Hoe weet je of een diamant echt is?

Een echte diamant koop je bij een erkende juwelier die een echtheidscertificaat zal verstrekken bij aankoop van een diamant. Maar wanneer je bij de erfenis een mooie diamant vindt in een verborgen kistje wil je wellicht als een amateur detective zelf aan de slag met een vergrootglas. Met deze 5 tips kun je zelf bepalen of een diamant echt is.

1. Diamanten zijn onzuiver

Het lijkt tegenstrijdig, maar het zijn juist echte diamanten die onzuiverheden bevatten. Nep diamanten uit de fabriek zijn namelijk helemaal perfect. Het kan echter zelfs onder een loep zeer ingewikkeld zijn om de onzuiverheden te vinden.

2. Ademtest

Omdat een diamant de warmte van je adem niet vasthoudt komt er ook geen laagje mist op door erop te ademen. Dit is met kleine diamanten overigens nauwelijks waarneembaar. Met een diamant ter grootte van een biljartbal wel, maar dan zijn we vrij zeker dat het geen echte diamant betreft.

3. Bekijk de facetten

Bij echte diamanten zullen de randen scherper zijn, nep diamanten worden vaak in een mal gegoten in plaats van geslepen. Bij een gietvorm worden de randen afgevlakt. Overigens worden andere materialen zoals glas en zirkoon soms ook geslepen.

4. Kijk naar de ring, niet de diamant

Dit is een methode waarbij je niet eens naar de steen hoeft te kijken. Wanneer de ring verguld of verzilverd is in plaats van een solide materiaal, zal de diamant hoogstwaarschijnlijk ook niet echt zijn. Dat zou als een vlag op een modderschuit zijn.

5. Schuurpapier

Een echte diamant is harder dan schuurpapier (zonder diamantpoeder!), met standaard schuurpapier kun je geen krassen maken op een echte diamant. Je kunt er een mooie nep steen wel onherstelbaar mee beschadigen, dus we raden deze methode niet aan!

Uiteraard kan een diamantair veel nauwkeuriger bepalen of een diamant écht echt is. Neem bij twijfel contact op met de juwelier voor een taxatierapport.
Lees hier meer over de geschiedenis van een verlovingsring