Verlovingsring links of rechts dragen?

Het is niet altijd even duidelijk of een verlovingsring links of rechts gedragen moet worden. En wat gebeurt er na de bruiloft? Gaat de ring naar de andere hand of niet? Helaas is er geen eenduidig antwoord op te geven, er zijn wel enkele richtlijnen die bepaald zijn op basis van religie en cultuur.

Katholiek of Protestant?

Voor de Christenen is het vrij duidelijk te bepalen aan welke hand de ring moet komen; een katholiek draagt de verlovingsring aan de rechterhand, een protestant draagt de ring aan de linkerhand. Na de huwelijksvoltrekking zal de ring in beide gevallen naar de andere hand gaan. Bij een gemengd huwelijk kan dit verschil tot verwarring leiden.

Heeft het niet met het hart te maken?

In sommige culturen wordt inderdaad rekening gehouden met ons hart, maar dat maakt het er niet echt eenvoudiger op. De linkerhand ligt dichter bij het hart, maar de ader in de ringvinger van de rechterhand loopt weer door tot in ons hart. Ook verklaart dat natuurlijk niet waarom de ring dan na het trouwen van hand zou verwisselen.

Slijtage van de ring

Er kan ook een praktische overweging gemaakt worden. Wanneer je bijvoorbeeld rechtshandig bent, en veel werk verricht waarbij sieraden beschadigd kunnen raken, is het praktisch om de ring aan de linkerzijde te dragen. Dat is niet de meest romantische verklaring, maar het kan zeker een overweging zijn.

Verlovingsring en trouwring

Wanneer je besluit om na het trouwen een nieuwe ring te dragen, zou je oude ring naar de andere hand kunnen gaan. Het is overigens ook mogelijk om twee (bijpassende) ringen aan dezelfde vinger te dragen.

Conclusie

Zoals je kunt zien is er naast de duidelijke regels bij katholieken en protestanten niet echt een voorkeurshand te bepalen. Daarom maken steeds meer aanstaande echtparen zelf de beslissing aan welke vinger de ring wordt gedragen. Daarbij zal het wel altijd de ringvinger zijn, dat maakt de keuze alvast wat eenvoudiger!