Over Berchem

De stad Berchem is een district dat valt onder de stad Antwerpen. De naam Berchem stamt af van van het feit dat de stad ligt op het hoogste punt van de omgeving Antwerpen. De naam Berch verwijst dan ook naar berg. De geschiedenis van Berchem gaat terug naar de vroege middeleeuwen, toen er door de hoge en veilige ligging de eerste nederzettingen werden gesticht. Toch is het een woelige geschiedenis met overheersingen door de Spanjaarden, de Hollanders en de Oostenrijkers. Ondanks dat was Berchem wel een nijverheidsstad waar veel mensen hun ambacht konden uitoefenen, zoals hoefsmeden, wagenmakers en herbergiers. Dit was vooral te danken door de gunstige ligging naar de stad Antwerpen. Hoewel in 1912 Antwerpen een groot gedeelte van het gebied Berchem verwierf, bleef Berchem nog tot 1983 zelfstandig. Vanaf 1983 is Berchem onderdeel van de stad Antwerpen.

Het leven in berchem

Rond 1900 stond het aantal inwoners op ruim 19.000. Vandaag de dag is het aantal inwoners van Berchem ruim 40.000. De wijken in Berchem worden door elkaar gescheiden door de ringweg rond Antwerpen en de spoorlijnen richting Brussel. Hierbij valt de wijk Oud-Berchem binnen de ring en fungeert als de binnenstad en de overige wijken buiten de ring. Een spotnaam voor Berchem is ‘slijkdorp’ en de inwoners daarvan ‘slijkscheppers’. Maar de inwoners van Berchem zitten daar niet mee, ze hebben zelfs een slijktrofee in het leven geroepen. De winkelas van Berchem bevindt zich rond de Driekoningenstraat en de Statiestraat die in 2011 volledig is hernieuwd op de leefbaarheid te verbeteren. De omgeving kent een bloeiende horeca en ook de middenstand timmert er flink aan de weg, waardoor er een gezellige en bedrijvige stadskern is ontstaan.

berchem in de buurt van antwerpen
Postcode Berchem: 2600
Berchem Geo Coördinaten:
Lat: 51.1898551
Long: 4.4241962
https://nl.wikipedia.org/wiki/Berchem_(Antwerpen)

Dingen die er te doen zijn in Berchem

Berchem kent vele oude gebouwen als bezienswaardigheid. Zo is er de Sint-Willibrorduskerk uit de 15e eeuw en dat het oudste gebouw van Berchem is. Aan de Merodelei staat de basiliek van het Heilig Hart in neogotische stijl en is gebouwd in 1875. De straten Transvaalstraat en Cogels-Osylei in de wijk Zurenborg staan bekend om hun huizen in bijzondere architectuur. Vrijwel alle woningen zijn door hun bijzondere gevels als monument geklasseerd. Liefhebbers van oude trams en autobussen kunnen terecht in het Vlaams Tram- en Autobusmuseum, waar oude en nieuwe trams en bussen te bezichtigen zijn. Ook kent Berchem enkele parken voor de ontspanning, zoals het park Leeuwerik en Brilschans en aan de rand ligt het natuurgebied Wolvenberg.

berchem vlakbij 2600
https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-berchem-1