Over Merksem

Merksem is een bruisend district dat net iets meer dan 40 000 inwoners telt en deel uitmaakt van de stad Antwerpen. De naam zelf bestaat eigenlijk uit twee delen zijnde merk (grens) en sem dat afgeleid is van het oude woord heem (nederzetting). Dit refereert natuurlijk terug naar een ver verleden toen Merksem een echte grensnederzetting was in handen van de Franken. Vandaag de dag ligt Merksem aan de buitenrand van de stad Antwerpen en is het gebied vooral bekend door de Bredabaan, het Sportpaleis en natuurlijk het Fort van Merksem.

Het leven in Merksem

Merksem is een vrij stedelijk district dat vlot verbonden is met het centrum van de stad Antwerpen dankzij het openbaar vervoer. Er lopen tramverbindingen en diverse buslijnen en enkele van de belangrijkste verkeersaders van de stad lopen doorheen Merksem. Dankzij de aanwezigheid van de Bredabaan en zijn vele winkels is het nooit ver stappen om te winkelen en bovendien is er ook een relatief grote aanwezigheid van grote bedrijven in Merksem. In het centrum zelf is er vrij weinig groen te vinden, maar in het park rond kasteel Bouckenborgh wordt dat ruimschoots goedgemaakt. De meerderheid van de inwoners van Merksem behoren tot de middenklasse.

merksem in de buurt van antwerpen

merksem in de buurt van antwerpen


Postcode Merksem: 2180
Borgerhout Geo Coördinaten:
Lat: 51.2512607
Long: 4.4310533

Dingen die er te doen zijn in Merksem

In Merksem kan je eerst en vooral goed shoppen op de Bredabaan. Deze grote en belangrijke winkelstraat is een echt manusje-van-alles waar je terecht kunt voor dagelijkse boodschappen of voor meer exclusieve producten. Kunstliefhebbers zullen zeker hun gading vinden bij de indrukwekkende neo-Byzantijnse Sint-Franciscuskerk.

De trekpleister op cultureel vlak is het kasteel Bouckenborgh en het bijhorende park. Vandaag de dag is dat gebied immers ingericht als cultuurcentrum en vinden er met de regelmaat van de klok jeugdactiviteiten plaats. Op de grens met Deurne is er dan weer het Sportpaleis waar altijd wel iets te doen is. Hier worden heel wat sportmanifestaties georganiseerd net als grote optredens van artiesten, feesten en beurzen. In de bijhorende Lotto Arena kan je dan weer de thuismatchen van de Antwerp Giants meepikken en zijn er ook geregeld optredens.

Andere bezienswaardigheden in en rond Merksem zijn het hof van Roosendaal en het fort van Merksem. Het fort is een deel van de stelling van Antwerpen en is vandaag de dag open voor het publiek. Zo hebben diverse sportclubs hier hun hoofdzetel en is het een leuke plek om een rustig dagje te beleven.

merksem vlakbij 2180

merksem vlakbij 2180