biedt zelf ook 5 uitgestippelde fietsroutes: de Heideroute (57 km), de Gansrijdersroute (46 km), de Kapittelroute (38 km), de Grenzen van Kapellen-route (33 km) en de Vergeten Landroute (53 km).

Wil je eens op een andere manier van de natuur genieten? Trap dan met een spoorfiets voor 5 of 12 personen via een historische spoorlijn van Kapellen naar Brasschaat en terug! Het traject is 2 x 5,5 km lang. Aan het keerpunt, gelegen aan het oudste militair vliegveld van België, kun je in café Perron Noord even uitrusten.

Op donderdag vindt de weekmarkt plaats, tussen 8.30 en 12.30 uur op het Marktplein. Op Hemelvaartsdag is er de jaarlijkse feestmarkt van 9.00 tot 18.00 uur. Vanaf de eerste zondag na 9 oktober is er een feestweek met kermis. Op de 2 zondagen wordt een grote markt georganiseerd, terwijl op maandag de Kermisloop en op dinsdag de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen plaatsvindt. Tevens is er tijdens de jaarlijkse Dorpsdag de Stationsstraatkerkmis en op de zaterdag t/m dinsdag na 25 juli is het Kapellen Kermis op het Marktplein. Op maandag wordt vuurwerk afgestoken in het gemeentepark Beaulieu en op dinsdagavond is er een wielerwedstrijd. Bij de start van de zomervakantie kan iedereen in het park genieten van het familiefestival Pulptuur, met artiesten en workshops.

kapellen vlakbij 2950

kapellen vlakbij 2950