Over Deurne

De gemeente Deurne is een district van de stad Antwerpen. Na de stad Antwerpen is Deurne het grootste district met bijna 80.000 inwoners. De bekende geschiedenis van Deurne gaat al terug naar de 3e eeuw van onze jaartelling. Dit is te zien aan opgravingen, waarin Romeinse nederzettingen gevonden zijn. In de middeleeuwen kende Deurne een grote rijkdom. Veel grondbezitters van Deurne werden rijk, doordat boeren hun land pachtten om het te gebruiken voor de landbouw. Lange tijd was ook het district Borgerhout een onderdeel van Deurne, maar Borgerhout was vooral gericht op de handel, terwijl Deurne op de industrie gericht was. Deze verschillen was dan ook de aanleiding dat Deurne en Borgerhout in 1836 van elkaar werden gescheiden als twee afzonderlijke steden. Vanaf 1 januari 1983 werd Deurne een district van de stad Antwerpen.

Het leven in Deurne

De wijken in Deurne zijn gegroepeerd in twee gedeeltes. Deurne-Noord met onder andere de wijken Deurne Dorp, Bosuil en Ruggeveld en Deurne-Zuid met de wijken Morkhoven, Muggenberg, Kriekenhof en Driekoningen. Deurne Dorp staat bekend als het vroegere dorp van Deurne en de kern van Deurne, omdat Deurne daar als nederzetting is ontstaan. Een belangrijk onderdeel van Deurne is de Internationale Luchthaven Antwerpen, dat aan de rand van Deurne is gelegen. De luchthaven mag met andere internationale luchthavens geen naam hebben en wordt vooral gebruikt voor zakelijk vluchten. Er zijn dan ook enkele privé vliegmaatschappijen en een Aviation op de luchthaven gevestigd. Ook heeft Deurne een stadion, het Bosuilstadion van voetbalclub Royal Antwerp Football Club. Deze club is vanaf 1923 vier maal landskampioen van België geworden. Ook is er de Deurnse voetbalclub FC Deurne en KVC Olympic Deurne. Ook kan de bevolking genieten van ijshockey met een eigen ijshockeyclub, de Phantoms Deurne. Park Rivierenhof is de plek waar bewoners met mooi weer kunnen recreëren.

deurne in de buurt van antwerpen

deurne in de buurt van antwerpen


Postcode Deurne: 2100
Berchem Geo Coördinaten:
Lat: 51.1321477
Long: 4.6372576
https://nl.wikipedia.org/wiki/Deurne_(Antwerpen)

Dingen die er te doen zijn in Deurne

In het district Deurne staan enkele kastelen en voormalig kastelen, zoals Kasteel het Galliford en Kasteel te Couwelaar. In kasteel Sterckshof was tot 2014 het zilvermuseum gevestigd, wat in 2018 naar Antwerpen verhuisde. Deurne heeft een mooie bibliotheek met een erg bijzondere architectuur in de vorm van een piramide. Dit wordt de Boekenberg genoemd. In Deurne staat ook Stampe & Vertongen museum. Dit is een vliegtuig- en luchtvaartmuseum die bezocht kan worden. Het Turninum Volksmuseum is het museum van Heemkunde van Deurne. Dit museum is gevestigd in enkele oude dorpswoningen in Deurne Dorp en verteld de geschiedenis van het dorp aan het einde van de 19e eeuw.

deurne vlakbij 2100

deurne vlakbij 2100


https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-berchem-1